Medojević: Đukanović je izveo državni udar i suspendovao Ustav

On je naglasio da je je vršilac dužnosti predsjednika skupštine, dva puta odbio da pošalje pismo premijeru za premijerski sat koje je u ime kluba poslanika uputio poslanik Janko Vučinić
66 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.05.2016. 14:07h

DF odavno upozorava da je režim Đukanovića, "izveo državni udar, suspendovao Ustav i sve zakone i da postoji samo jedan zakon - Omerta, mafijaški zakon ćutanja", izjavio je predsjednik Pokreta za promjene i funkcioner DF-a Nebojša Medojević.

"Vlada Crne Gore nema legitimitet, jer je formirana na osnovu dokazane izborne krađe, kroz aferu Snimak, Predsjednik države je nelegitiman jer je postavljen na silu, krađom predsjedničkih izbora, što su aktvisti DF dokazali uvidom u birački materijal, Skupština Crne Gore je nelegitimna jer se većina formira na bazi političke korupcije. Ulazak lažne opozicije u Đukanovićev kabinet je nakođe nelegitiman i opasan politički akt, jer sada vlast vrše neformalne grupe iza kojih ne stoji nikakav izborni legitimitet. Politički haos i stanje permanentnog državnog udara, političke korupcije i suspenzije insititucija parlamentarne demokraije se nastavlja i kriza se dodatno produbljuje", kazao je Medojević.

On je naglasio da je je vršilac dužnosti predsjednika skupštine, dva puta odbio da pošalje pismo premijeru za premijerski sat koje je u ime kluba poslanika uputio poslanik Janko Vučinić.

"Milutin Simović, suprotno poslovniku skupštine, pokušava, nešto što nije viđeno ni u jednom parlamentu u svijetu- da rediguje,cenzuriše i sastavlja pitanja poslanika po ukusu premijera. Institucija Premijerskog sata je sastavni dio ustavne procedure kontrole izvršne vlasti od strane parlamenta i vec je dovoljno derogirano, odlukom većine u Parlamentu da Premijer ima posljednje obraćanje u komuniakciji sa poslanicima. Demokartska praksa je da poslanik, kojeg biraju građani, i koji bira Vladu i premijera ima poslednju riječ, ali diktator Đukanovic nije dopustio takvu praksu.Ovaj sramotni pokušaj Simovića da on, bez ikakvog uporišta u poslovniku, ulazi u sadržaj pitanja i procjenjuje da li ga ili ne treba poslati premijeru, samo pokazuje da je politička kriza u Crnoj Gori posledica vanustavne okupacije drzave od strane jednog čovjeka koji je sebe postavio iznad države, Parlamenta i samih građana kao nosilaca suverenosti"saopštio je Medojević.

Poslanik Vučinić je pitao premijera sledeće:

“Da li se Vaše riječi izrečene u paralmentu 13.maja 2016 godine : “Vučiniću, ti ćeš mi posebno platiti! Tebi, tebi ću dat! “ odnose na poslove vezane za radnička pitanja i socijalnu politiku Vlade Crne Gore čiji ste premijer ili na neke druge poslove iz domena Vlade i ukoliko se odnose na neke od tih poslova, da li možete objasniti šta ste pod tim što ste izgovorili tačno podrazumijevali”

Medojević je napomenuo, da je ovaj tekst pitanja već jednom korigovan od strane Vučinića, na zahtjev Simovića, zbog njegovog tumačenja da nije u skladu sa etičkim kodeksom zbog obraćanja bez persiranja. Ponovno odbijanje korigovanog pitanja, od strane Simovića, koji na za to nema nikakva ovlašćenja niti osnov u poslovniku, jasno ukazuje da je Đukanović odlučio da "izbjegne ponovno suočavanje sa poslanicima DF i tako još jednom pogazio Ustav ove zemlje i povriijedio Parlament ".

"Diktator je ovim nezapamćenim ponižavanjem sopstvenih građana i parlamenta, upravo pokazao koliko drži do procesa pomirenja i povratka povjerenja u izborni proces i kako će ga ova lažna opozicija kontrolisati do narednih izbora. DF će putem dostupnih medija upoznati javnost o sadržaju pitanja na koje Diktator neće i ne smije da odgovori, da se ne bi desilo da se pitanje izgubilo na putu od 50 metara od skupštine do Vlade. Očekujemo da će na ovako javno postavljeno pitanje, premijer smoći snage da odgovori na sjednici koja će se održati u utorak", kazao je Medojević.

Bonus video: