Crna Gora doprinosi regionalnoj i globalnoj bezbjednosti

Iz Vladine službe za odnose sa javnošću je saopšteno da su predstavnici delegacija 80 zemalja razmatrali brojna pitanja iz oblasti međunarodne bezbjednosti a posebno ona koja se odnose na rizike, izazove i prijetnje od radikalizima i terorizma, kao globalnih prijetnji miru i stabilnosti
1 komentar(a)
Crnogorska zastava, Crna Gora, Foto: Shutterstock
Crnogorska zastava, Crna Gora, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.05.2016. 13:49h

Crna Gora kao lider u evroatlanskim integracijama u regionu zapadnog Balkana doprinosi regionalnoj i globalnoj bezbjednosti, ocijenjeno je na VII međunarodnom sastanku predstavnika 80 država zaduženih za pitanja bezbjednosti.

Na sastanku, održanom u Groznom u Čečenskoj Republici Ruske Federacije, učestvovali su sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost Veselin Veljović i rukovodilac NCB Interpol Podgorica Dejan Đurović.

Sastanak su otvorili predsjednik Čečenske Republike, Ramzan Kadirov i sekretar Savjeta za bezbjednost Ruske Federacije, Nikolaj Patrušev.

Iz Vladine službe za odnose sa javnošću je saopšteno da su predstavnici delegacija 80 zemalja razmatrali brojna pitanja iz oblasti međunarodne bezbjednosti a posebno ona koja se odnose na rizike, izazove i prijetnje od radikalizima i terorizma, kao globalnih prijetnji miru i stabilnosti.

„Konstatovano je da Crna Gora, kao lider u evroatlanim integracijama u regionu Zapadnog Balkana sa stabilnom bezbjednosnom situacijom, kroz nacionalne i međunarodne aktivnosti doprinosi regionalnoj i globalnoj bezbjednosti“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Veljović imao više bilateralnih susreta sa zvaničnicima, što je bila prilika za razmjenu iskustava iz oblasti bezbjednosih pitanja, u interesu regionalne i bezbjednosti na širem nivou.

Veljović i Patrušev su, kako je saopšteno, konstatovali da je dosadašnja saradnja bezbjednosih službi dvije zemlje bila sadržajna i kvalitetna i da će se u narednom periodu intenzivirati, posebno u oblastima borbe protiv terorizma i otkrivanja i suzbijanja organizovanog kriminala.

„Sastanak delegacija Crne Gore i Avganistana bio je prilika da se, osim razgovora o izazovima globalnoj bezbjednosti, razmijene i iskustva iz oblasti borbe protiv međunarodnog krijumčarenja narkotika“, navodi se u saopštenju.

Na sastancima je diskutovano i o aktuelnim procesima migracija kao izazovu za regionalnu i međunarodnu bezbjednost.

Bonus video: