Ni DPS ni DF nisu budućnost

"Za Crnu Goru i za Đukanovića bilo bi bolje da se trajno povukao odmah poslije referenduma. Vjerujem da je većina sanjala drugačiju Crnu Goru"
148 komentar(a)
Žarko Rakčević (Novine)
Žarko Rakčević (Novine)
Ažurirano: 16.05.2016. 05:27h

Alternativa Sporazumu o slobodnim i fer izborima je glasanje po DPS utabanim stazama pritisaka, kupovina i ucjena ili tivatski model i DF model incidenata unutar i van Skupštine, ocijenio je predsjednik Građanskog pokreta URA Žarko Rakčević.

On je, u intervjuu Vijestima, rekao da je ubijeđen da je Sporazum u najboljem državnom i nacionalnom interesu Crne Gore. “Zato me ne čude orkestrirani, često i primitivni napadi, na URA i mene lično”.

Može li inicident u Skupštini biti alibi DPS-u da zaustavi sporovođenje Sporazuma?

Te ružne slike kaljaju obraz Crnoj Gori. Ne odgovaruju ovi incidenti samo pokretačima iz DF-a, već i drugom sijamskom blizancu nepromijenjene, zarobljene Crne Gore, “jedinom garantu mira i stabilnosti” - DPS-u. Umjesto rješavanja ogromnih ekonomskih i socijalnih problema, dvije obale mrtvog mora iracionalnosti dodatno dijele Crnu Goru i nadgornjavaju se ispraznim pričama i neprimjerenim uvredama. Oporavak i evropska budućnost Crne Gore su nemogući sa ovakvim DPS-om i ovakvim DF-om.

DF tvrdi da Sporazum spasava DPS i optužuje vas da ste ušli u koaliciju sa DPS-om?

DF, kao omiljena Đukanovićeva opozicija, radi za DPS. Političke poruke i predstave DF-a ga ne slabe nego jačaju. Otvaranje podjela iz prošlosti, najave preispitivanja nezavisnosti i državnosti, smotre uniformisanih redarskih formacija, neprekidni napadi na građansku opoziciju, anticrnogorske i antizapadne poruke su najljepši dar omiljenih opozicionara DPS-u.

Umjesto da su izvukli pouke iz svojih grešaka 24. oktobra, kada su ponašanjem iznevjerili očekivanja hiljada opravdano nezadovoljnih građana, pojedinci iz DF-a su krenuli u dalju samoizolaciju i spas su potražili u daljoj radikalizaciji i napadima na sve iz opozicije. Sve pozivajući na jedinstvo opozicije, umjesto uvažavanja razlika, vratili su se osporavanju crnogorskog naroda, referenduma i nezavisnosti Crne Gore, njenih simbola i zastave.

Da li je moguća saradnja URA sa DF-om?

URA je za mirne, a ne nasilne promjene loše i neodgovorne vlasti. Od osnivanja URA radi na povezivanju i objedinjavanju svih antirežimskih ostrva slobode, ali nema jedinstva sa bilo kim ko dovodi u pitanje građansku državu Crnu Goru i njen put ka EU.

Vi ste se našli na meti DF-a i zbog toga što ste 1997. bili autor tadašnjeg sporazuma vlasti i opozicije?

Ponosan sam što sam jedan od koautora Sporazuma iz 1997. godine i ovog iz 2016. Sporazum iz 1997. značio je spasonosni otklon od velikosrpske Miloševićeve politike, od rata i zločina i okretanje Crne Gore sebi. Na ovoj istorijskoj raskrsnici ovaj Sporazum je neophodan da naša država iskorači iz zarobljenog, okovanog društva ka otvorenim i slobodnim društvima, slobodnog izbora i slobodne misli.

Oni koji iskreno vole Crnu Goru i elementarno razumiju procese znaju da ni 1997. ni 2016. to nije bila ruka spasa Đukanoviću, već pružena ruka Crnoj Gori, njenim interesima i oporavku. Nemam idealističku opsesiju likom Mila Đukanovića. Uvažavam njegov doprinos obnovi crnogorske države, ali ga smatram odgovornim za postojeću duboku ekonomsku, političku i moralnu krizu. I za Crnu Goru i za njega bilo bi bolje da se trajno povukao odmah poslije referenduma.

Vi tvrdite da je Sporazum uvod u mirnu tranziciju vlasti, a DPS da je on rezulat njihove velikodušnosti?

Sporazum je za djelove vladajuće koalicije nužno zlo. Po ustaljenim izbornim navikama, željeli bi po starom. Već je previše vremena izgubljeno i iduće nedjelje će mjesec od potpisivanja Sporazuma. Previše kupovine vremena, zadržavanja lopte i previjanja na terenu zaista može obesmisliti smisao kontrole i samog Sporazuma. Ovo se mora okončati ili preuzeti odgovornost pred javnošću za opstrukciju i neuspjeh Sporazuma.

Uskoro se obilježava 10 godina nezavisnosti. Šta je Crna Gora dobila, a šta izgubila u tom periodu?

Vjerujem da je većina sanjala drugačiju Crnu Goru. Desetine hiljada ljudi su bez posla i perspektive, masovna iseljavanja, realna ekonomija je uništena, javne finansije su u krajnje lošem stanju. Od nezavisnosti smo se prosječno godišnje zaduživali 250 miliona eura. Skoro trećinu budžeta za 2016. godinu čine pozajmljena sredstva. Nemilice se uništavaju resursi, i ljudski i prirodni. Koja nezavisnost i prazne ljušture - simboli našeg parčeta Mediterana, Sveti Stefan i Miločer, su zabrani. Naše plaže nijesu naše već probranih ortaka i neznanih domaćih junaka sa ofšor destinacija. Kotor, grad pod zaštitom Uneskoa, postao je grad pod zaštitom i video nadzorom organizovanog kriminala…

Umjesto dobro organizovanog društva, dobili smo društvo odlično organizovanih kriminalaca. Čelnici DPS-a potpisuju Sporazume o priznanju krivice za organizovano kriminalno djelovanje i bez problema vade milione iz slamarica. Ovo se mora prekinuti. Crna Gora može, mora i zaslužuje drugačije i bolje. Crna Gora ne smije biti zarobljena privatna država, država par ljudi, njihovih porodica, njihovih kumova i ortaka. URA vjeruje u Crnu Goru svih nas.

U sjećanju ću zadržati jednog drugog Medojevića, žao mi je što je izgubio ravnotežu

Iz DF-a su vas na sjednici parlamenta optužili da ste se obogatili dok ste bili u koaliciji sa DPS-om i da je vaš interes povratka na scenu lični profit?

Meni je žao Meda. Često je na pravdi boga dobijao šamare i udarce i ja sam nekoliko put osuđivao tu torturu. I na mnogo stabilnije osobe to bi ostavilo traga. Nije ni čudo da je od toliko udaraca izgubio osjećaj za ravnotežu. Predugo ga poznajem. Bio nam je osam godina u kući i još čuvam izjave i video zapise u kojima izražava poštovanje i zahvalnost. Takvog Meda ću zadržati u sjećanju.

Siguran sam da bi onaj Medo replicirao ovom i podsjetio ga, dokumentovano, da nije 36 punoljetnih nasljednika neizgrađenog građevinskog zemljišta iz porodice Rakčević povlašćeno zbog javnog djelovanja Žarka Rakčevića već, naprotiv, diskriminisano. Ispravio bi navode da je zemljište vraćeno 2008. po Zakonu o restituciji i rekao bi da je to bila 2014. godine i da je u pitanju deeksproprijacija. Iznio bi onaj Medo dostupne činjenice da je samo u Podgorici vraćeno preko 330000 m2 neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta.

I da je u čitavoj Crnoj Gori pokrenut samo jedan jedini spor i to protiv porodice Rakčević. Poentirao bi da je selektivna primjena prava i ucrtavanje zelene površine umjesto postojećeg Bazara primjer izostanka vladavine prava, diskriminacije i obijesnog političkog iživljavanja bivšeg šerifa Podgorice. Pomenuo bi i specijalnog Katnića koji se bavi tim šetanjem Bazara i društveno štetnim ortaklukom.

Pobjeđujemo u koaliciji

Da li je vašem pokretu bliža ideja o samostalnom izlasku na izbore ili u savezu sa Demosom i SDP-om? Gdje vidite poziciju Demokrata u tome?

Veći dio opozicione javnosti očekuje formiranje ozbiljne i snažne alternative DPS-u i njegovim satelitima. Upozorio sam već da u tijesnoj trci izborni sistem može u slučaju potpuno usitnjene opozicije nagraditi DPS sa presudna dva ili čak tri poslanika. Vrijeme je za donošenje mudrih odluka. Normalno, URA i ovih dana akcijom od vrata do vrata širi svoju organizaciju. Vrlo smo zadovoljni odzivom građana i spremni smo da ostvarimo dobar rezultat u samostalnom nastupu. Ali, naša namjera je da dobijemo rat za drugačiju Crnu Goru, a ne pojedinačnu bitku za poslanika više. U ovom času ne znam da li i drugi iz građanske opozicije razmišljaju na sličan način.

Sa Demokratama imamo odnose međusobnog uvažavanja i saradnje. Donijeli su odluku da idu sami i želim im uspjeh.

Bonus video: