Uehara: SAD će nastaviti da podržavaju reforme u MUP-u

"Zajednički je konstatovana potreba formiranja Centra za kontrolu dokaza i iskazana nada da će iskustva o tome, koja će crnogorski službenici dobiti tokom planirane posjete Milvokiju, pomoći u realizaciji takve ideje u Crnoj Gori"
1 komentar(a)
Margaret En Uehara, Goran Danilović, Foto: Mup.gov.me
Margaret En Uehara, Goran Danilović, Foto: Mup.gov.me
Ažurirano: 03.06.2016. 14:57h

Sjedinjene Američke Države će nastaviti da budu snažan partner Ministarstvu unutrašnjih poslova u ispunjavanju reformskih zadataka u cilju jačanja vladavine prava, ocijenjeno je na sastanku ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića i ambasadorke SAD u Podgorici Margaret En Uehara.

Ambasadorka je, kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, istakla značaj projekata koji se sprovode kroz podršku Ambasade i ICITAP-a.

Na sastanku je, kako se dodaje, ukazano na aktivnosti koje se sprovode u okviru ovog programa – podrška Crnoj Gori u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i kroz to podrška formiranju i funkcionisanju Specijalnog policijskog odjeljenja kojim rukovodi Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Komentarišući ocjenu da je Timu potrebna tehnička podrška, Danilović je ocijenio da će im Ministarstvo unutrašnjih poslova obezbijediti sve što je u njegovoj mogućnosti kako bi se kadrovski kompletirao i radio bez poteškoća, jer je on važan u procesima kojima rukovodi Specijalno tužilaštvo. Zajednički je konstatovano da Tim treba da ima podršku i dobru saradnju sa Sektorom kriminalističke policije i svim pripadajućim organizacionim jedinicama.

"Konstatovan je napredak u realizaciji projekta patrolnih reona koji se radi sa Sektorom policije opšte nadležnosti a koji za rezultat imati proativnu policiju, više orjentisanu na potrebe građana. SAD žele da daju podršku borbi protiv terorizma i vjerskog radikalizma kao i da to žele da omoguće kroz obučavanje specijalnih policijskih jedinica, za šta je važno obezbijediti puni profesionalizam i poštovanje ljudskih prava. Zajednički je konstatovana potreba formiranja Centra za kontrolu dokaza i iskazana nada da će iskustva o tome, koja će crnogorski službenici dobiti tokom planirane posjete Milvokiju, pomoći u realizaciji takve ideje u Crnoj Gori", saopošteno je iz MUP-a.

Danilović je, kako se dodaje, kazao da je za MUP jako važna podrška SAD-a svim procesima i reformama koje se sprovode.

Naveo je i da je fokus rada na stvaranju uslova za fer i slobodne izbore, ali i da se on kao ministar posvetio obezbjeđivanju rada MUP i UP u punom kapacitetu.

Bonus video: