Trojka odlučuje o ministru poljoprivrede

Milić je kazao da nije iznenađen odlukom premijera da ne prihvati listu SNP-a. “Njegova odluka je, u svakom slučaju, očekivano loša i za Crnu Goru i za obezbjeđenje uslova za fer i slobodne izbore”, piše u saopštenju Milića
43 komentar(a)
Srđan Milić, Ranko Krivokapić, Foto: Arhiva Vijesti
Srđan Milić, Ranko Krivokapić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 08.05.2016. 06:39h

Premijer Milo Đukanović trebalo bi u toku dana da dobije predlog za mjesto ministra poljoprivrede koje je jedino ostalo upražnjeno u Vladi izbornog povjerenja, a koji će dostaviti predstavnici “trojke” nakon sastanka planiranog za danas.

Međutim, ko bi se mogao naći na mjestu ministra Petra Ivanovića još nije odlučeno.

“Konsultacije su još u toku”, kazao je juče poslanik Demosa Goran Danilović “Vijestima” na pitanje da li je donijeta odluka koga će predložiti za to mjesto.

Član Koordinacionog tima URA Neđeljko Rudović kazao je juče na marginama 2BS Foruma u Budvi da postoji mogućnost da za to mjesto bude predložena nestranačka ličnost.

To ministarstvo je bilo namijenjeno SNP-u. Međutim, nakon što je lider SNP-a Srđan Milić insistirao da dobiju dva ministarska mjesta, Đukanović je u petak veče odlučio da Skupštini dostavi listu sa imenima kandidata SDP, Demosa i URA - izostavivši mjesto ministra poljoprivrede pošto DPS nije uspio da se dogovori sa SNP-om.

Prema Sporazumu vlasti i dijela opozicije, Đukanović predložio Danilovića za ministra unutrašnjih poslova, Raška Konjevića za ministra finansija, Borisa Marića za ministra rada i socijalnog staranja i Milenka Popovića za potpredsjednika Vlade. Sjednica Skupštine na kojoj će se raspravljati o leks specijalisu, novoj vladi i predlogu za razrješenje šefa Skupštine biće održana u ponedjeljak.

Milić je kazao da nije iznenađen odlukom premijera da ne prihvati listu SNP-a. “Njegova odluka je, u svakom slučaju, očekivano loša i za Crnu Goru i za obezbjeđenje uslova za fer i slobodne izbore”, piše u saopštenju Milića.

Milić nije odgovorio na pitanja “Vijesti” da li je zadovoljan izborom premijera i da li je Đukanović nudio SNP-u mjesto ministra poljoprivrede.

Lider SNP-a je kritikovao SDP, partiju Ranka Krivokapića koja je 27. aprila nudila Miliću sva svoja mjesta u Vladi. SDP nije ostao pri toj ponudi, navodeći nepotpisani Sporazum kao razlog “trojke”, a taj dokument je potom Milić potpisao.

“Očigledno je da će finansijske tokove i dalje 'kontrolisati' oni koji su ih zajedno kreirali u prethodnih 18 godina na štetu građana Crne Gore”, kazao je, aludirajući na koaliciju DPS-SDP. Milić je, međutim, najavio da će SNP u narednom periodu kontrolisati rad Vlade. “Jer po jasnim namjerama jednih, dokazanim 'sposobnostima' novog-starog ministra, te upitnim mogućnostima trećih, teško je očekivati da će se nešto značajno promijeniti u Crnoj Gori”, kazao je.

Unutar SNP-a nedavno je produbljen spor zbog odluke Aleksandra Damjanovića da odbije predlog da bude ministar finansija.

Prema izvorima bliskim Damjanoviću, on je odbio jer je SNP propustio priliku da dio Sporazuma bude i referendum o članstvu u NATO, iako su se navodno iz DPS-a čule poruke da je dogovor o tome moguć. Kao drugi mogući razlog navodi se i to da je Damjanović ovim htio da omogući lakši dogovor unutar opozicije, jer su osporavani zahtjevi SNP-a za dva ministarska mjesta. Izvori “Vijesti” iz SNP-a tvrde da je jedan od razloga i to što je Damjanović ovako osujetio navodni plan Milića da ga skloni iz stranke. Mš.R.

Bonus video: