Svađe u Skupštini česte, ali prijava nema

Prema podacima iz Skupštine, od 2016. godine nije bilo prijavljivanja kršenja etičkog kodeksa, iako su istovremeno pojedini poslanici novčano kažnjeni zbog izjava
2678 pregleda 2 komentar(a)
Uvrede sve češće: Incident u Skupštini u maju 2016, Foto: Savo Prelević
Uvrede sve češće: Incident u Skupštini u maju 2016, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.12.2018. 15:18h

Poslanici ne prijavljuju kolege za nedolično ponašanje u skupštinskim klupama iako im to omogućava Etički kodeks.

Prema podacima iz Skupštine, od 2016. godine nije bilo prijavljivanja kršenja etičkog kodeksa, iako su istovremeno pojedini poslanici novčano kažnjeni zbog izjava.

“Od januara do novembra 2018. godine, kao ni tokom 2017. godine, Odboru za ljudska prava i slobode nije podnesena nijedna prijava o povredi etičkog kodeksa poslanika“, navode u službi za odnose sa javnošću Skupštine Crne Gore.

Odbor za ljudska prava je o kršenju etičkog kodeksa poslednji put raspravljao tokom 2016. godine, kada je tadašnji predsjednik parlamenta Darko Pajović prijavio poslanike Demokratskog fronta (DF) Milana Kneževića, Branka Radulovića, Janka Vučinića i Veljka Vasiljevića zbog narušavanja ugleda parlamenta i kršenja Etičkog kodeksa. On je prijavio poslanike Fronta jer je tokom skupštinske rasprave o mirovnim misijama zamalo došlo do fizičkog sukoba sa poslanikom Demokratske partije socijalista (DPS) Obradom Mišom Stanišićem. Poslanici su nazivani “udbašima“ i “budalama“, ali do fizičkog sukoba nije došlo jer je u međuvremenu u salu ušlo skupštinsko obezbjeđenje.

Odbor za ljudska prava kasnije je odbio Pajovićevu prijavu.

Etičkim kodeksom je, između ostalog, predviđeno da poslanik sa najvećom pažnjom i osjećajem vlastite odgovornosti poštuje ličnost svakog pojedinca i Skupštinu, izbjegavajući svaki postupak koji može narušiti njihov integritet i dostojanstvo.

Kako se navodi, poslanik je dužan da u komunikaciji sa drugim poslanicima i u javnosti postupa sa uvažavanjem i poštovanjem, izbjegavajući izraze koji mogu uvrijediti ili omalovažiti drugo lice ili grupu, poštujući jednaka prava svih.

Predviđeno je da prijava kršenja kodeksa mora sadržati ime i prezime podnosioca, kao i da prijavu mogu podnijeti predsjedavajući Skupštine, poslanici, Kolegijum predsjednika Skupštine i predsjednik poslaničkog kluba. Prijava se podnosi Odboru u pisanoj formi sa obrazloženjem i dokazima kršenja kodeksa.

Za razliku od kršenja Etičkog kodeksa, poslanici mogu biti novčano kažnjeni samo ako prekrše poslovnik pa im se tokom sjednice izrekne opomena. Zbog uvreda na račun specijalnog državnog tužioca (SDT) Milivoja Katnića i pojedinih poslanika vladajuće koalicije, pet poslanika DF je nedavno kažnjeno sa 20 i 10 odsto plate.

Sudeći prema izvještaju Odbora za ljudska prava, poslanici su prijavljivali kolege najviše tokom 2016. godine. Tako je poslanik DF-a Milutin Đukanović podnio prijavu protiv poslanika DPS-a Zorana Jelića i Stanišića, kao i tadašnjeg potpredsjednika parlamenta i poslanika Bošnjačke stranke Sulja Mustafića. Đukanović je Jelića prijavio jer je snimao telefonom svađu poslanika Fronta i Stanišića, dok je Mustafić vodio sjednicu na kojoj se desio incident.

Tokom 2015. godine prijavu za kršenje etičkog kodeksa podnio je samo poslanik Liberalne partije (LP) Andrija Popović koji je prijavio tadašnjeg potpredsjednika parlamenta Branka Radulovića zbog prijetnji urednicima i vlasnicima “Vijesti“.

Članovi Odbora su prošle godine pozvali Kolegijum predsjednika Skupštine da započne sa izmjenama i dopunama Etičkog kodeksa radi efikasnije primjene u praksi.

“Imajući u vidu da mjere propisane važećim kodeksom nijesu adekvatne i dovoljno rigorozne, potrebno ih je pooštriti kako bi se doprinijelo poštovanju etičkih načela i standarda ponašanja obavezujućih za poslanike u obavljanju svojih dužnosti. Takođe, potrebno je preispitati da li nadzorom nad primjenom Etičkog kodeksa poslanika treba da se bavi Odbor za ljudska prava i slobode ili neko drugo radno tijelo“, navedeno je tada iz Odbora.

Odbor kritikovao napad na poslanike DPS-a

Iako nijesu prijavljivali kolege za kršenje etičkog kodeksa, članovi Odbora osudili su verbalne i fizičke napade na poslanike DPS-a nakon sjednice u februaru 2017. na kojoj se raspravljalo o ukidanju imuniteta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću iz DF-a. Poslanici DF-a su tada ušli u hol skupštine vrijeđajući i nasrćući na kolege iz vlasti koji su prethodno glasali za skidanje imuniteta bez prisustva opozicije.

“Odbor ocjenjuje da agresivno, nasilničko i neprimjereno ponašanje dijela poslanika DF-a, fizički nasrtaji na poslanike DPS-a i korišćenje uvredljivih izraza, uključujući uvrede na osnovu nacionalne i vjerske pripadnosti, invaliditeta i drugih ličnih svojstava, predstavljaju grubo kršenje standarda i praksi u zaštiti ljudskih prava. Odbor smatra da je prikazano ponašanje nedopustivo i neprihvatljivo u demokratskom društvu, a pogotovo je za osudu ukoliko je manifestovano od strane poslanika, koji su shodno članu 6 Etičkog kodeksa dužni da poštuju ličnost svakog pojedinca i Skupštinu“, navodi se u odluci Odbora.

Bonus video: