Medojević: DPS i dalje vrši izborne krađe preko "fantomskih birača"

"Od izbora 1998 godine, pa do danas, MUP preko svojih specijalaca štampa lažne lične karte na ime fantom birača koji su nezakonito unešeni u birački spisak ili koji ne žive godinama u Crnoj Gori"
50 pregleda 41 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Filip Roganović
Nebojša Medojević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 19.04.2016. 13:29h

Mini izborni štabovi (Miš) DPS-a ("koji broje oko 15.000 članova") koji sačinjavaju državni i lokalni funkcioneri, direktori javnih preduzeća, ustanova, fondova, tajkuni i DPS biznismeni ažuriraju bazu podataka o sigurnim i potencijalnim glasačima DPS-a, izjavio je predsjednik PzP-a Nebojša Medojević.

On smatra da je "sistem izbornih krađa" zasnovan na sistemu "Siguran glas".

"Sistem "Siguran glas", dodaje Medojević u daljem saopštenju, je zasnovan na monstruoznoj bazi podataka, koju vodi izvjesna Nada Martinović, formalno šef računovodstva Filozofskog fakulteta u Nikšiću".

"Svaki član MiŠ-a je istovremeno i informator ili agent ANB-a koja daje svu potrebnu ljudsku, tehničku i logističku podršku projektu "Siguran glas". ANB putem zloupotrebe tehničkih sredstava za presretanje komunikacija, i kroz mrežu svojih informatora (doušnika ili narodski rečeno špijuna) dostavlja podatke o biračima i potencijalnim biračima u bazu podataka u Nikšiću. Dostavljaju se privatni podaci koji mogu uticati na promjenu političkog opredjeljenja sigurnog birača DPS-a, ali i podaci koje bi DPS mogao iskoristiti da kupovinom, ucjenama, pritiscima ili korupcijom pridobiju nove birače", kazao je Medojević.

Predsjednik PzP-a je napomenuo da je funkcionisanje ovog sistema protivustavno, i da direktno krši niz zakona kojima se štite ljudska prava.

"Analitički tim DPS-a u koordinaciji sa članovima MIŠ-a priprema i realizuje konkretnu strategiju i plan za svakog problematičnog sigurnog birača. Ako se neko koleba i ne želi da glasa za DPS, član Miš-a, inače doušnik ANB-a, dostavlja u Nikšić informacije prikupljene od samog birača ili ljudi iz njegovog najbližeg okruženja, o razlozima razočarenja DPS-om i informacije o potrebama toga birača koje treba DPS da zadovolji da bi on opet glasao za DPS. Svaki saradnik ANB kontroliše 8-10 sigurnih birača, i to iz svog najbližeg socijlanog okruženja (člana porodice, kuma, kolegu sa posla, prijatelja i sl). Kada tim Nade Martinović u konsultaciji sa Centralnim izbornim štabom DPS, odobri određene mjere (zaposlenje, brisanje duga za struju, dobijanje otpremnine, jednokratne socijalne pomoći, zataškivanje neke krivične prijave, dobijanje neke dozvole za gradnju, poslovni objekat ili direktno plaćanje u gotovini, ali i prijetnje ili fizičke napade od strane mafije), član Miš-a koji je zadužen za tog birača sprovodi odobrenu mjeru na terenu i odgovara za siguran glas tog birača", kazao je Medojević.

On je dodao da "lažna opozicija u sporazumu nije tražila demontažu ovog sistema i ukidanje linije operativnog rada ANB-a prema opoziciji".

"Od izbora 1998 godine, pa do danas, MUP preko svojih specijalaca štampa lažne lične karte na ime fantom birača koji su nezakonito unešeni u birački spisak ili koji ne žive godinama u Crnoj Gori, i dijele ih aktivistima DPS-a, preko posebno zauženih operativaca ANB-a. Na ovaj način se dovode birači sa Kosova, Albanije, Makedonije, Srbije, BiH, Hrvatske (zanemarljivo) koji dobijaju lažnu ličnu kartu prije glasanja i vraćaju je operativcu ANB-a poslije glasanja. Osim ovih ubačenih izbornih emigranata, veći broj aktivista DPS-a ima lažne lične karte izdate u MUP-u na tuđa imena, sa svojom fotografijom, pomoću kojih sada može nesmetano da glasa na više mjesta preko ovih falš uređaja, što su potvrdili i iz MUP-a i od strane lažne opozicije", kazao je Medojević.

Medojević napominje da ostatak opozicije nije u sporazumu uopšte tražio reviziju biračkog spiska i izbacivanje oko 70.000 fantom birača, niti je tražena istraga u MUP-u povodom izdavanja lažnih ličnih karata.

"Lažna opozicija je prihvatila falš uređaje za identifikaciju birača, koji ne mogu da prepoznaju lažnu ličnu kartu, a čitav sistem nije povezan sa AFIS sistemom, niti sa jedinstvenim biračkim spiskom, pa sada DPS aktivisti mogu bez problema da sa lažnim ličnim kartama glasaju koliko god puta oće", kazao je Medojević.

Predsjednik PzP-a je izjavio i da se na lokalnim izborima u Tivtu moglo vidjeti kako se vrši "izborna krađa", jer je po njemu DPS doveo 1230 fantoma koji su glasali za njih, i tako povećao rezultat za preko 30 odsto.

"Jedna od glavnih izvora gotovine za izborne malverzacije, kupovine je šverc cigareta preko granice sa Kosovom, ali i prodaja cigareta na crnom tržištu u CG. Samo u ovoj godini DPS će dobiti po ovom osnovu oko 40 miliona eura u gotovini koje će moći da iskoristi za kupovinu birača.Jasno je da ovaj Sporazum nema veze sa demontažom sistema izbornih krađa, već je jednostavno sporazum o koaliciji DPS-a sa DEMOSOM, SDP-om, UROM i Pozitivnom. Ovo je i najava postizborne koalicije, ako Demos; URA; SDP i Pozitivna pređu cenzus", kazao je Medojević.

Bonus video: