Pribilovićeva sprema prinudnu upravu Kotoru; Jokić: Postupate po partijskoj direktivi

To bi mogla biti prinudna uprava u četvrtoj opštini, gdje je Vlada u skorijoj istoriji iskoristila zakonsku mogućnost
4825 pregleda 11 komentar(a)
"Pribilović po direktivi DPS-a": Jokić-, Foto: Opština Kotor
"Pribilović po direktivi DPS-a": Jokić-, Foto: Opština Kotor
Ažurirano: 25.12.2018. 08:42h

Ukoliko do kraja mjeseca ne održi sjednicu Skupštine opštine (SO) Kotor će najprije dobiti upozorenje Vlade Crne Gore, nakon čega bi mogla uslijediti i prinudna uprava za opštinu u kojoj su na vlasti stranke koje su opozicija na državnom nivou.

To bi mogla biti prinudna uprava u četvrtoj opštini, gdje je Vlada u skorijoj istoriji iskoristila zakonsku mogućnost.

Sjednica SO Kotor prekinuta je 29. juna nakon što nisu prošli predlozi odluka o kupovini nekretnina Jugopetrola u Škaljarima i industrijskoj zoni jer su protiv toga bili Nova srpska demokratija i Socijaldemokratska partija (SDP), bez čijih glasova nema većine u lokalnom parlamentu za predloge gradonačelnika Vladimira Jokića.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi kada Skupština opštine duže od šest mjeseci ne održava sjednice, ne izvršava odluke nadležnih sudova ili ne izvršava zakonom utvrđene obaveze čime se onemogućava ostvarivanje prava građana ili nanosi znatna materijalna šteta, Vlada će upozoriti SO.

“Ako skupština, u roku iz stava 1 ovog člana, ne uspostavi obavljanje svojih funkcija, odnosno ne izvrši zakonom utvrđene obaveze, Vlada će, na predlog Ministarstva, raspustiti skupštinu”, kaže se u Zakonu. U slučaju da se do 29. decembra ne održi sjednica SO Kotor, Vlada nakon upozorenja ima pravo na to, a potom na postavljanje odbora povjerenika, koji vrši ulogu SO do izbora.

Kriza vlasti u Kotoru počela je nakon što je Jokić predožio 14 odluka lokalnom parlamentu, između ostalog i odluku o kupovini nekretnina Jugopetrola. SDP je u više navrata optužilo Jokića da “uzurpira osnovno ustavno i zakonsko pravo odbornika Skupštine opštine da odlučuju”, te da mu je Demokratska partija socijalista dala kvorum da bi imenovaoSnežanu Jonicu za direktorku Administrativnog sektora Luke Kotor, dok su iz DPS-a najavili da će na prvoj narednoj sjednici pokrenuti inicijativu za smjenu gradonačelnika.

Na inicijativu kotorskog DPS-a Ministarstvo javne uprave je utvrdilo da je Jokić navodno nezakonito uradio kada je dao saglasnost na Program rada i finansijski plan Turističke organizacije i OJU Muzeji, i donio četiri odluke o razrješenju i imenovanju članova Odbora direktora DOO Komunalno Kotor i DOO Vodovod i kanalizacija.

On je juče uputio pismo ministarki Suzani Pribilović, koju je upozorio da ne sprema prinudnu upravu Kotoru jer on nije prekršio zakon.

“Ukoliko ste moje odluke smatrali nezakonitim, ministarko, morali ste da me upozorite, pa da onda Vlada obustavi izvršenja moje odluke i pošalje ih na odlučivanje Ustavnom sudu. Ali vi ništa od toga niste uradili jer postupate isključivo po partijskoj direktivi”, napisao je Jokić, navodeći da je Pribilovićeva po prigovoru DPS-a odlučila za tri dana.

Najskoriji primjer da je Vlada spremala prinudnu upravu je opština Gusinje, gdje je 2016. imenovan odbor povjerenika koji je vodio tu opštinu do lokalnih izbora, a prinudna uprava uvedena je nakon što vladajuća koalicija nakon što je napustio jedan odbornik nije imala većinu za usvajanje budžeta. Prinudnu upravu Vlada je uvodila i u Podgorici, kao i na Žabljaku 2004, dok se Budva 2005 “izvukla” sa upozorenjem nakon čega je SO počela da funkcioniše, odnosno riješen je spor između tadašnjih koalicionih partnera. Budvi je prinudna uprava prijetila i ljetos, kada je vladajuća koalicija ostala bez većine jer ih je napustio nezavisni odbornik Stevan Džaković, dok je DPS sa svojim saradnicima bojkotovao sjednice, te lokalna skupština nije imala kvorum. Prinudne uprave prijestonicu turizma spasila je Crnogorska, koja je naknadno dala podršku budvanskim vlastima.

Jokić Pribilovićevoj: Prekršili ste zakone

Jokić je u pismu Pribilovićevoj naveo da mu se ona 5.10. 2018. godine obratila sa zahtjevom za izjašnjenje na osnovu člana 199. Zakona o lokalnoj samoupravi, a povodom prijave kluba odbornika Demokratske partije socijalista (DPS) iz Kotor od 2.10.2018. godine o navodnim nezakonitostima u procesu donošenja odluka za vrijeme nesastajanja Skupštine Opštine Kotor.

"Izjašnjenje na Vaš dopis, iako nisam bio u obavezi da Vam isto dostavim, dostavio sam Vam 15.10.2018. godine, u za to ostavljenom rokom. Tada sam Vam pored dokumentacije i mog izjašnjenja poručio i sljedeće: "Koristim ovu priliku da iznesem nadu da ćete Vi kao resorna ministarka i Vaše ministarstvo ovaj dopis cijeniti bez uticaja politike, već kroz prizmu zakona i ostvarivanja javnog interesa, posebno imajući u vidu subjekt koji je podnosilac inicijative i ranije ne baš najbolje iskustvo sa postupanjem organa Vašeg ministarstva kada su u pitanju inicijative tog političkog subjekta prema Opštini Kotor"", naveo je Jokić u pismu Pribilovićevoj.

On je dodao sa žalošću konstatuje da su se njegova tadašnja strahovanja da su postupci Pribilovićeve motivisani samo i isključivo politikom i servilnošću prema DPS-u pokazala utemeljenim i istinitim.

"Najprije su predstavnici DPS-a u medijima obznanili da su na predmetnu inicijativu od Vas dobili odgovor, a nakon toga su i mediji javili da su imali uvid u odgovor sljedeće sadržine: "Nakon sagledavanja pravne prirode i sadržine akata kao što su odluke o davanju saglasnosti na Program rada i finansijski plan za 2018. godinu Turističke organizacije i OJU Muzeji, jasno je da iste odluke ne spadaju u karakter odluka čije nedonošenje bi dovelo u pitanje ostvarenje prava i obaveza građana. Takođe, četiri odluke o razrješenju i imenovanju članova Odbora direktora DOO Komunalno Kotor i DOO Vodovod i kanalizacija, nemaju pravnu prirodu odluka kojim se obezbjeđuje ostvarenje prava i obaveza građana i njihovim nedonošenjem ne bi se onemogućilo ostvarenje navedenih prava i obaveza, budući da su u momentu donošenja oba preduzeća redovno funkcionisala i pružala usluge građanima". Nedostavljanjem ovog akta subjektu nadzora, tj. Opštini Kotor, ukoliko ste donijeli ovakav akt i ukoliko vaše partijske kolege govore istinu, prekršili ste više zakona. Vi dobro znate da u slučaju donošenja odluka u skladu sa članom 59. Zakona o lokalnoj samoupravi nije prekršen niti jedan zakon, kao što dobro znate da Vi niste ta koja ima pravo da cijeni zakonitost nekog akta", naveo je Jokić.

Gradonačelnik Kotora je naveo i da je Pribilovićeva pored toga što je prekršila zakone ove države, prekršila i zakon iz njene izvorne nadležnosti.

"Ukoliko ste moje odluke smatrali nezakonitim, ministarko Pribilović, MORALI ste da primjenite članove 183. i 184. Zakona o lokalnoj samoupravi, pa da me upozorite, a onda da Vlada Crne Gore obustavi od izvršenja moje odluke i pošalje ih na odlučivanje Ustavnom sudu Crne Gore, koji je jedini nadležan da cijeni ustavnost i zakonitost ovih Odluka. Ništa od toga niste uradili, zato što i Vi znate da ovdje postupate isključivo po partijskoj direktivi, a ne po slovu zakona. Kako bi ipak malo vježbali zakonitost u postupanju, očekujte već sjutra sa iste ove adrese inicijative za nadzor u opštinama u kojima Vaši šefovi diktiraju odluke. Takođe, kako bi i na Vladi pokazali da poznajete odredbe Vašeg izvornog zakona, poslaću Vama i Vladi Crne Gore inicijativu da izvšite nadzor i obustavite od izvršenja DUP Kostanjice, kao i da mi se pridružite u predlogu za ocjenu ustavnosti. Na inicijativu odborničkog kluba opozicione partije iz Kotora ste reagovali u roku od 3 dana. Očekujem da ćete na inicijativu zvaničnih institucija reagovati i brže", napisao je Jokić.

On je naveo i da ministar ne smije biti službenik partije, nego državni službenik.

"Vi imate obavezu prema Zakonu i državnim i lokalnim organima, a ne prema svojim prijateljima iz opštinskog odbora DPS-a Kotor. Postupanje Vašeg ministarstva, prije preko upravne inspekcije, a sada i Vas lično, daje potpuno novu sliku crnogorske politike. Sve do Vašeg ministarstva i Vas kao ministarke, DPS je koristio svoje pozicije kako bi obezbjeđivao privilegije i povlastice svom rukovodstvu i onima oko njih. Nikada do sada niko nije išao dotle da radi u korist i po direktivi jednog odborničkog kluba. Kako sam se do prošlog petka bavio njihovim nezakonitim i neustavnim odlukama, čije je suspendovanje od najvećeg državnog interesa Crne Gore, nisam imao vremena da se pozabavim Vašim radom u vezi Kotora. Od sada ćete imati moju punu pažnju, pa ćemo zajedno učiti Ustav i Zakone ove države. Znajući da je ovo mučan proces, moram da Vas upozorim i na Vaše dalje djelovanje. Informisan sam da ste naložili u okviru ministarstva da se priprema prinudna uprava u Kotoru. Ovdje ću Vam dati par uputstava, kako Vas partija ne bi zloupotrijebila do kraja. Zanemarite ako su Vam prijatelji iz OO DPS-a Kotor rekli da su pronašli način da sa nekim preuzmu upravu u Kotoru, zaboravite i na to da preko Vas i prinudne uprave DPS može preuzeti vlast u Kotoru. U Kotoru postoji samo dvije opcije, sadašnja koaliciona većina od 17 odbornika ili izbori, nikakva politička korupcija, nikakva prinudna uprava DPS-a. Nisam tajnovidac, ali Vam za buduća dešavanja u ovom smislu garantujem", poručio je Jokić.

Bonus video: