U utorak o Leks specijalisu

Poslanici DF ušli su danas u zgradu parlamenta, bez incidenata i podvrgli su se kontroli na ulazu
128 pregleda 0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Skupština Crne Gore, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.05.2016. 17:38h

U parlamentu je završena sjednica na kojoj su poslanici raspravljali o leks specijalisu, izboru novih članova Vlade i razrješenju Krivokapića sa mjesta predsjednika Skupštine.

Nastavak sjednice zakazan je za sjutra.

Na Kolegijumu predsjednika Skupštine, koji će biti održan nakon sjednice, biće razmatran sjutrašnji plan rada.

Milutin Simović iz Demokratske partije socijalista (DPS) kazao je da je uspostavljanje izbornog povjerenja put do stabilnosti i uslov daljih evropskih i NATO integracija Crne Gore.

„Prihvatanjem ponude politički subjekti se obavezuju da rezultate izbora prihvate kao nespornu odluku građana. Sporazum je izraz odgovornosti političkih subjekata prema definisanim državnim interesima i istovremeno najbolji odgovor na destruktivnu i antidržavnu djelatnost pojedinih partija“, kazao je Simović.

On smatra da je posebna vrijednost Sporazuma u tome što je to bio unutarcrnogorski proces i rezultat koji je, kako je ocijenio Simović, zreo i demokratski odgovor na potrebu crnogorskog društva.

On je dodao da je vrijednost Sporazuma i u tome što se do rezultata došlo bez medijacije „sa strane“.

„Takav put do Sporazuma i sam Sporazum i prateći zakon interes su Crne Gore i svih njenih građana, ne samo kao potreba za prevazilaženje aktuelnih političkih izazova, već i kao novi dokaz spremnosti i sposobnosti društva za stvaranje šireg konsenzusa u važnim političkim pitanjima“, saopštio je Simović.

On je naveo da je DPS posvećeno i konstruktivno doprinosila Sporazumu u svim fazama, u cilju stvaranja svih pretpostavki za organizovanje izbora sa nespornim rezultatima.

„Temelj za postizanje Sporazuma postavio je premijer i predsjednik DPS-a, Milo Đukanović, a osnovni motiv bio je dodatno osnažiti političku stabilnost koja je bila i uslov očuvanja Crne Gore od ratova, obnavljanja nezavisnosti, brzih evropskih iskoraka i dobijanja pozivnice za NATO“, smatra Simović.

On je ukazao da je povod za tu ponudu bilo uvažavanje nedostatka povjerenja dijela parlamentarnih partija prema izbornom procesu i praksi.

„Riječ je o slabostima tradicionalnih gubitnika koji ne žele da se suoče sa vlastitim slabostima, pa opravdanje za svoje poraze traže u ambijentu“, naveo je Simović.

Prema njegovim riječima, Sporazumom i pratećim zakonom otvara se mogućnost da odgovorni politički subjekti preuzmu dio odgovornosti i svojim učešćem obezbijede neposrednu kontrolu bitnih elemenata za izborni proces.

Simović je kazao da DPS, tokom cijelog procesa, nije brojao postojeće funkcije, niti je tražio bilo koju novu u bilo kojoj grani vlasti i državnoj instituciji.

„To je bio dokaz državne odgovornosti i snage DPS-a, iz koje je proistekla mogućnost da se opoziciji omogući učešće u kontroli izbornog procesa“, poručio je Simović.

On je ocijenio da je Sporazum poruka kojom se potvrđuje novi iskorak u dostizanju demokratske zrelosti crnogorskog društva.

„On će biti model upostavljanja nove poliitčke prakse i okupljanja većeg broja političkih subjekata u cilju ostvarenj važnih državnih ciljeva“, poručio je Simović.

Nezavisni poslanik, Dritan Abazović, koji je predlagač posebnog zakona, kazao je da ovo nije izdašna ponuda Đukanovića, već je to iznuđeno rješenje.

“To je iznuđeno zbog integracionih procesa Crne Gore i da ne ostane mrlja nakon parlamentarnih izbora”, naveo je Abazović.

On je saopštio da nije dogma da se rezultati izbora moraju priznati.

“Ne možemo da govorimo da ćemo po svaku cijenu priznati rezultati izbora ako se utvrde nepravilnosti. Ako se sve bude realizovalo kako treba, čestitaćemo pobjednicima izbora”, objasnio je Abazović.

Nezavisni poslanik, Goran Danilović, koji je jedan od predlagača zakona, rekao je da bi bio najsrećniji da je postojao drugi način i da, nakon 15 godina otvorene borbe sa režimom Mila Đukanovića, nije morao uraditi ništa po tom pitanju, a posebno ne nešto da potpiše.

„Ipak, zato što vjerujem da revolucije donose uvijek gore od onih koji su bili prije revolucije, pristao sam i pristajem da pokušamo ono što nijesmo nikad do sad da kontrolišemo vlast, nikad ne zaboravljajući da u Vladu ne ulazimo da bismo je podržali i da bismo uživali blagodeti četiri i po ili pet mjeseci, nego da bismo radili krvavo do mjere da možda možemo reći „ljudi, imamo slobodne izbore“, rekao je Danilović.

On je poručio da će predstavnici opozicije, koji budu ušli u Vladu, uraditi sve da izbori budu pošteni.

„U pet mjeseci u ovih pet resora ništa neće biti isto. Ako bude isto, uvaženi građani, vi glasajte one koji su bolji od nas“, kazao je Danilović.

Prema njegovim riječima, nije važna sudbina pojedinca. „Meni ova bitka ne treba za mene, Demosu ova bitka ne treba za Demos, ova bitka treba Crnoj Gori. Ovo je neko morao da uradi“.

Danilović je rekao da bi bilo „beskrajno lijepo da su svi u ovome“.

„Ali mi bar drugima nijesmo sprječavali da rade ono što je bila njihova politička misao i misija“, smatra Danilović.

On je obećao da će opozicija uraditi sve da narednih pet mjeseci budu najteži period vladavine vladajuće partije.

Nebojša Medojević iz Demokratskog fronta (DF) smatra da leks specijalis ne govori o slobodnim i fer izborima.

On je ocijenio da je problem u tome što se izbori kradu sistematski.

Medojević smatra da leks specijalis ne dodiruje ključne poluge izbornih krađa - ulogu Agencije za nacionalnu bezbjednost i bazu sigurnog glasa DPS-a.

„Sporazum ne govori o tome da se na protivustavan način obezbjeđuje pobjeda DPS-a. Preko 80 hiljada fantom birača stoji u spiskovima o čemu nema govora u Sporazumu“, saopštio je Medojević.

Kako je kazao, oni koji potpisuju Sporazum nemaju izborni legitimitet.

„Ko je glasao za URU Žarka Rakčevića? Koga on zastupa“, pitao je Medojević.

Prema njegovim riječima, ovo što se dešava je najava državnog udara. „Neko želi da vrši vlast bez volje građana, uz instrukcije stranih ambasada“.

On je ocijenio da je Sporazum sramni i izdajnički akt.

„Odbacujemo ovaj akt kao kapitulantski akt svake poštene opozicije i pozivamo građane da se pridruže borbi DF-a u borbi za slobodne i fer izbore“, poručio je Medojević.

On je ocijenio da pod uslovima neće biti fer izbora. „Biće još jedne izborne krađe“.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksanadar Damjanović, ukazao je na „protok vremena“, jer je 27. januara u parlamentu počela priča o rekonstrukciji Vlade.

„Svi smo u nedoumici, i oni koji vjeruju da se nešto može uraditi Sporazumom, i oni koji ne vjeruju, da li se se za pet mjeseci prije izbora može uraditi dovoljno kako bi se stekli uslovi za fer i slobodne izbore kako bi se građani konačno mogli izjasniti slobodno“, rekao je Damjanović.

On je poručio da će Klub poslanika SNP-a, shodno njihovom Statutu i Odluci Glavnog odbora, uskratiti podršku leks specijalisu.

Damjanović je rekao da će biti najveći kritičar svih propusta koji će, ili mogu opozicioni političari napraviti u Vladi, u cilju stvaranja uslova za fer izbore i kontroli izbornog procesa.

„Ali ću biti i podrška svemu što se može uraditi i svemu dobrom što treba uraditi u pokušajima, za koje vjerujem da su iskreni, da se dođe do slobodnih i fer izbora koje od 1990. godine do danas nijesmo imali“, kazao je Damjanović.

Draginja Vuksanović iz Socijaldemokratske partije (SDP) kazala je da u Crnoj Gori nijesu stvoreni uslovi za fer, slobodni i demokratski izbori do čega, kako je dodala, treba da dovede Sporazum.

„U ovom političkom momentu ovo je bilo jedino legitimno, odnosno opravdano - prihvatljivo za sve one koji žele da se sprovede procedura demokratskih, slobodnih i fer izbora“, navela je Vuksanović.

Ona je ukazala da se od novih ministara u rekonstruisanoj vladi očekuje konstantan rad, što podrazumijeva, između ostalog, i stalno informisanje građana o svakom napravljenom koraku.

„Neko će reći da li se za ovako kratko vrijeme nešto može i učiniti. Ja vjerujem da će kvalitet ovdje pobijediti kvantitet“, poručila je Vuksanović.

Ona je saopštila da će SDP glasati za predlog leks specijalisa.

Poslanik Bošnjačke stranke (BS), Rešad Sijarić, kazao je da leks specijalisom neće biti povrijeđeni legitimitet i volja građana Crne Gore.

On je pojasnio da će taj zakon da važi do trenutka objavljivanja konačnih rezultata izbora. “Tako da njime nije povrijeđen ni legalitet“.

„Leks specijalis obezbjeđuje da dogovoreni model kontrole i praćenja korišćenja državnih resursa tokom parlamentarnih izbora ima pravno utočište u zakonima Crne Gore“, ukazao je Sijarić.

On je dodao da će Klub poslanika BS podržati leks specijalis.

„Jer, po našoj procjeni, nije u suprotnosti sa Ustavom i obezbjeđuje da naredni parlamentarni izbori budu znatno regularniji i slobodniji u odnosu na dosadašnje“, zaključio je Sijarić.

Poslanik Miloš Konatar rekao je da Sporazum sa leks specijalisom predstavlja početak razvlašćivanja DPS-a.

„Ovaj sporazum predstavlja uvod u promjene u Crnoj Gori i pobjedu demokratske Crne Gore nad apsolutističkom i polu-diktarurom DPS-a“, smatra Konatar.

On je ocijenio da je Sporazum jedini način da u ovom trenutku građani Crne Gore u oktobru glasaju slobodno i bez pritisaka.

„Ne smijemo zaboraviti da bez slobodnih izbora i kontrolisane vlasti, ne možemo govoriti o demokratiji. Bez slobodnih izbora nema demokratije i mi do sada nijesmo imali slobodne izbore u Crnoj Gori i zato ulazimo u ovaj proces“, poručio je Konatar.

On je istakao da Sporazum ne znači nikakvu koaliciju opozicije sa DPS-om.

„Ovaj Sporazum omogućava tehničku vladu sa jasnim i jednim ciljem, a to je omogućavanje fer i slobodnih izbora u Crnoj Gori. I ništa više nije predmet rada Vlade. Ova vlada ima samo jedan cilj, a to su slobodni i fer izbori“, poručio je Konatar.

Andrija Popović iz Liberalne partije (LP) ocijenio je da je usvajanje leks specijalis put u pravnu anarhiju.

„Ovakav politički specijalitet kuće Crne Gore ne pamti svjetski parlamentarni sistem“, naveo je Popović.

Prema njegovim riječima, nikakvim leks specijalisom ne može se steći izborno povjerenje, već se to, kako smatra Popović, može postići isključivo profesionalnim i zakonitim radom nadležnih državnih institucija.

Popović je kazao da je takvim zakonom nemoguće ne prekrštiti osnovne odredbe Ustava Crne Gore.

„Takvo kršenje Ustava i zakona je za LP neprihvatljivo i nećemo podržati leks specijalis“, zaključio je Popović.

Sjednica nastavljena uz značajno manje policije u Skupštini

Sjednica Skupštine Crne Gore je nastavljena nešto nakon 15 časova i na njoj jeraspravljano o leks specijalisu, izboru novih članova Vlade i razrješenju Krivokapića sa mjesta predjsednika Skupštine.

Policijsko obezbjeđenje u parlamentu oko 14.30 je bilo značajno smanjeno, nakon što je ranije na ulazu i u holu parlamenta bilo 40-ak policajaca u civilu, bez vidljivog naoružanja. Jedan od funkcionera Fronta tvrdi da policije ima i na spratovima iznad i ispod hola parlamenta.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić je zakazao Kolegijum predsjednika Skupštine, nakon što su poslanici iz redova opozicije izrazili zabrinutost zbog povećanog prisustva policije u zgradi Skupštine.

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore iz redova DF-a kazao je tokom zasijedanja Skupštine Crne Gore da se u zgradi crnogorskog parlamenta nalaze "policajci naoružani do zuba" i zatražio je pauzu da bi ti ljudi napustili zgradu parlamenta.

"Osim 81 poslanika, ovdje ima 150 do zuba naoružanih policajaca koji nikad nijesu bili u ovom domu. Nemamo ništa osim čistog obraza i pameti. Tražimo pauzu da bi se ovo do zuba naoružani ljudi maknu iz Skupštine i da ostanu samo naši drugari koji su iz protokolarnog obezbjeđenja“, poručio je potpredsjednik Skupštine.

Krivokapić rekao je da je policija inače prisutna jer se u zgradi parlamenta nalazi trezor Crne Gore, ali da je tražio objašnjenje i informaciju zašto je u Skupštini pojačano prisustvo policije.

"Informaciju još nijesmo dobili, ali je očekujemo tokom dana. Bezbjednost parlamenta je u nadležnosti MUP-a", naveo je Krivokapić i dodao da je još 4. maja tražio informaciju.

Krivokapić je rekao da u skupštinskoj sali nema nijednog policajca i da postoje normalni uslovi za rad.

Poslanik DF-a Milutin Đukanović kazao je da je policija u zgradi parlamenta da bi se vlada formirala "mimo volje građana" i da danas nijedan građanin ne može da uđe u Skupštinu, već je to dozvoljeno samo akreditovanim službenicima. On je zatražio od Krivokapića da "naoružani ljudi napuste zgradu Skupštine".

Poslanik DF-a Nebojša Medojević je pitao ko komanduje pripadnicima policije koji se nalazi u Skupštini.

"Hitno tražimo sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu na kojoj će nam bezbjednosnu procjenu saopštiti ministar unutrašnjih poslova Duško Marković, direktor policije Slavko Stojanović i šef ANB-a Dejan Peruničić“, poručila je poslanica i članica Odbora za bezbjednost iz SNP-a. Snežana Jonica.

Predsjednik Odbora Mevludin Nuhodžić je kazao da može zakazati sjednicu Odbora, ali da on nije primijetio pojačano prisustvo policije i da ne vidi razlog za tu sjednicu. Krivokapić je ukazao da traži od Nuhodžića da se održi sjednica jer pet dana nema odgovora MUP-a. Dogovoreno je da umjesto sjednice Odbora za bezbjednost, bude održan Kolegijum predsjednika Skupštine kako bi se pokušalo doći do rješenja.

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić je zatražio od potpredsjednika Skupštine ispred DPS-a Milutina Simovića da iznese dokaze ili da se izvini zbog tvrdnji da je 24. oktobra pokušan državni puč. Simović je kazao da se neće izviniti i da je Tužilaštvo to koje je kvalifikovalo dešavanja od 24. oktobra i da je proces u toku.

Poslanici DF ušli su danas u zgradu parlamenta, bez incidenata i podvrgli su se kontroli na ulazu.

Manji incident se desio 4. aprila u Skupštini oko 12 časova, kada su poslanici DF ulazili u zgradu Parlamenta, kada je obezbjeđenje Skupštine htjelo da ih pretrese, a poslanici DF su to odbili pa je došlo do gužve u kojoj je bilo gurkanja i psovki.

Iz Skupštine su povodom tog događaja "Vijestima" kazali da su kontrolisani svi poslanici, u skladu sa procedurom.

Koordinator rada Ministarstva unutrašnjih poslova Duško Marković rekao je da su poslanici DF-a željeli da izazovu incident, dok mu je poslanik DF Koča Pavlović na to odgovorio "da će krivično odgovarati zbog neistina koje je iznio".

Bonus video: