Opstrukcija DPS-a krivično djelo?

“Niko se nije vjenčao sa funkcijom”, rekao je Tarzan Milošević o ministrima koje će zamijeniti opozicija u vladi
25 komentar(a)
Darko Pajović, DPS, Foto: Luka Zeković
Darko Pajović, DPS, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.04.2016. 18:07h

Sporazum o organizovanju slobodnih izbora najvjerovatnije neće potpisati SNP, već će umjesto toga u Skupštini podržati leks specijalis. Time bi osigurala učešće u vlasti sa SDP-om, Demosom i URA, saznaju "Vijesti".

O takvom stavu, koji SNP zagovara od početka parlamentarnog dijaloga, lider SNP-a Srđan Milić je obavjestio lidere URA, Demosa i SDP-a, ali će zvaničan stav biti utvrđen sjutra na sjednici Glavnog odbora. URA, Demos i SDP već su na glavnim odborima prihvatile Sporazum, čije će potpisivanje, ipak, biti tek naredne sedmice iako je bilo najava za danas.

Naime, usaglašavanje posebnog zakona za sprovođenje Sporazuma, odnosno leks specijalisa, potrajalo je duže od planiranog zbog nekih djelova. Opozicija traži da se Pozitivna isključi iz Sporazuma, kao i da se opstrukcija DPS-a na mjestima koja im pripadaju tretira kao krivično djelo. DPS je u svom predlogu smatrao da ministri iz opozicije i ostali činovnici ne treba da zasnuju radni odnos, već budu honorarno angažovani.

Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević rekao je sinoć na TV Atlas da su "sporna pitanja više tehničke prirode i ne mogu ugroziti donošenje zakona". Na pitanje da li je DPS odlučio gdje će ministri finansija Radoje Žugić, rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević i poljoprivrede Petar Ivanović, čija mjesta treba da preuzme opozicija, rekao je da se “niko nije vjenčao sa funkcijom” i da oni znaju da rade i druge poslove.

Usaglašavanje leks specijalisa odloženo je za danas, a još traju političke konsultacije o tome ko će se iz opozicije naći u vladi izbornog povjerenja.

"Sporazum vlasti i dijela opozicije rezultat je političke korupcije i opasan je po interese opozicije i građana", saopšteno je nakon sjednice poslaničkog kluba Demokratskog fronta.

Oni su ponovili da jedino prelazna vlada, na čijem čelu nije premijer Milo Đukanović, može da opezbijedi slobodne izbore.

"Sadašnja vlada, u kojoj treba da budu zamijenjena tri-četiri ministra je garant opstanka DPS-a na vlasti, što je diktat pojedinih ambasada koje imaju konkretne ciljeve vezane za ovaj prostor“, smatraju u DF-u.

Iz DF-a tvrde da jedino protesti i pritisak građana mogu dovesti do suštinskih promjena.

Milošević: Pozitivnoj mjesta u vladi sa kvote opozicije

"Mi smatramo da Pozitivna pripada opoziciji i da ide sa kvote opozicije", rekao je politički direktor DPS-a Tarzan Milošević povodom odbijanja SDP-a, URA i Demosa da Pozitivna dobije mjesta u vladi i državnim institucijama koja po Sporazumu, pripadaju opoziciji.

Na pitanje da li taj spor može da odloži potpisivanje Sporazuma, on je rekao da se "radi na pronalaženju najboljeg rješenja".

Milošević je podsjetio da opozicija Pozitivnu više ne vidi kao dio svog bloka, nakon što je podržala vladu. Po istoj logici, rekao je, i SDP je vlast jer je njen lider predsjednik Skupštine. On je potpisivanje Sporazuma najavio za sljedeću sedmicu.

Bonus video: