Mrvaljević: Crnogorska zajednica u Srbiji nikada nije tretirana kao nacionalni i državni interes Crne Gore

Mrvaljević je izrazio je zadovoljstvo što se događaj dešava u danima jubilarnog obilježavanja 21.maja Dana nezavisnosti i hiljadugodišnjeg multikulturalnog identiteta crnogorske države
232 pregleda 1 komentar(a)
Skup, Crnogorska nacija danas, Foto: Savez udruženja Crnogoraca Srbije-Beograd
Skup, Crnogorska nacija danas, Foto: Savez udruženja Crnogoraca Srbije-Beograd
Ažurirano: 24.05.2016. 19:55h

Još uvijek je prisutan stereotip o pravu na nacionalnu samosvjesnost, osjećanje i opredeljenje Crnogoraca, a čime se i Dušan Ičević u knjizi "Crnogorska nacija" bavi, istakao je Borislav Mrvaljević, predsjednik Saveza udruženja Crnogoraca Srbije - Beograd.

Savez udruženja Crnogoraca Srbije-Beograd i Forum za etničke odnose organizovali su u ponedeljak 23. maja godine skup pod nazivom "Crnogorska nacija danas"

Kako je saopšteno iz Saveza udruženja Crnogoraca Srbije - Beograd u središtu događaja bila je promocija drugog izdanja knjige "Crnogorska nacija" o kojoj su govorili Dušan Janjić predsjednik Izvršnog odbora Foruma za etničke odnose i Dušan Ičević, autor knjige.

U saopštenju udruženja se dodaje da je Mrvaljević izrazio je zadovoljstvo što se događaj dešava u danima jubilarnog obilježavanja 21.maja Dana nezavisnosti i hiljadugodišnjeg multikulturalnog identiteta crnogorske države.

"Kada je matična država u pitanju, crnogorska zajednica u Srbiji nikada nije tretirana kao istinski nacionalni i državni interes Crne Gore", kazao je Mrvaljević.

Janjić je, između ostalog, ocijenio knjigu kao naučno djelo metodološki savremeno i da svojom vizijom i ocjenom multikulturalnosti knjiga iskoračuje ispred svog vremena.

"Ovo izdanje knjige i, nakon skoro dvije decenije (prvo izdanje 1998.), ne sadrži "naknadnu pamet", već se jedine izmjene odnose na nekoliko odgovora na teme koje su povodom prvog izdanja pokrenute", kazao je Janjić.

Ičević je opisao životni put knjige i probleme koje su stvarale razne "elite" pri njenom nastajanju, a osvrnuo se i na osporavanja, koja su se pretežno svodila na prava na mišljenje koje je iznosio, umjesto na naučni metod osporavanja činjenica koje čine ovo djelo.

"Poslije uvodnih izlaganja skup je nastavljen u formi pitanja-odgovora i razgovora, pa je, u okviru toga, obuhvaćen niz tema – od nastanka crnogorske nacije i države i stalne borbe za njihovo očuvanje, do međusobnih odnosa i isprepletenosti etnosa na našim prostorima, kao i jezika kojim govore. Skup je organizovan u Press centru Udruženja novinara Srbije u Knez Mihailovoj broj 6, a moderator skupa bio je Nenad Đurđević, koordinator Foruma za etničke odnose", piše u saopštenju Saveza udruženja Crnogoraca Srbije - Beograd.

Bonus video: