Voker: U narednim godinama građani CG će imati koristi od reformi u vladavini prava

On je rekao da je vladavina prava jedno od posebno važnih oblasti za NATO
2 komentar(a)
Lori Voker, Foto: Natomontenegro.me
Lori Voker, Foto: Natomontenegro.me
Ažurirano: 15.05.2016. 11:11h

Crna Gora, njena Vlada i institucije uspostavljaju strukture i u nekoliko narednih godina crnogorski građani će imati konkretne koristi od sprovođenja reformi u oblasti vladavine prava, poručio je koordinator NATO-a za proširenje i predstavnik za Balkan, Lori Voker.

Voker je odgovarao na pitanja u okviru Facebook kampanje „Pitanja i odgovori“ NATO Montenegro – Sigurna budućnost, a akciju je, novim načinom komunikacije sa građanima, posredstvom društvenih mreža, uveo Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO, u cilju što adekvatnije informisanosti građana o evroatlantskim integracijama.

„Sada smo uvjereni da Crna Gora, njena vlada i institucije uspostavljaju strukture i radujemo se što će u nekoliko narednih godina sprovođenje ovih reformi vezanih za vladavinu prava uroditi konkretnikm benefitima za crnogorske građane i društvo kao cjelinu“, kazao je Voker.

On je rekao da je vladavina prava jedno od posebno važnih oblasti za NATO.

„Ona je takođe važna i za Evropsku uniju (EU), što nije iznenađujuće jer NATO i EU imaju dosta toga zajedničkog i postoji veliki broj preklapanja. 22 članice NATO-a su u isto vrijeme i članice EU, a devet od deset građana EU živi u nekoj članici NATO-a“, naveo je Voker.

Prema njegovim riječima, nije iznanađujuće što dijele iste vrijednosti i sprovode iste vrste reformi. „Što se tiče vladavine prava, Crna Gora takođe mijenja strukture i način sprovođenja reformi“.

On je ponovio da je NATO skup suverenih država. „NATO neće nametati nikakve odluke Crnoj Gori. NATO je skup suverenih država, tako da nema izgardnje baza u nekoj zemlji osim ako ta država želi da gradi baze“.

„Država nije dužna da učestvuje u nekoj operaciji osim ako to želi. Ako se na to odluči, na njoj je da donese odluku kada, kako i sa kojim snagama će učestvovati. Kao što sam nekoliko puta ponovio, konsenzus je ključ, ništa ne može biti nametnuto, saveznice zajedno čine NATO“, rekao je Voker.

Bonus video: