Stoltenberg: Ratifikacija protokola o pristupanju Crne Gore NATO trajaće oko godinu

"Na svih 28 članica je da završe ratifikaciju. Nakon što svi saveznici to učine, Crna Gora može pristupiti Vašingtonskom sporazumu i postati 29. članica NATO-a", rekao je Stoltenberg
22 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Savo Prelević
Jens Stoltenberg, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.05.2016. 20:57h

Ratifikacija protokola o pristupanju Crne Gore Alijansi će trajati oko godinu, ocijenio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u biće potpisan na ministrskom sastanku koji će se u Briselu održati 19. i 20. maja. Od tog momenta, Crna Gora ce imati status pozvane i moći će da prisustvuje sastancima Sjeveroatlantksog saveza, što će biti dobro za obje strane", kazao je Stoltenberg za Pink televizuju.

On je podsjetio da od tog toga trenutka kreće proces u kome će parlamenti svih 28 zemalja članica NATO-a morati da ratifikuju pristupanje i da bi po procjeni sve to moglo potrajati oko godinu.

"Za posljednje NATO proširenje ratifikacija je trajala oko godinu, ali ja ne mogu da dam tačan vremenski okvir. Na njima, na svih 28 članica je da završe ratifikaciju. Nakon što svi saveznici to učine, Crna Gora može pristupiti Vašingtonskom sporazumu i postati 29. članica NATO-a", rekao je Stoltenberg.

Crna Gora će, podsjetio je, kada saveznici potpišu Protokol o pristupanju, dobiti status pozvane i na taj način će moći da bude posmatrač na NATO sastancima, uključujuci Samit u Varšavi u julu ove godine.

"To znači da će vaši civilni i vojni predstavnici moći da učestvuju u svim aktuelnim raspravama u NATO-u, na osnovu istih informacija kao i svi ostali. Imaće pravo da se čuje njihov glas i da utiču na raspravu, ali neće učestvovati u donošenju odluka prije nego što proces ratifikacije bude završen”, precizirao je Stoltenberg.

On je rekao da će status pozvane pomoći crnogorskim zvaničnicima da se upoznaju sa svakodnevnim tempom i procedurom rada među saveznicima.

“Sa druge strane, za članice će biti korisno da čuju i razumiju stav Crne Gore o aktuelnim pitanjima, jer je NATO organizacija koja se bazira na konsenzusu i poštuje gledišta svih njenih jednakih, suverenih država članica", zaključio je Stoltenberg.

Bonus video: