URA: Crna Gora od svih u regionu najmanje izdvaja za svoje ljekare

"Najveći problem predstavljaju koeficijenti po kojima se doktorima medicine obračunavaju zarade. Oni nijesu u skladu sa stručnom spremom, težinom i odgovornošću posla koji obavljaju, pa ni sa načelom o ujednačenosti zarada"
85 pregleda 23 komentar(a)
Igor Ljutica, Foto: Građanski pokret URA
Igor Ljutica, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 24.04.2016. 13:36h

Građanski pokret URA daje punu javnu podršku Sindikatu doktora medicine u njihovoj borbi za bolji i primjereniji status ljekara u crnogorskom drustvu, saopšteno je iz URA.

"Naša zemlja od svih u regionu najmanje izdvaja za svoje ljekare. Tako je plata jednog specijaliste u Crnoj Gori 1.3 prosječne zarade u državi, dok je to u Srbiji i Makedoniji 2, Hrvatskoj 2.8 , Sloveniji 3. Najveći problem predstavljaju koeficijenti po kojima se doktorima medicine obračunavaju zarade. Oni nijesu u skladu sa stručnom spremom, težinom i odgovornošću posla koji obavljaju, pa ni sa načelom o ujednačenosti zarada. Ne omalovažavajući nijednu profesiju, nelogično je da sudija osnovnog suda ima koeficient 18, a ljekar specijalista 6.2", navodi se u saopštenju koja potpisuje Igor Ljutica, član Građanskog pokreta URA

U saopštenju se dodaje da je usljed nezadovoljstva ljekara oformljen Sindikat doktora medicine, koji broji preko 800 ljekara.

"Za cilj ima poboljšanje ekonomskog statusa ljekara, borbu protiv zanemarivanja njihove profesije i egzistencijalne ugroženosti. Koliko njihova loša pozicija nije prepoznata u društvu govori činjenica da postoje slučajevi u kojima je plata medicinske sestre veća od plate ljekara specijaliste. Svima nama treba da bude jasno da bez zadovoljnog ljekara nema zdravog pacijenta tj. građanina a bez zdravog građanina nema zdrave države", piše u saopštenju.

Bonus video: