Vučiniću ne da dignitet da se njime igraju političari

Vučinić je ranije bio član SS, pa Radulović kaže da je time njegova odluka važnija
1725 pregleda 0 komentar(a)
Milan Radović i Vesna Ratković, Foto: Boris Pejović
Milan Radović i Vesna Ratković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.12.2018. 20:59h

Predsjednik Udruženja pravnika Branislav Radulović ocijenio je da to što se profesor i bivši sudija Evrospkog suda za ljudska prava Nebojša Vučinić nije ponovo prijavio za člana Sudskog savjeta ukazuje da nije dozvolio da njegov lični, profesionalni i naučni dignitet bude doveden u pitanje nemogućnošću postizanja političkog dijaloga.

Vučinić je ranije bio član SS, pa Radulović kaže da je time njegova odluka važnija.

Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu utvrdio je juče listu kandidata koji su se prijavili na ponovljeni poziv za članove SS. Od osmoro prijavljenih odbor će parlamentu predložiti četiri. Zainteresovani su uglavnom penzionisane sudije i tužioci: Tomislav Dedić, Sreten Ivanović, Rajka Gazivoda Nikčević, Ljubinka Popović Kustudić, Milan Radović, Vesna Ratković, Veselin Racković i Rifat Hadrović. Ratković i Racković su već biili članovi Tužilačkog savjeta, Hadrović je nedavno penzionisan kao viši tužilac u Bijelom Polju, a Milan Radović (bivši sekretar Skupštine i čelnik Višeg suda) je stekao uslove za penziju.

„Javno oglašavanje za izbor „uglednog pravnika“ za izbor u SS ili druga tijela, pojedinim više puta ponovljenim kandidaturama koje se ističu bez obzira na prirodu tijela gdje se traži izbor, dobijaju razmjere „tendera“ koji devalvira namjeru ustavopisca da u ovim posebno osjetljivim djelovima državnog sistema, budu pravnici neupitnog autoriteta u punoj životnoj dobi, spremni i sposobni da u prvi plan stave javni interes i supremaciju struke u odnosu na partikularni interes određen visinom nadoknade“, smatra Radulović.

Nazavisni poslanik Nedjeljko Rudović je na sjednici odbora kazao da je pet od prijavljenih osam kandidata u penziji, navodeći da od njih do sada nije čuo nijedan kritički osvrt na stanje crnogorskog pravosuđa.“To znači da oni neće biti samo predstavnici svoje profesije, nego će, prije svega, biti predstavnici vladajuće nomenklature”, ocijenio je on. Predsjednik Odbora Željko Aprcović je kazao da za članove SS ne postoji ograničenje u pogledu starosti. On je rekao da se moglo na drugačiji način odrediti kako da se biraju i da bi to možda bio motivacioni faktor: “Ovako, svi pravnici koji bi mogli da doprinesu radu Savjeta su demotivisani jer su negdje svjesni činjenice da u ovakvom rasporedu neće dobiti prohodnost u parlamentu”, istakao je on.

Članovi Odbora su predložili Skupštini da usvoji i izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima, kojim je predviđeno da Uprava policije funkcioniše samostalno.

Bonus video: