DPS slavi kad opozicija solira

"Iako opozicija ima više od DPS-a i njenih satelita, moguće je da ne može da formira vlast zbog usitnjenosti opozicionih listi"
116 pregleda 61 komentar(a)
Žarko Rakčević, Foto: URA
Žarko Rakčević, Foto: URA
Ažurirano: 24.04.2016. 07:51h

Predsjednik Građanskog pokreta URA Žarko Rakčević poručio je da će njegova partija prije formiranja Vlade izbornog povjerenja ponuditi kolegama iz opozicije potpisivanje deklaracije, kojom se obavezuju da neće praviti predizbornu ni postizbornu koaliciju sa DPS-om.

“Građani treba da znaju da postoji velika opasnost da DPS na parlamentarnim izborima ima oko 40 odsto podrške i da po Dontovoj formuli, zbog prosipanja glasova, može dobiti presudna još dva ili čak tri mandata, ukoliko bude više nego tri puta veća razlika između njih i prve sljedeće liste po snazi,” rekao je Rakčević “Vijestima” odgovarajući na pitanje - da li je moguć jedinstven nastup opozicije i prevazilaženje partijskih razlika i ličnih sujeta.

Rezultati izbora u Tivtu pokazali su da je DPS zahvaljujući ovom izbornom modelu osvojio apsolutnu vlast.

“Želimo da javnost zna unaprijed sve moguće epiloge, da zna da je većina na klackalici. Iako opozicija ima više od DPS-a i njenih satelita, moguće je da ne bude u situaciji da formira vlast zbog usitnjenosti opozicionih lista ili kupovine nedostajućih poslanika. Nama je cilj da takvu mogućnost spriječimo,” dodao je on, navodeći da im je važniji ukupni rezultat nego da li će imati par mandata više ili manje.

Rakčević je ponovio da je URA spremna za objedinjavanje sa građanskim proevropskim opozicionim strankama.

"URA ne želi i neće snositi odgovornost za eventualni neželjeni epilog soliranja i nadmudruvanja. Nikoga nećemo tjerati da idemo u koaliciju ako oni to ne budu htjeli, koalicije ne može biti ako ne bude volje kod ostalih stranaka. URA neće nikoga vući za rukav“, naveo je.

“Vijesti” su ista pitanja uputila svim opozicionim partijama. Demos i članice Demokratskog fronta nijesu odgovorile. Jedno od pitanja bilo je kakvu su pouku izvukli iz tivatskih izbora, odnosno kako će se izboriti za proklamovani cilj - demokratsku smjenu vlasti.

U SNP-u tvrde da je moguće prevazilaženje ličnih sujeta i objedinjavanje opozicije, ali ne navode na koji način.

”Konstanta politike SNP-a jeste borba za promjene. Nažalost, za takvu politiku neophodnih promjena, često nismo imali saveznika na opozicionom dijelu. Šta više, pojedini su smatrali potrebnim da se više raduju lošim rezultatima opozicije, nego da ih brine apsolutna vlast DPS-a i način kako je ta partija do nje došla. Bez obzira na sve to, naša poruka je jasna - ne treba voditi unutaropozicioni rat, već definisati ozbiljan i odgovoran set mjera i aktivnosti, kojima bi se omogućilo da građani na slobodan i demokratski način iskažu svoju izbornu volju. U tom slučaju, promjene u Crnoj Gori su neminovnost,” rekla je portparolka SNP Slađana Kaluđerović.

Na pitanje da li je pokušaj kontrole državnih resursa dovoljan da bi se došlo do toga, ona je rekla da je važan iskren odnos i da je “svaki model koji vodi ka tom cilju dobrodošao”.

Generalni sekretar Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović ponavlja da će oni nastupiti samostalno.

"Uspjeh opozicije ne leži u jednoj izbornoj listi, već u odluci da međusobno sarađuje, planira, koordinira i sve svoje kapacitete i oštrice usmjeri isključivo ka onima zbog kojih nam je gorivo luksuz”, rekao je on.

Demokrate su, vjeruje Bogdanović, kao nova partija sa novim ljudima, iskrenim pristupom i progresivnim idejama, animirale značajan broj apstinenata, kao i onih koji su izgubili povjerenje prema dosadašnoj političkoj ponudi.

“Samostalni nastup nosi značajnu novu vrijednost bez koje je jasno da nema promjena u Crnoj Gori”, kaže sekretar Demokrata.

U Tivtu se vidjelo šta se dešava kad krenu sa "mehanizmima"

"Moramo pokazati da smo bolji od DPS-a, što nije jednostavno s obzriom na to kako se ponašaju pojedine opozicione grupacije koje nam ispraznom galamom i gubitničkom retorikom umanjuju kredibiltet. One bacaju sumnju i na sve nas čiji je cilj razvijena, evropska, građanska Crna Gora jer se dovodi u sumnju ukupan kapacitet opozicije. Spasavanje zemlje od vlasti koja potkrada njeno društveno bogatstvo nam otežavaju oni koji se vraćaju poraženoj i prevaziđenoj nacionalističkoj, antizapadnoj ideologiji. Nakon onakvih protesta DF-a i iznevjerenih očekivanja hiljada ljudi epilog je bio jačanje DPS-a. Trebalo je više od dva mjeseca da se DPS sa 45 odsto ponovo spustimo na 41 - 41. I rezulati izbora i ankete pokazuju da će svega nekoliko hiljada ili možda stotina glasova odlučivati da li doći do političkih promjena. To znači da treba da spriječimo DPS da tih nekoliko hiljada glasova kupi, kao što je radio do sada. Namjeramo da ih spriječimo. I u Tivtu smo vidjeli što se dešava kada ta partija, bezobrazno zloupotrebljavajući vlast, bez ikakve kontrole i u neregularnim uslovima, krene sa njihovim "mehanizmima"", kaže Rakčević.

SDP misli da je dobra alternativa

SDP, prema riječima portparola Mirka Stanića ne brine zbog načina nastupa na izborima, jer smatra da je bitnije “pružanje kredibilne alternative postojećem načinu vladanja”.

“SDP je do sada pokazao da je spreman da istrči samostalno izbornu političku trku i da uz žestoke napade interesnih i tajkunskih krugova ostvari dobar rezultat. Svakako će o načinu nastupa konačnu riječ dati organi SDP-a a za sada većina preferira samostalan nastup”, rekao je Stanić za “VIjesti”.

Bonus video: