Plužine: Usvojen budžet za 2019. godinu, iznosiće 3,69 miliona

Prema riječima predsjednika Opštine, Mijuška Bajagića, opština Plužine je jedina koja ne bi mogla da funkcioniše bez prenesenih sredstava
749 pregleda 0 komentar(a)
SO Plužine, Foto: Svetlana Mandić
SO Plužine, Foto: Svetlana Mandić

Glasovima vladajuće Socijalističke narodne partije usvojen je budžet Opštine Plužine za 2019.godinu u iznosu od 3,69 miliona eura. Opozicija, njih 14, glasalo je protiv budžeta.

Miodrag Bakrač, odbornik SD-a, kazao je da bi budžet bio oko 900 hiljada da nema „ustupljenih prihoda“.

„Iz prethodnih godina znam da je porez za HE ‘Piva’ bio 1,5 miliona eura. Zatim imamo naknade za korišćenje voda 520 hiljda, za korišćenje šuma 200 hiljada, sredstva za eksproprijaciju od EPCG 350 hiljada, i prenesena sredstva iz prethodne godine 458 hiljada. Kad ove nekolike stavke, faktički ustupljenih prihoda, saberemo dolazimo do cifre od 2,728 miliona eura. Znači da nemamo te ustupljene prihode budžet opštine Plužine bi bio oko 900 hiljada eura”, kazao je Bakrač.

Istakao je i da su izdaci za materijal, gdje spada administrativni i materijal za posebne namjene, kao i rashodi za energiju i gorivo, veliki, kada se uzme u obzir broj zaposlenih u lokalnoj upravi. Riječ je o cifri od 144.450 eura.

Odgovarajući Bakraču Olgica Glomazić, sekretar Sekretarijata za finansije, kazala je da nije tačno da imaju svega 900 hiljada eura sopstvenih prihoda već da je riječ o skoro duploj cifri, 1,78 milion eura.

Zoran Blagojević iz DF-a je naglasio da ako bi oduzeli 458 hiljada, koliko će biti preneseno iz ove godine, došlo bi se do podatka da je kapitalni budžet manji za 20 odsto u odnosu na ovu godinu. Pošto je, kako je kazao, budžetom planirano da za otpremnine radnicima u lokalnoj upravi bude izdvojeno 100 hiljada eura Blagojević je pitao kako to da su sredstva za zarade na nivou prošlogodišnjih.

“Rashodi u službi predsjednika opštine su sa 19.500 za neto zarade povećane na 26.000. Da li je riječ o povećanju plate predsjednika opštine ili se radi o tome da se planira primiti neko u službu predsjednika opštine”, pitao je Blagojević.

Kako je Olgica Glomazić kazala u toku je anketa za zaposlene koji žele da sporazumno raskinu radni odnos ili su pred penzijom zbog čega je planiran iznos za otpremnine.

„Vidjećemo koliko će biti zainteresovanih. Naravno da će jedan broj radnika na tim mjestima biti primljen i zato su sredstva za zarade planirane na nivou od ove godine“, kazala je Glomazić.

Slađana Adžić, iz Demokrata, je pitala pošto je budžet, kako je ocijenila, više potrošački nego razvojni, zašto se ne štedi na reprezentaciji. To isto misli i njen partijski kolega Novica Gogić i dodaje da ukoliko bi se smanjile stavke za gorivo i za proslavu Dana opštine dobila bi se “lijepa cifra” koja bi mogla biti uložena u podršku malom biznisu.

“Administrativni materijal obuhvata troškove kancelarijskog materijala, sitnog inventara, nabavku odjeće za Komunalnu policiju i za Službu zaštite. To je ta stavka što je uvećala kancelarijski materijal. Što se tiče materijala za posebne namjene tu imamo publikacije, časopise i glasila, nabavku opreme za Službu zaštite“, odgovorila je Glomazić odbornicima iz opozicije.

Prema riječima predsjednika Opštine, Mijuška Bajagića, opština Plužine je jedina koja ne bi mogla da funkcioniše bez prenesenih sredstava.

“Ostalim opštinama država Egalizacionim fondom popunjava budžet za prvih pet mjeseci. Vi možete da vidite u prihodima budžeta za svaku godinu da mi ne možemo prvih pet mjeseci da ostvarimo neki prihod i da ne prenesemo sredstva iz prethodne godine ne bi mogli da funkciuonišemo, ali je država odlučila tako”, kazao je Bajagić.

Na optužbe Gogića da je riječ o enormnom potrošačkom budžetu, s obzirom na broj stanovnika, Bajagić je kazao da su Plužine šesta opština u Crnoj Gori po teritoriji koju zauzimaju.

“Stalno spominjete neke vizije. Imali smo mi preduzeća pa ih je država zatvorila, a pričamo o otvaranju radnih mesta”, kazao je Bajagić.

Bonus video: