Gur: Crna Gora je primjer i simbol toga da je politika otvorenih vrata živa

Nacionalni koordinator za NATO Vesko Garčević kazao je da države koje žele da postanu članice NATO-a moraju da prilagode svoje aktivnosti promijenjenim okolnostima
1 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2016. 16:11h

Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) snažno podržava članstvo Crne Gore u NATO-u, poručio je direktor za međunarodnu bezbjednosnu politiku u britanskom Ministarstvu odbrane Nik Gur, dodajući da je u taj savez dobrodošla svaka država koja će doprinijeti boljoj bezbjednosti.

Gur je u CDT-ovom Info centru govorio o NATO politici otvorenih vrata i poručio je da Crna Gora „primjer i simbol toga da je politika otvorenih vrata živa“.

„Kada je politika otvorenih vrata u pitanju, nijedna zemlja van NATO-a ne može uticati na proširenje saveza. Vrata NATO-a ostaju otvorena za one koji ispunjavaju njegove ciljeve“, poručio je Gur.

On je, kako je saopšteno iz CDT-a, podsjetio da zemlje članice NATO-a moraju da izdvajaju dva odsto od BDP-a za odbranu, kao i 20 odsto odbrambenih kapaciteta za potrebe saveza.

„NATO donosi mnoge prednosti – kolektivna bezbjednost, ali članice moraju ispunjavati obaveze. A to je odgovarajuće odvajanje za odbranu od BDP-a“, dodao je Gur.

On smatra da pitanje proširenja neće biti glavna tema samita u Varšavi.

NATO nikada nije primorao nekoga da mu se priključi, niko nije bio natjeran da postane član, to je savez koji se bavi odbranom i ne prijeti nikome, postavlja veoma visoko ljestvicu za ispunjavanje kriterijuma za nove članice, kao i ratifikaciju od svih ostalih 28 članica“, naveo je Gur.

On je dodao da NATO vrata ostaju otvorena za zemlje poput Crne Gore, koje su spremne da ispune svoje obaveze.

Nacionalni koordinator za NATO Vesko Garčević kazao je da države koje žele da postanu članice NATO-a moraju da prilagode svoje aktivnosti promijenjenim okolnostima.

„Možda vrata NATO-a nijesu širom otvorena, ali jesu otvorena, i treba samo da pronađemo način da kroz njih prođemo”, kazao je Garčević.

On je poručio da će Crna Gora nastaviti da sprovodi reforme sa fokusom na vladavinu prava i podršku javnog mnjenja, i da će proces ratifikacije ići svojim tokom.

Galerija

Bonus video: