Potpredsjednici Skupštine o NATO-u odgovaraju putem Facebook društvene mreže

Komunikacioni tim Svjeta za članstvo u NATO u cilju što adekvatnije informisanosti građana i približavanja tematike evroatlanskih integracija što većem auditorijumu, novim načinom komunikacije sa građanima, posredstvom društvenih mreža uveo je praksu direktnih pitanja i odgovora
8 komentar(a)
Milutin Simović, Foto: Boris Pejovic
Milutin Simović, Foto: Boris Pejovic
Ažurirano: 17.04.2016. 10:59h

"Članstvo u NATO savezu je interes države Crne Gore i svih njenih građana. I više od toga: to je interes i putokaz za cijeli region, koji je kroz istoriju pokazao deficit stabilnosti. Zbog toga, pitanje članstva u NATO nije pitanje ni vlasti ni opozicije, ni bilo koje političke partije. Takav odnos smo demonstrirali i kada smo u Skupštini usvojili Rezoluciju o podršci integraciji Crne Gore u NATO, sa skoro 2/3 glasova – glasova i iz vlasti i iz opozicije", kazao je potpredsjednik Skupštine Crne Gore, Milutin Simović, odgovarajući na onlajn pitanja na društvenim mrežama.

Komunikacioni tim Svjeta za članstvo u NATO u cilju što adekvatnije informisanosti građana i približavanja tematike evroatlanskih integracija što većem auditorijumu, novim načinom komunikacije sa građanima, posredstvom društvenih mreža uveo je praksu direktnih pitanja i odgovora. U ovom krugu Pitanja i odgovora u okviru Facebook kampanje NATO Montenegro – Sigurna budućnost, na pitanja građana odgovarali su oba potrpedsjednika državnog Parlamenta.

"NATO nije intervenisao u Iraku, niti interveniše u Siriji. Prva opreacija NATO-a u njegovoj istoriji je bila operacija u BiH nakon Dejtonskog sporazuma. Zvala se SFOR – Snage za stabilizaciju. Ova operacija nije bila uperena protiv muslimana, već naprotiv, bila je podržana od muslimana u BiH jer je omogućila uspostavljanje trajnog mira i prekid ratnih dejstava. Operacija u Avganistanu - ISAF se odvijala na osnovu poziva avganistanske Vlade in a osnovu odluke Savjet bezbjednosti UN (SB). To podrazumjeva da su za njeno održavanje glasale sve stalne članice SB, uključujući Rusiju. U njoj su učestvovale mnoge države iz islamskog svijeta - Ujedinjeni arpaski emirati, Kuvajt, Katar, Maroko, Azerbejdžan. Operacija u Libiji je takođe bila izvedena na osnovu odluke SB UN. I ovu operaciju je Rusija podržala u SB. U njoj su učestvovale i: Maroko, UAE, Katar i Jordan. Ovdje još jednom treba istaći da je članica NATO i Turska jedna od najznačajnijih država islamskog svijeta i jedna od vrlo uticajnih država u međunarodnim odnosima", naveo je potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić, odgovarajući na pitanje kako kao vjernik može da podržava NATO koji navodno interveniše u pretežno islamskim zemljama.

Potpredsjednici Skupštine su odgovorali obraćajući se lično građanima koji su postavljali to pitanje. Među pitanjima je, kako navode iz kampanje, bilo mnogo onih koja se odnose na uvrežene stereotipe, poput pitanja o referndumu o članstvu, gdje je naglašeno da je razlika u pitanju u odnosu na legalno, jer crnogorski Ustav ne propisuje referendum i političko, da je referndum moguće raspisati ako se postigne takav politički dogovor.

Potprpedsjednici su kazali i da podrška članstvu u NATO je podrška dostizanju najvažnijih vrijednosti: mira i bezbjednosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta, daljeg unapređenja vladavine prava i demokratije, zaštite ljudskih i manjinskih prava, unapređenja kvaliteta života svakog pojedinca i ukupnog društva, značajan iskorak u učvršćivanju regionalne stabilnosti i važan podsticaj za ubrzanje evropskih integracija.

Bonus video: