Veršbou: Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u će brzo biti ratifikovan

Pejanović Đurišić istakla je da će članstvom u NATO Crna Gora, prvenstveno, nastavati da afirmiše vrijednosti na kojima je zasnovana Alijansa, i da će posvećeno raditi na daljim reformama i modernizaciji sistema odbrane u skladu sa standardima kolektivne bezbjednosti
70 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Veršbou, Milica Pejanović Đurišić, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Aleksandar Veršbou, Milica Pejanović Đurišić, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 07.05.2016. 13:48h

Zemlje članice će vrlo brzo ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi, nakon njegovog potpisivanja, smatra zamjenik generalnog sekretara NATO-a, Aleksandar Veršbou.

On je danas razgovarao sa ministrom odbrane, Milicom Pejanović Đurišić.

Iz tog resora su kazali da su Veršbou i Pejanović Đurišić istakli rezultate koji su ostvareni implementacijom reformi u crnogorskom sistemu odbrane, kao i u ostalim ključnim oblastima od značaja za buduće članstvo u NATO.

„Veršbou je izrazio uvjerenje da će proces ratifikacije u zemljama članicama, nakon potpisivanja Protokola o pristupanju, biti realizovan u što skorijem periodu“, kaže se u saopštenju.

Pejanović Đurišić istakla je da će članstvom u NATO Crna Gora, prvenstveno, nastavati da afirmiše vrijednosti na kojima je zasnovana Alijansa, i da će posvećeno raditi na daljim reformama i modernizaciji sistema odbrane u skladu sa standardima kolektivne bezbjednosti.

Tokom „To Be Secure“ Foruma, Pejanović Đurišić je imala niz bilateralnih susreta sa zvaničnicima partnerskih zemalja i međunarodnih organizacija.

Ona je razgovarala i sa potpredsjednikom Odbora za odbranu i bezbjednost parlamenta Njemačke i članom Parlamentarne Skupštine NATO-a, Karlom Lamers-om.

„Sagovornici su istakli da je saradnja Crne Gore i Njemačke u domenu odbrane veoma sadržajna i kvalitetna, te izrazili spremnost i očekivanje da se ona intenzivira u budućem periodu“, naveli su iz Ministarstva odbrane.

Sagovornici su, kako se dodaje, istakli značaj zajedničkih projekata koje sprovode dva ministarstva, kao i podršku Njemačke u reformama sektora odbrane.

„Imajući u vidu predstojeće aktivnosti koje proizilaze iz integraciona agende, Lamers je naglasio da očekuje da će Njemačka i ostale partnerske zemlje posebnu pažnju posvetiti značaju ubrzanja procedure ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: