Skupština ima ugovor sa operaterom: Krivokapić ne plaća telefon

Stanković je odgovorio da je Krivokapić potrošio 6.500 eura, jer je koristi VIP salon aerodroma, dok su dva njegova savjetnika putovala 14, odnosno, 15 puta
82 pregleda 20 komentar(a)
Damir Šehović, Aleksandar Damjanović, Foto: Luka Zeković
Damir Šehović, Aleksandar Damjanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.04.2016. 18:25h

Skupština ima sklopljen ugovor sa jednim mobilnim operaterom prema kome predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić ne plaća troškove korišćenja mobilnog telefona, saopštio je generalni sekretar Parlamenta Siniša Stanković na Skupštinskom odboru za ekonomiju, finansije i budžet.

Odbor je po drugi put danas vratio Stankoviću izvještaj o korišćenju novca Parlamenta za prošlu godinu na doradu kako bi se poslanicima dostavile posebne odluke na osnovu kojih su vršene neke isplate.

Ostalim poslanicima se novcem iz budžeta Skupštine plaćaju telefonski računi, izuzev poslanicima Pozitivne koji su se odrekli te beneficije.

Na detaljnijim informacijama su insistirali predstavnici DPS-a i nezavisni poslanik Damir Šehović.

Zoran Jelić (DPS) insistirao je da Stanković dopuni informaciju o tome ko je jedini poslanik koji se nalazi na spisku o trošku za korišćenju mobilnih telefona.

"Naveli ste nam da je 6.500 eura isplaćeno za usluge korišćenje VIP salona na aerodromu. Ko je koristio te usluge? Vidimo i da su troškovi reprezentacije predsjendika Parlamenta bili 5.174 eura, dok su ostala tri potpredsjednika potrošili 3.800 zajedno. Nedostaju podaci ko je koristio mali Vladin avion, kao i ko je prošle godine putovao o trošku Parlamenta, a nije poslanik. Jedna osoba je putovala 14 puta i potrošeno je 22.758 eura, a druga 15 puta i taj trošak je bio 20.000 eura", rekao je Jelić.

Stanković je odgovorio da je Krivokapić potrošio 6.500 eura, jer je koristio VIP salon aerodroma, dok su dva njegova savjetnika putovala 14, odnosno, 15 puta.

Stanković nije želio da navede imena te dvije osobe. Naveo je i da je dva-tri puta Krivokapić koristio Vladin avion.

Generalni sekretar je, na pitanje Jelića, kazao i da je Krivokapiću isplaćena naknada od 6.000 eura za obavljanje počasne funkcije predsjednika Parlamentarne skupštine OEBS-a.

Šehović je rekao da nijednom poslaniku ne pada na pamet da koristi usluge VIP salona aerodroma sve i da su džabe, te da bi svi trebalo da koriste aerodromske usluge kao obični građani.

"Nelogično je da Skupština isplaćuje Privrednoj komori (PK) 4.000 eura. Ko je donio tu odluku i na osnovu čega? Vršena su preusmjeravnaja novca na druge potrošačke jedinice, a ovamo se svake godine borimo da se poveća budžet Parlamenta za njegov rad. Dostavite nam sve odluke o tome", rekao je Šehović.

Stanković je kazao da svaki trošak treba da bude opravdan kod građana i da će sve dokumente dostaviti.

Objasnio je da se PK obratila za pomoć za organizovanje neke izložbe. Jelić je predložio da se u okviru aktuelnog političkog dijaloga uvede supotpis na donošenje odluka koje se odnose na Parlament.

Veljko Zarubica (DPS) je ocijenio da treba uvesti praksu da se na nekom od odbora razmatra predlog za budžet Skupštine kao što se to radi za ostale potrošačke jedinice.

Aleksandar Damjanović (SNP) kazao je da treba imati kontrolu u trošenju novca Parlamenta, ali i da se kroz završni račun budžeta preispitaju troškovi i drugih potrošačkih jedinica.

Iz skupštinskog budžeta prošle godine je poslaniku SDP-a Rifatu Rastoderu isplaćeno 40 hiljada eura da poboljša uslove stanovanja, iako on ima nekoliko nekretnina.

Odbijen predlog za posebni odbor koji bi kontrolisao izgradnju svih kapitalnih projekata

Vladajuća većina u odboru nije prihvatila predlog Srđana Milića (SNP) da se formira posebni odbor koji bi se kontrolisao izgradnju svih važnih kapitalnih projekata.

Milić je predlog formalizovao kroz amandmane na Predlog odluke o obrazovanju Odbora za praćenje i kontrolu realizacije projekta izgradnje autoputa Bar–Boljare koja je ranije odbijena. Tu odluku je predložila nezavisni poslanik Jelisava Kalezić.

Milić je objasnio da je namjera se formira odbor za sve projekte, kako bi se imale detaljne informacije bez namjere da se bilo ko za nešto optužuje.

Jelić je kazao da je njihov predlog da se formira posebni pododbor u okviru matičnog odbora za ekonomiju koji ima stručne poslanike za to.

Kalezić je rekla da je projekat autoputa za državu živi pijesak u koji se tone, dok je Šehović ocijenio da je to potreba i preduslov za razvoj države.

Bonus video: