USVOJENE IZMJENE ZAKONA O UNUTRAŠNJIM POSLOVIMA

Policija pomirila DPS i SDP

Uprava policije je najjača oružana sila u Crnoj Gori i mora da bude pod civilnom kontrolom MUP-a, kazao je Brajović kada je saopštio da je SD protiv toga da policija bude samostalan organ
5619 pregleda 16 komentar(a)
Direktor policije Veselin Veljović, Brajović i Konjević na odboru za bezbjednost (arhiva), Foto: Savo Prelević
Direktor policije Veselin Veljović, Brajović i Konjević na odboru za bezbjednost (arhiva), Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.12.2018. 09:01h

Izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima, koje omogućavaju da Uprava policije postane samostalni državni organ, usvojene su juče u Skupštini zahvaljujući podršci poslanika SDP-a.

Nakon što su Socijaldemokrate odbile da podrže Vladin predlog, to su učinili Draginja Vuksanović Stanković i Raško Konjević (SDP) pošto je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić prihvatio njihove amandmane. Lider te partije Ranko Krivokapić i Džavid Šabović nisu prisustvovali sjednici.

Predsjednik Skupštine i SD Ivan Brajović rekao je da je “Uprava policije najjača oružana sila u Crnoj Gori” i da mora biti pod civilnom kontrolom MUP-a.

“Po broju pripadnika UP je duplo brojniji od vojske i zato ta oružana sila mora da bude pod civilnom kontrolom”, rekao je on, navodeći i da je u regionu svuda policija pod okriljem ministarstva.

On, kao i njegov kolega Boris Mugoša (SD) glasali su protiv usvajanja izmjena zakona, kao i poslanik DEMOS-a Miodrag Lekić, dok je uzdržan bio nezavisni poslanik Neđeljko Rudović.

Vlada je ranije usvojila Uredbu o radu državne uprave, koja propisuje samostalnost UP. Izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima propisano je i da on stupa na snagu danom objavljivanja u “Službenom listu”, a sve zbog usvajanja budžeta za 2019, koji, takođe, treba da odvoji dvije potrošačke jedinice.

Ministar unutrašnjih poslova je kazao da je Predlog zakona optimum za funkcionisanje Ministarstva i policije i put kojim se mogu postići još bolji rezultati u ovoj oblasti. On je istakao da u potpunosti podržava prenošenje pojedinih ovlašćenja sa ministra na direktora policije, jer su bila suvišna.

To su, kako je kazao, ovlašćenja poput odluka o upućivanju policijskih službenika na rad u inostranstvo, kontrola upotrebe sredstava prinude...

“Slobodno mogu reći da bojazni i teze o prekomjernom jačanju policijskog aparata i njenom vaninstitucionalnom djelovanju u odsustvu kontrole, apsolutno ne stoje... Direktor policije za svoj i rad policije odgovara ministru i Vladi”, kazao je Nuhodžić.

Brajović je ocijenio je da je Nuhodžić pokušao da ih ubijedi da će ovim rješenjem biti još bolja kontrola nad Upravom policije, ali da on misli da to nije tako:

“Mislite da će ovo doprinijeti efikasnosti? Neće. Želite li da kažete da je ministar onemogućavao operativnost policije u punom zamahu? Pretpostavljam da ne mislite tako. Zbog svih ovih razloga SD neće podržati ovaj predlog Zakona”, rekao je Brajović koji je ranije bio na čelu MUP-a.

Nuhodžić je kazao da je na poziciju ministra došao u osjetljivom trenutku, kada je nastavljen žestok obračun kriminalnih grupa, ali da vjeruje da su u protekle dvije godine postigli dobre rezultate:

“Imali smo jasan cilj, da moramo stati na put kriminalcima i da moramo život u Crnoj Gori i ambijent učiniti bezbjednijim... Danas Crna Gora nije mirna luka za pripadnike organizovanog kriminala i neće biti za njihovo djelovanje u Crnoj Gori”.

Nezavisni poslanik Neđeljko Rudović je rekao da ministar nije saopštio na koji način će predloženi Zakon da popravi rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i da sada ne zna ko je politička ličnost koja je odgovorna za rezultate ili izostanak rezultata u borbi protiv kriminala i korupcije.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore i bivši ministar policije Goran Danilović kazao je da je suštinski sporna operativna samostalnost, jer je dosadašnja upravljačka struktura iz Uprave policije nije zaslužila.

Nikola Rakočević (DPS) je kazao da su izmjene zakona logično rješenje, koje se nametalo i ranije, ali da su se sada stvorili uslovi da se sprovode i da sistem nastavi da funkcioniše mnogo bolje.

Mugoša: MUP nije bio uslov za podršku Zakonu o upravi

Poslanik SD-a Boris Mugoša je kazao sinoć “Vijestima” da su Socijaldemokrate podržale Zakon o državnoj upravi i amandmanima koje su zajedno sa koalicionim partnerima podnijeli na navedeni Zakon, a koji su usvojeni, i značajno unaprijedli tekst Zakona.

“Ne podrazumijeva se da podrška Zakonu o državnoj upravi apriori znači i podršku drugim zakonima koje predlaže Vlada. Uostalom, Vlada predlaže a Skupština donosi zakone i svako u tom sistemu podjele vlasti snosi svoj dio odgovornosti”, objasnio je Mugoša.

Ministar može da pokrene smjenu direktora policije, ako mu ne prođe izvještaj

Amandmanom SDP-a, koji je postao dio zakona, predviđa se da direktor policije skupštinskom Odboru za odbranu i bezbjednost dva puta godišnje podnosi poseban izvještaj o rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ukoliko to tijelo ne prihvati izvještaj o tome će obavijestiti ministra koji može pokrenuti proceduru razrešenja direktora policije prije roka na koji je imenovan, piše u amandmanu. Konjević je objasnio da to pojačava parlamentarnu kontrolu jer je istraživanje NVO Institut alternativa ukazalo kako je ona bila slaba ove godine.

Amandmanom SDP-a iz vladinog predloga zakona je izbrisan dio da službenici UP ne moraju tražiti saglasnost za bavljenje drugim poslovima, pa ostaje obaveza da im je ona potrebna od ministra.

Takođe, izbrisan je član da “neko sa srednjom stručnom spremom može da obavlja poslove za koje je potrebno da ima visoko stručno obazovanje”.

Preporučujemo za Vas