"Kreteni" i "lopov" zamalo u zatvor

Da nisu funkcioneri, premijer i poslanici mogli su dobiti i do dva mjeseca zatvora
295 pregleda 81 komentar(a)
Skupština, incident, Milo Đukanović, Ranko Krivokapić, Branko Radulović, Foto: Savo Prelević
Skupština, incident, Milo Đukanović, Ranko Krivokapić, Branko Radulović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.05.2016. 06:35h

Da su se premijer Milo Đukanović i poslanici Demokratskog fronta međusobno izvrijeđali prije dvije godine, platili bi hiljade eura kazni ili bi mjesece proveli u zatvoru - ako bi ih sud osudio i ako ih predsjednik države ne bi pomilovao.

Međutim, Zakon o prekršajima je promijenjen 2014. pa sada imunitet od kazni za prekršaje štiti ne samo strane diplomate već i poslanike i premijera, jer se u tom slučaju prekršajni postupak obustavlja.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković zatražio je u petak od osnovne tužiteljke u Podgorici Ljiljane Klikovac da “utvrdi da li u postupanjima određenih lica ima elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti ili prekršaja”. “Vijesti” saznaju da je ona zatražila od policije da preduzme sve potrebne radnje radi prikupljanja činjenica o incidentu i njegovim akterima.

DPS je juče saopštio da ih raduje potez VDT-a, jer je to, tvrde, prilika da potpredsjendik Skupštine Branko Radulović (DF) objasni ono što je juče poručio premijeru. „Da mene nije bilo, davno bi te ubili, bre!“, navodi DPS riječi Radulovića.

Više pravnika koje su “Vijesti” kontaktirale reklo je da izrečene uvrede, psovke, prijetnje, međusobno nasrtanje poslanika DF-a i premijera jedni na druge i provociranje, nijesu krivično djelo. Poslanici i premijer su međutim prekršili javni red i mir, za šta će ih kazna zaobići jer su funkcioneri sa imunitetom.

Kada je klub DF-a skandirao premijeru “Milo, lopove” poslanici su “ometali i omalovažavali službeno lice državnog organa”, a s obzirom na to da su to učinili “kao članovi grupe” svako od njih morao bi da plati od 500 do 2.000 eura, ili da ide do dva mjeseca u zatvor.

Pošto je Đukanović na uvredljivo skandiranje uzvratio riječima “bravo, kreteni”, a Branku Raduloviću poručio “majmune” i “idote”, sud bi mu izbio iz džepa 250 do 1,000 eura. Ili bi ga isto poslao u zatvor do 60 dana.

Takva kazna slijedila bi Raduloviću i njegovom kolegi iz DF-a Janku Vučiniću, kao i poslaniku DPS-a Husniji Šaboviću za riječi “nabijem te”, “splačino”, ”nesoju”, “bijedo ljudska” i ”bagro jedna”.

Ako bi premijer potvrdio sudu da se prepao kad mu je Radulović poručio da će mu “platiti”, poslanika bi sud kaznio sa 250 ili 1,500 eura. Ili da i on provede u ZIKS-u do dva mjeseca. Slično bi prošao i premijer, ako bi Vučinić rekao da se osjetio ugroženim kada mu je Đukanović zaprijetio “daću ja tebi”.

Đukanović i Radulović prekršili su Zakon o javnom redu i miru i kad je premijer provocirao tuču, pozivajući kolegu iz parlamenta riječima “dođi ovamo, dođi majmune”, a Radulović mu uzvratio sa “dođi ovamo što se prčiš, nesrećniče jedan”. Dobili bi najviše 60 dana zatvora ili 350 do 1000 eura kazne.

Policiju ne interesuju Đukanovićeve prijetnje Vučiniću

Prostorije Radničke partije u Nikšiću, čiji je lider Janko Vučinić u petak u parlamentu nasrnuo i vrijeđao premijera nakon što je Husnija Šabović (DPS) DF-u poručio da su “bagra”, kamenovane su u noći između petka i subote.

Vučinić je za “Vijesti” povezao kamenovanje i incident, kada mu je Đukanović poručio da će on “posebno da mu plati”. “Ovo liči na njihov rukopis da se pod okriljem mraka i na podmukao način obračunaju sa političkim oponentima”, kaže Vučinić.

Policija je materijalne dokaze, odnosno kamen, poslala na vještačenje u Forenzički centar, pregledaće snimke sa okolnih kamera, ali ne razmišlja o političkom kontekstu, odnosno onome što se dogodilo u Skupštini, rečeno je nezvanično “Vijestima”u UP. Prostorije Radničke partije kamenovane su početkom marta ove godine, ali policija još nije otkrila čije je to dijelo.

DPS je juče izvrijeđao Vučinića u stranačkom saopštenju, dodajući i da je “bokser poznat po nasilničkom ponašanju” koji je u parlamentu doživio politički nokaut.

Bonus video: