DPS pristaje na NATO referendum?

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, tokom susreta zvaničnika dviju partija, prije potpisivanja izbornog sporazuma, predsjedniku SNP-a Srđanu Miliću i šefu Poslaničkog kluba te partije Aleksandru Damjanoviću rečeno je da DPS ne može da potpiše Sporazum u kome će biti garantovano održavanje referenduma. Ali naznačeno je da “postoji mogućnost da se to pomene u javnim nastupima”
65 pregleda 33 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.05.2016. 05:30h

Zvaničnici DPS-a prihvatili su molbu SNP-a da se makar u javnim nastupima otvori pitanje održavanja referenduma o priključenju NATO.

Njegovo organizovanje prije ili istovremeno sa parlamentarnim izborima DPS je odbio SNP-u.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, tokom susreta zvaničnika dviju partija, prije potpisivanja izbornog sporazuma, predsjedniku SNP-a Srđanu Miliću i šefu Poslaničkog kluba te partije Aleksandru Damjanoviću rečeno je da DPS ne može da potpiše Sporazum u kome će biti garantovano održavanje referenduma. Ali naznačeno je da “postoji mogućnost da se to pomene u javnim nastupima”.

Đukanović, međutim, nije to pomenuo prilikom premijerskog sata krajem aprila. Damjanović se zbog takvog odbijanja DPS-a, između ostalog, i povukao iz kandidature za ministra finansija. On je na GO SNP-a, kada se odlučivalo o ulasku u vladu, rekao da je očekivao da to Đukanović pomene, jer ga je zamolio. “Zamolio sam ga, i ne stidim se to da kažem, da to uradi, nije uradio, on jeste rekao to što je rekao, i ja mu vjerujem da će sve da učini što bude u njegovoj moći, održi taj referendum, ali nije rekao i napravio nam je svima problem,” rekao je Damjanović na GO SNP.

Zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković je Televiziji Vijesti kazao je da je “SNP zagovarao referendum u predizbornoj fazi”. Na pitanje da li se tokom razgovora DPS-a sa SNP-om provjeravalo pitanje referenduma o NATO-u, Marković je rekao da oni to nijesu prihvatili. “Uvijek smo govorili da parlament kao predstavnik volje naroda ima taj ustavni kapacitet, ali nakon izbora... Onda taj novi parlament može da odluči. U ovom trenutku nismo htjeli da razgovaramo o tome”, objasnio je zamjenik predsjednika DPS-a.

Bonus video: