Grgur: Nezaposlenost mladih u Nikšiću je posledica lokalne privatizacione pohare

Mladim Nikšićanima ne trebaju privilegije već šanse da rade i ispolje svoju kreativnost. Mladim Nikšićanima ne treba povlašćen pristup društvenim resursima, nego jednakost uslova za sve, bez obzira na partijsku, ili bilo koju drugu pripadnost"
110 pregleda 8 komentar(a)
Jovana Grgur, Foto: Demokratska Crna Gora
Jovana Grgur, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 18.05.2016. 10:56h

Nezaposlenost mladih je jedan od osnovnih problema Opštine Nikšić, a njegovo rešavanje je ključni zadatak u sprovođenju javne politike Demokrata Nikšića, saopštila je članica Glavnog odbora Demokratske Crne Gore Jovana Grgur.

"Smanjenje zaposlenosti i otežano zapošljavanje mladih, posledica je presipanja društvenih resursa iz državnog sektora u ruke tajkuna i privilegovanih preduzeća. Vlast DPS-SDP je prepolovila broj zaposlenih u Nikšiću, sa 20.096 zaposlenih u 2003. godini, na 13.959 u 2013. godini. Nezaposlenost mladih u Nikšiću nije posledica globalne finansijske krize, već lokalne privatizacione pohare", navela je Grgur.

Dodaje da "pogubna privatizacija i privilegovanje preduzeća sa off-shore destinacija" dovode do rastuće nezaposlenosti mladih sa pogubnim socijalnim posledicama, kao što su odlazak mladih iz Nikšića, osjećaj besperspektivnosti i pad nataliteta, zbog ekonomske nemogućnosti zasnivanja porodice.

"Mora se naglasiti ono što je očigledno, i o čemu javnost mora zauzeti stav, a to je da lokalna uprava na čelu sa DPS-om, uprkos napisanim strategijama i fingiranju reformskih poteza, nema nikakvu viziju o pravcima efikasne ekonomske politike na lokalnom nivou vlasti, niti o stambenoj politici, kojom bi se rješavali gorući problemi onih ljudi od kojih zavisi budućnost našeg grada. Demokrate su jedina partija koja konkretno ukazuje na potrebu reforme poreskog sistema kojom bi se iskorijenile mahinacije koje štete državi, i koja se zalaže za podsticanje domaće privrede, bez čega nema šanse da se poveća zaposlenost mladih", navela je Grgur.

Problem nezaposlenosti mladih se, osim reforme obrazovnog sistema, kako je dodala, ne može riješiti dok se javni sektor ne istrgne iz ruku "budžetskih parazita", i dok se ne omogući domaćoj privredi da živi bez političkog reketa.

"Mladim Nikšićanima ne trebaju privilegije već šanse da rade i ispolje svoju kreativnost. Mladim Nikšićanima ne treba povlašćen pristup društvenim resursima, nego jednakost uslova za sve, bez obzira na partijsku, ili bilo koju drugu pripadnost. Nikšiću je dosta izgubljenih generacija. Nikšiću su neophodne reforme, kojih neće biti sve dok javne politike ne budu vodili oni koji nijesu taoci interesnih skupina", zaključila je Grgur.

Bonus video: