CDT: Hitno formirati odbor za praćenje izbora

“Skupština mora imati svoju kontrolnu ulogu u ovom procesu bez obzira na to ko čini Vladu izbornog povjerenja”, poručio je Koprivica
0 komentar(a)
Dragan Koprivica, Foto: Savo Prelević
Dragan Koprivica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.05.2016. 12:54h

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je rukovodstvo Skupštine i poslaničke klubove da hitno pokrenu proceduru za formiranje Privremenog odbora koje je nadležno za praćenje zakona i drugih propisa za izgrađivanje povjerenja u izborni proces.

Oni su pozvali Skupštinu i da na dnevni red prve naredne sjednice uvrsti odluku o formiranju Privremenog odbora.

Direktor CDT-a, Dragan Koprivica je saopštio da oni smatraju da , nakon dugotrajnog procesa pripreme i izbora Vlade izbornog povjerenja, ne smije više biti izgovora za odgađanje formiranja Privremenog odbora koji ima važnu ulogu u kontroli trošenja državnih resursa, finansiranja partija i svih ostalih obaveza koje propisuje novo izborno zakonodavstvo.

Kako je kazao, Crna Gora se obavezala da na narednim izborima u potpunosti primjeni novo izborno zakonodavstvo, što je jedan i od zahtjeva Evropske unije.

Koprivica je naveo da se Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja ne može u potpunosti primijeniti bez Privremenog odbora, koji ima precizno propisanu ulogu da obavlja kontrolu finansiranja kampanje.

“Skupština mora imati svoju kontrolnu ulogu u ovom procesu bez obzira na to ko čini Vladu izbornog povjerenja”, poručio je Koprivica.

On je objasnio da jaka kontrola Skupštine znači i kvalitetniji rad Vlade na tom polju, dodajući da je to obaveza koju su prihvatili poslanički klubovi i javnost od njih očekuje da tu obavezu i ispune.

Koprivica je kazao da dobre prakse kontrole izvršne vlasti od Skupštine koje su kreirane u prethodnom periodu moraju biti osnov za dalji razvoj u ovoj oblasti.

“Zato Privremeni odbor mora biti osnovan na prvoj sljedećoj sjednici Skupštine Crne Gore bez daljeg odgađanja i izgovora”, poručio je Koprivica.

Bonus video: