Marković na sastanku sa Rajnke: Partnerstvo sa SAD trajno

Marković je istakao da je Crna Gora danas slobodna, demokratska država, članica NATO-a i država koja stabilno napreduje na putu evropskih integracija
303 pregleda 1 komentar(a)
Sa današnjeg sastanka, Foto: Vlada Crne Gore
Sa današnjeg sastanka, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 21.12.2018. 19:16h

Crna Gora je izvor mira i stabilnosti u regionu, a partnerstvo i prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je trajno i utemeljeno na vrijednostima, ocijenjeno je na sastanku premijera Duška Markovića i američke ambasadorke Džudi Rajzing Rajnke.

„Naši izvanredni bilateralni odnosi, potvrđeni mnogo puta do sada kroz važne događaje za obje zemlje, sada mogu biti oplemenjeni snažnom ekonomskom saradnjom“, kazao je Marković.

On je istakao da je Crna Gora danas slobodna, demokratska država, članica NATO-a i država koja stabilno napreduje na putu evropskih integracija.

Marković je rekao da Crna Gora sprovodi snažnu ekonomsku agendu i doživljava intenzivan razvoj i da ostvaruje ekonomski rast koji je među najvećim u Evropi.

Navodeći da vidi predanost ka izgradnji i jačanju institucija, Rajnke je kazala da svoj mandat želi da posveti jačanju partnerstva u okviru NATO-a, ali i snaženju ekonomske saradnje posebno u oblasti preduzetništva i malih i srednjih preduzeća.

„Crna Gora je destinacija u kojoj je sigurno ulagati i gdje se može obezbijediti profit investitoru ali i bolji standard za naše građane“, kazao je Marković.

Sagovornici su se saglasili da je važno dalje unapređivati ambijent za preduzetništvo i investicije, uključujući i zakonodavni sistem, u cilju punog obezbjeđenja konkurentnosti i jednakih šansi za sve.

Marković je istakao da Crna Gora privodi kraju izradu Strategije pametne specijalizacije kako bi na najbolji način prepoznala i iskoristila svoje potencijale, te da će se u narednom periodu dati snažan podstrek srednjim i malim preduzećima, preduzetnicima i start up kompanijama.

Ističući intenzivnu agendu Vlade u pogledu ravnomjernog razvoja zemlje, Marković je pohvalio program Ambasade SAD Peace Corps u sklopu kojeg je predviđen dolazak grupe američkih volontera koji će podučavati engleski jezik djecu iz osnovnih i srednjih škola, uglavnom na sjeveru.

Bonus video: