NAKON ISLANDA

I Slovenija ratifikovala Protokol o pristupanju Crne Gore u NATO

Kako prenosi Slovenačka novinska agencija STA za Protokol su glasala 73 poslanika, a tri su bila protiv
0 komentar(a)
Slovenija, Crna Gora, Foto: Shutterstock
Slovenija, Crna Gora, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.06.2016. 12:25h

Slovenački parlament ratifikovao je danas Protokol o pristupanju Crne Gore NATO.

Kako prenosi Slovenačka novinska agencija STA za Protokol su glasala 73 poslanika, a tri su bila protiv.

Slovenija je druga država članica Sjevernoatlantskog vojnog saveza koja je potvrdila taj sporazum, nakon što je to uradio Island.

Zasjedanju u Ljubljani prisustvuje predsjednik crnogorskog parlamenta Darko Pajović.

Island je ranije danas ratifikovao Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u i tako postao prva država koja je to učinila.

Kako je saopšteno iz Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO, Island je to učinio danas, tačno deset godina pošto je, takođe kao prva država, zvanično priznala Crnu Goru 8. juna 2006. godine.

„Diplomatski odnosi između dvije zemlje uspostavljeni su nedugo nakon toga, a Island i Crna Gora su od samog početka gradili čvrste prijateljske veze, kroz bilateralne posjete i multilateralne forume, od kojih posebno treba istaći saradnju malih evropskih država“, kaže se u saopštenju.

Iz Komunikacionog tima je ocijenjeno da ratifikacija Pristupnog protokola predstavlja još jednu potvrdu čvrstog prijateljstva Islanda i Crne Gore.

„Našoj zemlji je Island dva puta ukazao posebnu čast: deset godina nakon što je jedna od najstarijih evropskih država prva priznala državu Crnu Goru, najstariji parlament na svijetu, islandski Alting, prvi je od svih zemalja članica Alijanse ratifikovao Pristupni protokol za ulazak Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Agencija Beta je juče pisala da će slovenački parlament danas ratifikovati protokol o pristupanju Crne Gore NATO, te da će tako Slovenija biti prva zemlja članica Sjevernoatlantskog vojnog saveza koja je potvrdila taj sporazum.