Socijaldemokrate: Članstvo u NATO je bitna karika u očuvanju teritorijalnog integriteta

"Kao partija čiji se program u cjelini temelji na sveobuhvatnoj reformi društvenog sistema, koja osim političke namjere za povezivanjem sa regionom, kao i zemljama evroatlantskog prostora u cilju ostvarivanja zajedničkih ciljeva, za Socijaldemokrate je pristupanje NATO alijansi važno i u kategoriji ekonomske integracije"
86 pregleda 3 komentar(a)
Socijaldemokrate Crne Gore logo, SD logo, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Socijaldemokrate Crne Gore logo, SD logo, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Ažurirano: 19.05.2016. 14:12h

Socijaldemokrate Crne Gore pozdravljaju i podržavaju potpisivanje Protokola o pristupanju Crne Gore NATO savezu, smatrajući ga prirodnim nastavkom težnje za suštinskom nezavisnošću Crne Gore i odličnom potvrdom rada i napretka koji je Crna Gora tokom ovih 10 godina nezavisnosti ostvarila, saopšteno je iz te partije.

Države članice NATO-a danas su potpisale protokol o pristupanju Crne Gore tom savezu, što će, kako je rečeno, biti jasan znak da Alijansa nastavlja da pomaže u izgradnji stabilnosti i bezbjednosti na Zapadnom Balkanu.

"Kao partija čiji se program u cjelini temelji na sveobuhvatnoj reformi društvenog sistema, koja osim političke namjere za povezivanjem sa regionom, kao i zemljama evroatlantskog prostora u cilju ostvarivanja zajedničkih ciljeva, za Socijaldemokrate je pristupanje NATO alijansi važno i u kategoriji ekonomske integracije. Smatramo da je članstvo u NATO savezu bitna karika u očuvanju teritorijalnog integriteta, političke stabilnosti i stvaranja uslova za ekonomski i socijalni razvoj u zajednici evroatlantskih država i naroda", navodi se u saopštenju Socijaldemokrata.

Iz ove partije navode da su svjesni da savremene prijetnje miru imaju različite pojavne oblike.

"Upravo zbog toga smatramo da je jedino puna integracija u NATO garant stabilnosti naše države, ali i cijelokupnog regiona Zapadnog Balkana. NATO više nije samo vojno-politički savez, već organizacija koja počiva na demokratskim principima, koja promoviše i podstiče težnju za saradnjom u oblasti politike i odbrane, kako bi se dugoročno spriječili svi potencijalni konflikti. Taj je put usko povezan sa ulaskom u EU, ali ne samo zbog opšteprihvaćenog mišljenja da je ulazak u NATO preduslov za ulazak u EU, već zbog činjenice da su bazični uslovi za prijem i principi na kojima počivaju ove dvije organizacije gotovo identični, a to je, prije svega, vladavina prava, koja je temelj svakog zdravog, prosperitetnog i demokratskog društva", piše u saopštenju Socijaldemokrata.

Bonus video: