DPS može sam da vlada, krah bojkota

Gubitnici na izborima su SDP - koji je sa pet pao na dva mandata, HGI i SNP koji su sa po četiri došli na po dva mandata
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2016. 06:15h

Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je apsolutnu vlast na lokalnim izborima u Tivtu. DPS je na jučerašnjim izborima, prema preliminarnim rezultatima, osvojio 17 mandata u SO Tivat, koja broji 32 odbornika, i tako dobilo dodatnih 5 mandata u odnosu na lokalne izbore održane 2012. DPS je u odnosu na 2012. osvojio 1322 glasa više, sa 32,19 odsto osvojenih glasova 2012, “skočio” na 44,7 odsto.

Na jučerašnjim izborima izlaznost je bila znatno viša iako su izbore bojkotovali Demokratski froont (DF), Demos, URA i Demokrate Crne Gore. Ukupno je glasalo 7682 odnosno 69,3% birača, dok je 2012. glasalo 6389, odnsono 58,02 odsto upisanih birača. Nevažećih listića bilo je 142, odnosno 1,28 odsto. Na prethodnim izborima ih je bilo 178. Socijaldemokrate (SD) su u Tivtu osvojile, na svom prvom izbornom nastupu, četiri mandata. Ta partija je izgleda uzela 200 glasova više iz nekadašnjeg zajedničkog biračkog tijela Socijaldemokratske partije (SDP) koja je juče osvojila dva mandata, a falilo joj je 28 glasova da od prelivenih glasova bivšim kolegama uzme jedan mandat.

Jedinstveni SDP je na prethodnim lokalnim izborima osvojio 5 mjesta. Uspjeh su postigle tri građanske liste, koje su na svojim prvim izborima izborile ulazak u lokalni parlament u Tivtu. Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT), Tivatska akcija (TA) osvojila je dva, a Arsenal za Tivat i Bokeški forum po jedan mandat. Gubitnik na ovim izborima je Hrvatska građanska inicijativa (HGI) sa dva mandata, dok je na prethodnim izborima imala četiri u parlamentu. HGI je 2012. osvojio 12,09 odsto, odnosno 770 glasova, dok je juče osvojio 5,2 odsto, odnosno 394 glasa.

Socijalistička narodna partija (SNP) takođe je osvojila dva mandata, dva manje u odnosu na prethodne izbore. Jedno mjesto lokalnom parlamentu osvojila je i Demokratska srpska stranka (DSS), koja je ranije u koaliciji sa SRS-om imala dva mandata. Cenzus nije prošla Liberalna partija (LP) koja je na prošlim izborima u koaliciji sa Građanskom partijom osvojila jedan mandat. U parlament nije ušla ni Crnogorska demokratska unija (Cdu), kao ni Srpska radikalna stranka (SRS).

Od 13 upisanih birača u ZIKS-u i istražnom zatvoru glasalo je 10, od toga devet za DPS, jedan za DSS.

"Ovo je ne velika pobjeda, nego izuzetno velika odgovornost prema građanima Tivta, koji su masovno podržali program naše partije”, kazao je "Vijestima" sinoć predsjednik OO DPS Tivta Siniša Kusovac. Na pitanje da li će DPS uzeti u koaliciju neku od stranaka koje su se proteklih dana kandidovale za to, Kusovac je odgovorio da "DPS ne bi da vlada, već da služi Tivtu i Tivćanima“.

Osim kod pristalica DPS-a koje su sa zastavama, vatrometom, šampanjcem i kolonama automobila sa uključenim sirenama slavile pobjedu ulicama Tivta, najveselije je bilo u izbornom štabu SD-a, gdje su se uz pjesmu „Ne pomaže voda, majko, sa korita Ivanova“ slavila 4 osvojena mandata. Predsjednik SD-a Ivan Brajović rekao je da su izbori u Tivtu sjajna uvertira za nastup te partije na predstojećim parlamentarnim izborima.

“Pokazali smo da drugačija politička kultura može donijeti pravi rezultat. Željeli smo da pokažemo da smo bolji zato što nudimo bolje ideje i ljude koji su spremni da ih ostvare”, rekao je Brajović.

Nosilac liste SDP-a Vojislav Kaluđerović naveo je da, nažalost, veoma dobri rezultati koje su njihovi ljudi ostvarili u lokalnoj samoupravi nijesu dobili dovoljnu podršku sugrađana.

"SDP sa rezultatom od 7,5 odsto nastaviće da afirmiše vrijednosti za koje se zalaze od osnivanja, sada kao opoziciona partija”, rekao je Kaluđerović.

Snežana Jonica iz SNP-a kazala je da je ta partija u broju glasova, skoro ponovila svoj rezultat iz 2012, i naglasila da je DPS najveća povećanja svog izbornog rezultata ostvario u djelovima grada gdje građani najgore žive i gdje su suočeni sa velikim problemima.

"U Gradiošnici gdje građani u 21.vijeku nemaju vodu, DPS je dramatično poboljšao svoj rezultat. Takođe i u Krtolima gdje su građani prije par dana protestovali što hoće da im otmu imovinu i pristup plaži, DPS je napravio nikad bolji rezultat. To, dakle, nije pitanje za nas, već za građane koji se očigledno, što imaju više problema, lakše odlučuju da glasaju za one koji su te probleme napravili”, rekla je Jonica.

Nosilac liste TA Miomir Abović kazao je da, iako su odvojili 2 mandata, oni ovakav rezultat vide kao neuspjeh.

"Ovo je poraz Tivta i Tivćana, a posljedice će se osjetiti u narednom periodu. Za nas i dva mandata je izborni neuspjeh s obzirom na brojne slučajeve kriminala u Tivtu koje smo otkrili. Tivćani su pokazali da nemaju ni želje, ni snage, ni volje, a posebno nemaju građanske hrabrosti, a ni svjesti”, kazao je Abović.

Andrija Petković iz Bokeškog foruma ističe da se u kampanji “prvi put u Crnoj Gori čuo glas Bokelja”, dok je Dragica Perović iz DSS-a kazala da je njihov mandat bio najskuplji.

Galerija

Bonus video: