Krivokapić: Ekstremizam i terorizam ključni izazovi današnjice

"Ovo je dan kada se trebamo prisjetiti svi naših učesnika NOB-a i njihove žrtve u antifašističkoj borbi i reći im vječno hvala, te se obavezati da ćemo slijediti njihovu borbu za slobodno, mirno i sigurno društvo"
84 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2016. 11:33h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić uputio je čestitku povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope građanima Crne Gore.

"Deveti maj je simbol dizanja bedema protiv fašizma i svih pogubnih politika temeljenih na nejednakosti i neravnopravnosti. Crna Gora, crnogorski sinovi i kćeri su ostavili svoj snažan rukopis u borbi protiv fašizma i njihovi položeni životi za slobodu i mir moraju biti vječni spomen – linija koja treba ostati trajna antifašistička vertikala moderne Crne Gore i Evrope. Antifašizam je u temeljima crnogorske državnosti i njenom građanskom duhu. Danas Crna Gora na tim temeljima ima svoj jasni put ka Evropskoj uniji, ka Evropi sa kojom dijelimo zajedničke vrijednosti - demokratiju, vladavinu prava i poštovanje slobode pojedinca", kazao je Krivokapić.

Ekstremizam i terorizam, prema riječima Krivokapića, "danas ostaju ključni izazovi naših generacija za čija rješenja svi zajedno moramo pronaći odgovor kako bismo našoj djeci obezbijedili trajni mir i sigurnost".

"Ovo je dan kada se trebamo prisjetiti svi naših učesnika NOB-a i njihove žrtve u antifašističkoj borbi i reći im vječno hvala, te se obavezati da ćemo slijediti njihovu borbu za slobodno, mirno i sigurno društvo", rekao je Krivokapić.

"Crna Gora - zemlja evropskih vrijednosti"

"Crna Gora mora biti zemlja evropskih vrijednosti, čiji su prioriteti sloboda i demokratija kao osnova savremenog građanskog društva", kazala je potpredsjednica Foruma mladih Pozitivne Crne Gore, Jelena Milićević.

Za Forum mladih, kako je saopšteno, 9. maj predstavlja pobjedu za sigurniju budućnost i bolji život svih narednih generacija.

"Naša država zavisi samo od toga koliko smo spremni za nju učiniti, kao i koliko možemo uticati na razvijanje ideje mira, solidarnosti i jednakosti. Današnji dan obilježava se i kao Dan Evrope, jer je 9. maja 1950 godine, započeta ideja onoga što danas nazivamo Evropska unija. Zato sa drugim evropskim zemljama Crna Gora mora graditi i čuvati temelje demokratske slobodarske tradicije, jer samo takva Evropa jeste svetionik mira i prosperiteta", kazala je Milićević.

Povodom 09. maja - Dana pobjede nad fašizmom poslanik Tarzan Milošević - poslanik, ministarka nauke Sanja Vlahović i Zuvdija Hodžić, potpredsjednik SUBNOR-a, položili su uz vojne počasti vijenac na spomenik Parizanu borcu na brdu Gorica.

Vijenac su položili i predstavnici ambasada u Crnoj Gori, kao i delegacija Glavnog grada - dr Đorđe Suhih, predsjednik Skupštine Glavnog grada, Veselin Vukčević, sekretar Skupštine i Momčilo Vujošević, odbornik.

Galerija

Bonus video: