Demokrate: Sumnjamo u podatke o podršci javnog mnjenja

Dodaju da "naručena istraživanja i friziranje njihovih rezultata nije ništa nepoznato ni novo na političkoj sceni Crne Gore"
63 pregleda 5 komentar(a)
Demokrate, Foto: Demokrate
Demokrate, Foto: Demokrate
Ažurirano: 13.05.2016. 14:00h

Demokratska Crna Gora navela je u saopštenju da sumnja u podatke o podršci javnog mnjenja političkim subjektima koji su juče ugledali svijetlo dana.

"Našu ubijeđenost u netačnost juče saopštenih podataka dodatno potvrđuju rezultati kampanje “od vrata do vrata”, koju Demokrate realizuju već više od 10 mjeseci, a u okviru koje i sami mjerimo podršku javnog mnjenja našem subjektu. Tako, na više od 100 000 ispitanika, na osnovu podataka koji se savjesno i striktno prikupljaju, a veoma stručno i iskusno obrađuju, Demokrate imaju podršku od 15,32 odsto, sa tendencijom rasta", navodi se u saopštenju.

Dodaju da "naručena istraživanja i friziranje njihovih rezultata nije ništa nepoznato ni novo na političkoj sceni Crne Gore".

"Iako je naše istraživanje rađeno po različitoj metodologiji i uzorku u odnosu na predmetno istraživanje agencije (rađeno na uzorku od 1000 ispitanika), uzevši u obzir sve mogućnosti greške, nema tog stručnjaka koji će objasniti takvu diskrepancu u dobijenim rezultatima. Ako se isključi kardinalna greška u obrađivanju i saopštavanju podataka, jedino objašnjenje može biti pristrasnost agencije koja je radila istraživanje i objavljivanje rezultata koji predstavljaju ispunjenje želje i projekciju vladajuće partije. Tome u prilog ide i, malo je reći, promašaj ove iste agencije, koja je listi “Mladost. Mudrost. Hrabrost – mr Aleksa Bečić”, u susret lokalnim izborima u Podgorici, projektovala podršku javnog mnjenja od 7%, da bi lista koju je predvodio predsjednik naše partije zavrijedila povjerenje od 14,98% građana Podgorice. Dakle, u pitanju je “greškica” od više od 100%. Uz to, i u susjednoj državi su poznate neke slične greške iste agencije. Zbog navedenog, “ko se na mlijeko opeče, i u jogurt duva”", navodi se.

Bonus video: