Đukanović bi mogao završiti kao Sanader

U ocjeni se navodi da je DPS samo po imenu socijaldemokratska partija, jer je opozicija optužuje za vođenje neoliberalne ekonomske politike
366 pregleda 37 komentar(a)
Milo Đukanović, Ivo Sanader, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milo Đukanović, Ivo Sanader, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.04.2016. 05:45h

Predstavnici Evropskog foruma za demokratiju i solidarnost, koji su 2014. ocijenili da bi pristupanje EU za Mila Đukanovića moglo biti manje poželjno, jer bi mogao završiti kao njegov bivši hrvatski kolega Ivo Sanader.

Članovi delegacije Evropskog foruma, koju predvode potpredsjednik Jan Marinus Viersma, bivši poslanik u Evropskom parlamentu Hans Svoboda i potpredsjednik Progresivne alijanse socijalista i demokrata Knut Flekenštajn, sastali su se juče sa liderom SDP-a Rankom Krivokapićem i zamjenikom predsjednika DPS-a Duškom Markovićem i političkim direktorom Tarzanom Miloševićem.

U odvojenim saopštenjima dvije partije navodi se da je razgovarano o pregovorima vlasti i opozicije za potpisivanje sporazuma o slobodnim izborima.

U dokumentu EFDS o stanju u Crnoj Gori iz 2014. navodi se da “za vladajući DPS i Đukanovića, pristupanje EU bi moglo biti manje poželjno. Biće više nadzora nad njegovim radom, ovlašćenja će biti prebačena na parlament a vladavina prava ojačana. To će biti pritisak na Đukanovićeve oslonce vlasti, što bi moglo rezultirati optužnicama protiv njega, kao što se dešava u Hrvatskoj sa bivšim prijemijerom Sanaderom”.

U analizi su, između ostalog, zabilježeni sukobi između doskorašnjih koalicionih partnera - DPS-a i SDP-a. “DPS i SDP od 1998. vladaju zajedno. Međutim, koalicija postaje sve manje stabilna. Na nacionalnom nivou DPS je blokirao usvajanje novog izbornog zakonodavstva. Neuspjeh da se usvoji izborni zakon mogao bi voditi do ozbiljne političke krize”, navodi se u dokumentu, dodajući da su varnice prisutne i na lokalnom nivou nakon odluke SDP-a da na lokalnim izborima 2013. sarađuje sa opozicijom.

U ocjeni se navodi da je DPS samo po imenu socijaldemokratska partija, jer je opozicija optužuje za vođenje neoliberalne ekonomske politike.

Evropski forum, osnovan 1993, predstavlja platformu za saradnju socijaldemokratskih partija i ima za cilj da doprinese razvoju demokratije u istočnoj i jugoistočnoj Evropi i Kavkazu. Čine ga 20 partija, među njima i Partija evropskih socijalista (PES), čije su pridružene članice DPS i SDP.

Bonus video: