Vaščikovski: Poljska će što prije ratifikovati Protokol

„Imamo dobru bilateralnu saradnju i nastavićemo je i dalje. Poboljašaćemo je u nauci, prosvjeti, turizmu i drugim oblastima“, poručio je Vaščikovski
0 komentar(a)
Vitold Vaščikovski, Foto: Reuters
Vitold Vaščikovski, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.05.2016. 10:45h

Poljska će nastojati da Protokol Crne Gore o pristupanju Alijansi ratifikuje što prije, poručio je ministar spoljnih poslova te države, Vitold Vaščikovski.

On je Crnoj Gori čestitao desetogodišnjicu sticanja nezavisnosti kao i put do NATO saveza. „Uradićemo sve da ratifikujemo Protokol o pristupanju što prije“.

„Put pristupanja Crne Gore do NATO-a vidimo kao pretpristupni put koji će uslijediti do Evropske unije (EU) i na tom putu ćemo pomoći Crnoj Gori koliko budemo mogli, kako u našem iskustvu tako i u tehničkoj pomoći“, rekao je Vaščikovski na konferenciji za novinare.

On je kazao da je cilj Poljske da produbi regionalnu saradnju i da iz tog razloga posjećuje zemlje regiona, a Crna Gora je među prvima.

„Imamo dobru bilateralnu saradnju i nastavićemo je i dalje. Poboljašaćemo je u nauci, prosvjeti, turizmu i drugim oblastima“, poručio je Vaščikovski.

Potpredsjednik Vlade, Petar Ivanović je ocijenio da je saradnja dvije države na političkom nivou veoma dobra i naveo da postoji jaka volja da se ona intenzivira u oblasti ekonomije, nauke, obrazovanja i kulture.

„Posebno zadovoljstvo izražavam zbog podrške Poljske kada je u pitanju proces integrisanja Crne Gore u EU i NATO”, dodao je Ivanović.

On je kazao da od Poljske očekuje da u što kraćem roku ratifikuuje Protokol o pristupanje Crne Gore Alijansi.

“Veoma cijenimo zalagenje i podršku koju Poljska pruža Crnoj Gori kroz format Višegradske četvorke i ekonosmku podršku kroz instrumenete Tvining i TAIEX", naveo je Ivanović.

On je pojasnio da je u razgovoru zaključeno da postoji prostor za produbljenje ekonomske saradnje u povećanju nivoa robne razmjene, koji iznosi 28,3 milona EUR, broja turista kojih je u prošloj godini bilo 50,55 hiljada i u direktnim investicijama iz Poljske koje su u prethodnoj godini iznosile 3,6 milona EUR.

"U oblasti poljoprivrede dogovorili smo se da uložimo zajednički napor u kontunuiranom organizovanju posjeta crnogorskih poljoprivrednika Poljskoj, u prenošenju iskustava Poljske u povlačenju sredstava EU, prije svega za oblast ruralnog razvoja, kao i u obezbjeđivanju ekspertize kada su u pitanju pregovračaka poglavlja - 11. Poljoprivreda i 12. Bezbjednost hrane", precizirao je Ivanović.

On je rekao da je u dijelu obrazovanja iskazana spremnost za uspostavaljnjem saradnje Univerziteta iz Vroslova i Varšavskog instituta poljoprivrede i prehrambene tehnoogije sa paartneriama iz Crne Gore.

"Razgovarli smo i o pojedinim kandidaturama Poljske i Crne Gore u međunarodnim organizacijama i iskazali spremnost da podržimo nominovane kanadidature obje zemlje", kazao je Ivanović.

Bonus video: