Damar: Članstvo Crne Gore u NATO-u podržava 46,6 odsto građana

„Vrlo je interesantan i podatak da je među opredjeljenom biračkom tijelu za učlanjenje 54,7 odsto, a protiv učlanjenja 45,3 odsto“, kazali su iz Vladinog Komunikacionog tima
98 pregleda 0 komentar(a)
Crna Gora Nato
Crna Gora Nato
Ažurirano: 31.05.2016. 16:55h

Članstvo Crne Gore u NATO-u podržava 46,6 odsto građana, dok 77,5 odsto smatra da će država postati članica Alijanse, pokazalo je istraživanje agencije Damar.

Terenski dio istraživanja je obavljen u periodu od 16 do 20. maja i, kako je saopšteno iz Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO, pokazuje da je permanentno u porastu broj onih koji smatraju da će Crna Gora postati članica NATO-a.

„U junskom istraživanju 2015. godine nepune dvije trećine građana (63,6 odsto) je izjavilo da će Crna Gora postati članica NATO-a, a u januarskom istraživanju 2016.godine taj procenat je bio 76,3 odsto. Paralelno sa tim, podrška javnosti pristupanju Crne Gore NATO-u ustalila se i već je duže vrijeme iznad 45 procenata“, kaže se u saopštenju.

Trenutno, kako se navodi, članstvo Crne Gore u NATO podržava 46,6 odsto građana, a protiv je 38,8 odsto, dok je neodlučnih 14,6 odsto.

„Procenti se praktično poklapaju i sa opredjeljenjem građana ukoliko bi se ove nedjelje održao referendum za članstvo Crne Gore u NATO. U tom slučaju, prema podacima do kojih je došla agencija Damar, 46,1 odsto građana Crne Gore bi glasalo za, a 38,2 odsto protiv učlanjenja naše države u ovaj savez“, dodaje se u saopštenju.

Neodlučnih je 15,7 odsto.

„Vrlo je interesantan i podatak da je među opredjeljenom biračkom tijelu za učlanjenje 54,7 odsto, a protiv učlanjenja 45,3 odsto“, kazali su iz Vladinog Komunikacionog tima.

Istraživanje je pokazalo da građani sve bolje razumiju povezanost integrativnih procesa u NATO i EU. „Pa stoga 58,1 odsto smatra da bi članstvo u NATO ubrzalo ili moglo da ubrza pristupanje EU. Ukoliko bi članstvo u NATO ubrzalo proces pridruživanja Evropskoj uniji, tada bi podrška učlanjenju u NATO iznosila 55,3 odsto“.

„Visok procenat anketiranih (44,1 odsto) mišljenja je da članstvo Crne Gore u NATO garantuje njenu stabilnost i nezavisnost. Suprotnog mišljenja je 36,9 odsto anketiranih“, dodaje se u saopštenju.

Za istraživanje je, dodaje se, korišćen dvoetapni stratifikovani uzorak i reprezentativan je za punoljetne građane Crne Gore.

Projektovani uzorak je na nivou od 1.100 ispitanika u deset crnogorskih opština.

Bonus video: