Tivatski DPS želi samo HGI, centrala bi SD

„Sa dva dodatna odbornika HGI, imamo mnogo komotniju poziciju, a to nas neće ni „puno koštati“ u političkom smislu podjele vlasti jer koalicionom partneru ne namjeravamo prepustiti nijedno rukovodeće mjesto u lokalnoj upravi i lokalnim preduzećima i ustanovama“
60 pregleda 14 komentar(a)
Snežana Matijević, Foto: Siniša Luković
Snežana Matijević, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 04.05.2016. 05:32h

Iako je na izborima 17. aprila osvojila apsolutnu vlast i natpolovičnu većinu od 17 mandata lokalnom parlamentu, DPS će po svemu sudeći, u vlast u Tivtu pozvati i HGI.

To je „Vijestima“ potvrđeno od nekoliko izvora bliskih lokalnom vrhu, ali i centrali DPS-a u Podgorici koji sklapanje vladajuće koalicije sa HGI što ima samo 2 odbornika vide kao „demonstraciju demokratskog kapaciteta DPS i uvažavanja pripadnika jedne nacionalne manjine“.

To bi, prema izvorima iz DPS-a mogao biti i čisto pragmatski potez jer ne bi morao da strepi oko dolaska svih svojih 17 odbornika na sjednice SO kako bi obezbijedio usvajanje odluka koje njima odgovaraju, a što je u proteklom periodu dosta puta mučilo bivšu vladajuću koaliciju DPS-SDP koja je zajedno imala ukupno 17 odbornika.

„Sa dva dodatna odbornika HGI, imamo mnogo komotniju poziciju, a to nas neće ni „puno koštati“ u političkom smislu podjele vlasti jer koalicionom partneru ne namjeravamo prepustiti nijedno rukovodeće mjesto u lokalnoj upravi i lokalnim preduzećima i ustanovama“, kazao je izvor „Vijesti“ iz DPS-a.

Šef OO DPS-a Siniša Kusovac kazao je da je bilo kontakta sa HGI. “U toku su razgovori i za dan-dva na IO i OO ćemo imati definisan stav oko nove vlasti”, rekao je Kusovac “Vijestima”. On je dodao da sa Socijaldemokratama Ivana Brajovića nisu razgovarali o mogućoj postizbornoj koaliciji. Predsjednik OO HGI i nosilac njihove izborne liste Ilija Janović nije juče odgovarao na telefonske pozive novinara „Vijesti“.

„Nije bilo apsolutno nikakvih pregovora i do sada nas niko nije kontaktirao. Mi nećemo inicirati nikakve razgovore jer smatramo da je DPS koji je u poziciji i da sam formira vlast, na potezu“, rekao je nosilac liste SD-a u Tivtu Zdravko Mitrović.

Iako je iz centrale DPS lokalnom odboru sugerisano da u vlast pored HGI, pozove i SD, tivatski depeesovci odlučni su da to ne urade.

„SD nije mnogo različit od SDP-a sa kojim smo se razišli i kojeg prvenstveno zanimaju fotelje. Mi smo osvojili apsolutnu vlast u Tivtu nakon šesnaeste godine i ne namjeravamo je tek ako dijeliti sa bilo kime, a posebno ne sa strankom koja bi takav potez mogla da iskoristi kao poruku svojim biračima da će i nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori na jesen, oni biti dio nove vlasti i zadržati svoje pozicije i privilegije u njoj“, kazao je izvor „Vijesti“ iz DPS-a.

Iako je centrala partije još u dilemi da li dr Snežana Matijević koja je bila nositeljka njihove liste „baš najoperativnije riješenje“ za tu funkciju, gotovo je izvjesno da će dosadašnja direktorka Doma zdravlja Tivat biti nova gradonačelnica, koju navodno podržava i premijer Milo Đukanović.

Bonus video: