Stiže jedan od pisaca makedonskog scenarija

Aivo Orav je bio jedan od glavnih aktera posredovanja EU u rješavanju krize u Makedoniji
174 pregleda 32 komentar(a)
Aivo Orav, Foto: President.ee
Aivo Orav, Foto: President.ee
Ažurirano: 25.05.2016. 05:49h

Novi šef Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici najvjervatnije će biti sadašnji ambasador EU u Makedoniji Aivo Orav, saznaju “Vijesti” u Evropskoj komisiji.

Estonski diplomata koji je na funkciji šefa Delegacije EU u Skoplju od 2012, prema izvorima "Vijesti" glavni je kandidat da u Podgorici zamijeni Mitju Drobniča kojem u septembru ističe četvorogodišnji mandat.

Orav je tokom makedonske krize bio jedan od glavnih aktera u posredovanju uz Johanesa Hana, belgijskog eksperta Pitera Vanhojtea i ambasadora SAD Džesa Bejlija.

Karakteristično je što je estonski diplomata bio glasan kritičar spornih odluka makedonskih vlasti.

On je u martu 2015. u ime Evropske komisije makedonskom Ministarstvu spoljnjih poslova zbog prisluškivanja ambasadora uputio protestnu notu.

Takođe je protestovao kada je urednik provladine televizije Sitel Dragan Pavlović vrijeđao lidera Socijalemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva.

Nakon što je Ustavni sud u Skoplju dao ovlašćenja predsjedniku države Đorđu Ivanovu da može pomilovati između ostalog osuđene ili optužene za izborni kriminal, pedofiliju, ratne zločine, Orav je uputio kritike i kazao da takva ovlašćenja predsjedniku mogu postati instrument kojima će Ivanov odlučivati da li će pomoći da demokratija u državi ojača ili oslabi.

Orav je javno iznosio stavove da su evropske diplomate u Skoplju izložene oštrim medijskim napadima i da dobijaju ozbiljne prijetnje.

To se dešavalo kada su provladini mediji u Makedoniji pokrenuli negativnu kampanju protiv predstavnika EU, sve to nakon što je međunarodna zajednica pojačala posredničku ulogu poslije neuspješnog dogovora četiri najveće stranke oko datuma izbora.

Orav je prije funkcije šefa Delegacije EU u Skoplju bio ambasador Estonije u Turskoj, Makedoniji, Azerbejdžanu, Libanu i Siriji.

Bonus video: