Ivanović: DPS je u Beranama ojadio građane za oko 15 miliona eura

Nastavak sjednice obilježila je burna rasprava oko toga kako je i na koji način Opština Berane ostala bez udjela u preduzeću Hidroenergija Montenegro, koje sada gradi hidrocentrale na području ove opštine i ubira milione eura prihoda
99 pregleda 2 komentar(a)
Opština Berane, Foto: Tufik Softić
Opština Berane, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 20.04.2016. 16:40h

U nastavku sjednice lokalnog palementa u Beranama odbornici DPS su napustili skupštinsku salu tvrdeći da je prije nedavnog prekida, prilikom glasanja o izvještaju predsjednika opštine, došlo do kršenja propisa i da zbog toga ne žele da svojim prisustvom daju legitimitet nezakonitostima.

Odbornici DPS-a su istakli da će od nadležnih državnih instituicija zatražiti da preispitaju dešavanja koja su obilježila glasanje o izvještaju predsjednika opštine.

Odbornica koalicije Zdravo Berane Vida Ivanović osporila je nezakonitost u radu lokalnog parlemnta tvrdeći da saopštenja DPS “liče na literarni rad đaka u četvrtom razredu osnovne škole”.

“Statutom i Zakonom o lokalnoj samoupravi propisano je da predsjednik opštine podnesi skupštini izvještaj o radu jednom godišnje. Takođe, propisano je da skupština najmanje jednom godišnje razmatra izvještaj predsjednika opštine i da prilikom razmatranja može donijeti ocjene, zaključke i preporuke. Prema tome vaše izjave da se predsjednik opštine razrješava ukoliko njegov izvještaj ne dobije potrebnu većinu ne pije vodu”, kazala je Ivanović.

Prema njenim riječima sjednice lokalnog parlamenta prekidane su i glasanje ponavljano i u vrijeme kad je lokalnu vlast u Beranama vršila koalicija DPS-SDP.

“Vi gospodo iz DPS-a ste za vrijeme svoje vladavine, koristeći većinu koju ste imali, donosili štetne odluke kojim ste građane ojadili za 15 miliona eura. Zbog takvih odluka ovaj grad se decenijama ne može oporaviti", dodala je Ivanović.

Nastavak sjednice obilježila je burna rasprava oko toga kako je i na koji način Opština Berane ostala bez udjela u preduzeću Hidroenergija Montenegro, koje sada gradi hidrocentrale na području ove opštine i ubira milione eura prihoda.

“To su problemi o kojima treba da pričamo. To se dogodilo u vrijeme vlasti DPS. Oni to znaju i od toga bježe”, rekao je odbornik DF Vladan Folić.

Na dnevnom redu zasijedanja lokalnog parlamenta je preko trideset tačaka, a prekid je nastao prije desetak dana prilikom usvajanja izvještaja o radu predsjednika opštine. U međuvremenu međusobni odnosi unutar kolaicije Zdravo Berane su izglađeni, tako da su u nastavku svih osamnaest odbornika ove koalicije bili jedinstveni u donošenju odluka.

Bonus video: