Siništaj da se poštuje zakon

Ko poštuje Ustav CG, zna da se statut mora donijeti, kaže Siništaj
98 pregleda 1 komentar(a)
Vaselj Siništaj, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vaselj Siništaj, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.05.2016. 17:02h

Odbornik u Skupštini Gradske opštine Tuzi, Vaselj Siništaj ne smatra da je pokretanje inicijative za donošenje statuta Opštine Tuzi manipulacija, već poštovanje zakona.

„Onaj ko hoće da poštuje usvojene zakone i Ustav Crne Gore mora znati da se statut mora donijeti“, rekao je Siništaj odbornik Građanske inicijative.

Naglašava da je neistinita tvrdnja da Zakon o Glavnom gradu nije stupio na snagu. Ističe da je zakon na snazi, ali da sadrži klauzulu koja predviđa da će se primjenjivati od narednih izbora.

Zakonom o Glavnom gradu je predviđeno da će opštine Golubovci i Tuzi donijeti svoje statute u skladu sa ovim zakonom u roku od 60 dana od donošenja statuta Glavnog grada.

„U ovom slučaju Glavni grad krši zakon jer je njime predviđena izrada statuta Glavnog grada u roku od tri mjeseca od stupanja na snagu“, rekao je Siništaj .

S obzirom da se, prema riječima Siništaja, sjednica GO Tuzi održava jednom u tri mjeseca, smatra da je bilo neophodno pokrenuti postupak za donošenje statuta, te dodaje da će Građanska inicijativa predložiti člana za Komisiju za izradu predloga statuta Opštine Tuzi. Ukoliko neko sumnja u ustavnost zakona, onda Siništaj predlaže pokretanje ispitivanja ustavnosti kod Ustavnog suda, kao što je GI uradila u slučaju Odluke o finansiranju sporta koja je usvojena na Skupštini GO Tuzi krajem prošle goidne. Kolja Ljuljđuraj izjavio je ranije da je razmatranje predloga odluke o pokretanju postupka za donošenje statuta Opštine u okviru Glavnog grada Tuzi, manipulacija građanima na teritoriji Malesije.

Bonus video: