Crna Gora prelazi u kategoriju potencijalnih ciljeva Rusije

Andrej Klimov, član Odbora za međunarodne odnose ruske Dume smatra da su velike sile povukle Crnu Goru u NATO kako bi ojačale antirusko bratstvo
55 pregleda 157 komentar(a)
Džon Keri, Jens Stoltenberg, Milo Đukanović, Foto: Reuters
Džon Keri, Jens Stoltenberg, Milo Đukanović, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.05.2016. 05:37h

Odlukom o pristupanju NATO-u, Crna Gora prelazi u kategoriju potencijalnih ciljeva Rusije, upozorio je juče Andrej Klimov, član Odbora za međunarodne odnose ruske Dume.

Države članice NATO-a juče su potpisale protokol o pristupanju Crne Gore tom savezu, što će, kako je rečeno, biti jasan znak da Alijansa nastavlja da pomaže u izgradnji stabilnosti i bezbjednosti na Zapadnom Balkanu.

"Crna Gora se odvaja od Rusije i prelazi u kategoriju potencijalnih ciljeva", kazao je za list “Komersant”.

Klimov smatra da su velike sile povukle Crnu Goru u NATO kako bi ojačale antirusko bratstvo. "Nije jasno od koga zemlja namjerava da se štiti. NATO ne štiti od terorista. Od Sjeverne Koreje? To je smiješno. Ispada da među motivima nema ničeg osim takozvane ruske prijetnje. Crnu Goru su povukli u NATO da bi ojačali antirusko bratstvo", kazao je.

Upozorenje Crnoj Gori stiglo je i sa adrese Odbora za odbranu.

“Ako u Crnoj Gori budu razmještene NATO baze, u slučaju sukoba ispašće da su Crnogorci postavili pod udar sopstvenu teritoriju”, prokomentarisao je za “Komersant” šefa Odbora Sergej Žigarjev. “Mi smo uvijek negativno reagovali na širenje NATO-a, tim prije kada guta djeliće bivše Jugoslavije. To utiče na dislokaciju i bojevu spremnost ruske vojske razmještene na našim zapadnim granicama”.

Odluka Podgorice, dodao je, ne može a da se ne odrazi na odnose sa Moskvom.

“Komersant” navodi da je ranije niz poslanika Dume upozoravalo na mogućnost uvođenja sankcija, ali ocjenjuje da takva tačka gledišta ne preovladava u parlamentu.

List navodi da je Žigarjev protiv uvođenja sankcija, ali da smatra da će se “patriotski raspoloženi Rusi” zamisliti da li da idu na odmor u Crnu Goru.

Piše i da u Crnoj Gori nema jedinstvene tačke gledišta o tome kako treba da bude donijeta odluka o članstvu u NATO-u.

“Vlasti republike ne isključuju održavanje referenduma o NATO-u, ali pošto sve članice NATO-a ratifikuju sporazum i novi (crnogorski) parlament donese takvu odluku”, piše “Komersant”, pozivajući se na informacije iz crnogorskih vladinih izvora.

Međutim, list, pozivajući se na izvore u sjedištu NATO-a, ističe da je “glavni zahtjev NATO da u zemlji postoji očigledna podrška takvog koraka”.

Bonus video: