Cenzura DPS-a za nezgodna pitanja

Potpredsjednik Skupštine nije tražio od Džavida Šabovića da pitanje uskladi sa Poslovnikom, tvrde u SDP-u
9 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2016. 05:30h

Šef Poslaničkog kluba SDP-a Džavid Šabović objasnio je da je pitanje koje je spremio za premijera o tome da li će politički unaprijediti ili kazniti Svetozara Marovića, naslonjeno na Izvještaj Evropske komisije, koja zamjera Crnoj Gori što se zbog kriminala ne snose političke konsekvence.

Šabović podsjeća da je Marović, predsjednik Političkog savjeta DPS-a, priznao da je bio šef organizovane kriminalne grupe, u kojoj su i lokalni funkcioneri te partije.

"Predsjednik Političkog savjeta DPS-a sklopio je sporazum sa Specijalnim tužilaštvom u kome priznaje da je bio šef organizovane kriminalne grupe. To znači da je mandat dobijen od vaše partije koristio za kriminalno udruživanje kojim je nezakonito otuđio desetine miliona eura od onih koje je predstavljao, ali i svih građana Budve. I pojedini članovi vašeg kabineta su optuženi za krivična djela na štetu države”, naveo je Šabović u pitanju premijeru.

Potpredsjednik Skupštine Milutin Simović, koji vrši funkciju šefa parlamenta, međutim odbio je da ga proslijedi, uz objašnjenje da nije u skladu sa Poslovnikom Skupštine.

Šabović je podsjetio da je u Izvještaju o napretku Crne Gore za 2015. godinu EK navela da lica osuđena za krivična djela nijesu snosila "nikakve političke posljedice".

"Javnost je upoznata i da su pojedini vinovnici izbornih krađa čak napredovali u partijskoj i državnoj strukturi nakon što su osuđeni za krivična djela. Slučaj predsjednika Političkog savjeta je svakako najznačajniji i najradikalniji primjer kriminalnog djelovanja na partijskom mandatu", naveo je šef kluba SDP-a.

Bivši premijerov savjetnik Aleksandar Tičić jedan je od osumnjičenih za milionske malverzacije u Budvi.

"Razumijem da je pitanje koje sam postavio teško za premijera, zbog toga i pokušava pobjeći, ali priznanje vrha DPS-a da rukovode kriminalnim grupama je veoma važna politička činjenica. Pitanje se odnosi na za nas najvažniju oblast - vladavinu prava i u pitanju se pozivam na Izvještaj Evropske komisije koja ima istu primjedbu kao i ja, da se zbog kriminala ne snose "nikakve političke posljedice". Nijesam čuo premijera da mu je za Marovića, kao za Šešelja, drago da je na slobodi, iako su i jedan i drugi, jedan za ratne zločine, drugi za pljačku građana imali podršku Đukanovića", navodi Šabović u izjavi "Vijestima".

Šabovićevo pitanje je bilo objavljeno na sajtu Skupštine, a zatim po nalogu Simovića, uklonjeno. U SDP-u podsjećaju na član Poslovnika Skupštine u kome se navodi da predsjednik parlamenta može tražiti od poslanika da pitanje uskladi sa tim propisom.

To se, navode, u ovom slučaju nije dogodilo.

Danas je u Skupštini premijerski sat, a Simović premijeru nije proslijedio ni pitanje poslanika DF-a Janka Vučinića. On je tražio da mu Đukanović objasni šta je mislio kada mu je, tokom inicidenta u parlamentu, rekao "Vučiniću, ti ćeš mi posebno platiti".

Ovo je presedan u praksi crnogorskog parlamenta, jer se do sada nije dogodilo da se odbiju pitanja za premijera.

Ne može se bježati kad pita tužilac

"Već se poslije desetak dana vidi zašto je Đukanoviću trebalo da izvrši udar na parlamentarizam kupovinom poslanika. Ukida se pravo narodnih predstavnika na riječ-pitanje. I ako pobjegne od odgovora, postigao sam cilj. Javnost je vidjela strah, bježanje od poslanika i kriminal koji DPS sprovodi. Sve je ogoljeno do kraja, po njihovom tumačenju pravila oni mogu da kradu, a ostali za krađu ne smiju ni da ih pitaju, čak ni kada je sami priznaju. Jedini im je problem što ne mogu pobjeći od odgovora na pitanja koja postavlja Tužilaštvo. A izgleda Tužilaštvo pita sve iz nadležnosti DPS-a, i DPS radi sve iz nadležnosti Tužilaštva", ocijenio je Šabović.

Bonus video: