Regionalni lideri pozivaju na jačanje povjerenja među zemljama Balkana

"Rješavanjem ekonomskih pitanja, rješavaćemo i sva otvorena pitanja u regionu, koja ne treba da guramo pod tepih niti da im smanjujemo značaj", poručio je Vujanović
4 komentar(a)
Samit 100 Sarajevo, Foto: Betaphoto
Samit 100 Sarajevo, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 28.05.2016. 19:48h

Reginalni lideri založili su se večeras u Sarajevu za jačanje povjerenje među državama Balkana.

Skupu prisustvuju i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

"Rješavanjem ekonomskih pitanja, rješavaćemo i sva otvorena pitanja u regionu, koja ne treba da guramo pod tepih niti da im smanjujemo značaj", poručio je Vujanović na Samitu 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope.

Upitan da li je moguća unija u regionu prije ulaska u Evropsku uniju, Vujanović je odgovorio da je to misija koju će ostvarivati i buduće generacije, ali je ukazao na činjenicu da su, poredeći region sa nordijskim savezom, te države izuzetno bogate sa visokim životnim standardom.

"Ako se okrenemo budućnosti, a ekonomiji damo veći značaj, lakše ćemo rješavati otvorena politička pitanja. Moramo da se gradimo kroz ekonomiju, da savlađujemo tržišne barijere i da napravimo balkansku šestorku koja će u ekonomskom smislu predstavljati dobar model koji će koristii isksustva Evropske unije", rekao je Vujanović.

On je naglasio da je to potrebno sprovoditi kroz međunarodne, regionalne i bilateralne aktivnosti.

Kada je riječ o političkim temama, Vujanović je ocijenio da se često okrećemo prošlosti, sa ambicijom da je mijenjamo u korist onoga ko je posmatra.

"Moramo da se suočimo s tim da imamo svoju istinu i prošlost koja treba da koegizsitra, a da se mi okrenemo budućnosti i da otvorena pitanja rješavamo našom bilateralnom odgovornošću”, rekao je Vujanović i zaključio da region i EU treba da nam pomognu u tome.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić pozvao je lidere iz regiona da podrže BiH, ali i da izvrše pristisak na ovu zemlju kako bi krupnijim koracima krenula putem regionalnih inicijativa i evropskih integracija.

"Stvari u BiH idu nabolje, ali ta dinamika ne prati region. Možda nam nedostaje i političke hrabrosti, ali sigurno je da nam je potrebna podrška zrele regionalne ekonomije", rekao je Ivanić na predsjedničkom panelu okviru Samita "100".

On je kazao da je u BiH danas bolje nego što je bilo ranije, ali da situacija u ovoj zemlji mora da bude još bolja.

Prema njegovim riječima, u regionu još nema povjerenja, navodeći nekoliko primjera, poput napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića prošle godine na komemoraciji u Potočarima, hrvatsku blokadu robe iz BiH, kao i činjenicu da je BiH otkazala posjetu predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor izjavio je da su evropske i NATO integracije veoma značajne za perspektivu država i regiona u cjelosti.

On je ocijenio da nije dobro da zbog odluka u Briselu proces proširenja EU bude produžen.

"EU trebati imati snagu da održi proces proširenja, ali ako bi i došlo do toga da proces bude duži, ovakav vid saradnja država u regiji onemogućuje situacije koje bi nanijele štetu bezbjednosti i saradnji u regionu“, kazao je Pahor.

On je još kazao da Slovenija takođe ima problema, da će vremenom u EU doći do strukturnih promena, ali da će se njegova zemlja truditi da odgovori na te promjene.

"Naš je interes da u regiji bude stabilnost i ekonomska saradnja. U suprotnom slučaju mi imamo probleme, ali i narodi sa kojima smo mi prijatelji u regiji, a prijatelji smo sa svima“, zaključio je Pahor.

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je nezavisnost Kosova doprinijela stabilnosti regiona.

On je istakao da je prije pet godina bilo nezamislivo da predsjednici Kosova i Srbije sjede zajedno na sastanku.

Tači je pozvao lidere svih zemalja u region da se dobro pripreme za Pariski samit.

On je ocijenio i da Kosovo ima političke i ekonomske izazove, ali da je veliki optimista i da smatra da će Kosovo “u nekom momentu, ne tako dalekom” završiti u EU.

Albanski predsjednik Bujar Nišani rekao je da je Albanija snažno opredijeljena za izgradnju i čuvanje dobrosusjedskih odnosa, a posebno za poboljšanje odnosa sa Srbijom.

On je istakao da je za uspostavljanje povjerenja u regionu bitna volja, ali da ona, sama po sebi, nije dovoljna.

"Osim volje moramo se bazirati na izgradnji mehanizama kako bi to povjerenje opravdali. Ko bi rekao prije 15-20 godina da će šefovi država na Balkanu tako često razgovarati kao prijatelji i razmjenjivati mišljenje kako bi zajednički izgradili bolju budućnost", rekao je Nišani.

Sarajevski mediji najavili su da će se Samitu 100 u Sarajevu večeras pridružiti i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović.

Cilj Samita je da se pokuša ujediniti tržište sa više od 25 miliona ljudi da bi bile pokrenute nove inicijative i projekti, da bi se povećao broj zaposlenih i zajednički nastupilo na globalnom tržištu.

Bonus video: