Balkan da bude napredan region

“Mala administracija pomaže da se odrede prioriteti i da se kroz njih ide brže. Malta i Luksemburg su postale veoma uspješne članice EU a približne su veličine kao Crna Gora”
0 komentar(a)
Forum u Dubrovniku, Foto: Gov.me
Forum u Dubrovniku, Foto: Gov.me
Ažurirano: 13.05.2016. 06:48h

Državama Balkana koje nisu članice EU saradnja u okviru jadransko-jonskog regiona pomoći će da se pripreme za članstvo, poručeno je sa Foruma strategije EU za jadransko-jonski region (EUSAIR) koji se održava u Dubrovniku.

Komesarka EU za regionalnu saradnju Korina Krecu kazala je da je njen san da Balkan od “bureta baruta” postane napredan region.

Po njenim riječima, makroregionalna strategija ima veliki potencijal, ne samo za poboljšanu konkurentnost i povezanost u regionu, nego i za integraciju. “Strategija ne može izbrisati finansijske razlike i političke izazove, ali ih može smanjiti”, rekla je Korina Krecu.

Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač rekao je da je svjestan da ekonomije regiona nisu sve u istom stanju, ali da bi saradnjom one mogle bolje funkcionisati. Poručio je da je EUSAIR instrument osmišljen radi postizanja rezultata u određenim područjima politike najboljom mogućom upotrebom sredstava EU.

“Strategija i politička volja postoje, sada je vrijeme da zasučemo rukave, na nivou država, regiona u državama, gradova”, rekao je Kovač.

Državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač sa EU, Aleksandar Andrija Pejović, rekao je da Crnoj Gori može biti prednost što ima malu administraciju.

“Mala administracija pomaže da se odrede prioriteti i da se kroz njih ide brže. Malta i Luksemburg su postale veoma uspješne članice EU a približne su veličine kao Crna Gora”, rekao je.

Ministarka bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović kazala je da su države regiona pojedinačno manje privlačne za investicije nego kada se gledaju kao region.

Bonus video: