Bajčetić: Neće me zastrašiti

„Sud je ignorisao sve materijalne dokaze – snimak koji je očigledno pokazao da policijaci nijesu govorili istinu, a ignorisan je i predlog odbrane da se saslušaju svi svjedoci koje je odbrana predložila, a koji su bili na skupu“, kazao je Medojević
246 pregleda 32 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2016. 19:24h

Presuda odborniku Demokratskog fronta (DF), Nikoli Bajčetiću na tri mjeseca zatvora politička je i skandalozna, ocijenili su iz DF i upozorili da je sud ignorisao sve materijalne dokaze.

Bajčetić je danas osuđen zbog pokušaja da spriječi policiju da ukloni šatore ispred Skupštine Crne Gore 17. oktobra prošle godine.

Njegov advokat, Dražen Medojević, kazao je da je prvostepeni Osnovni sud donio „par ekselans“ političku presudu.

On je naveo da je u pitanju samo prekršajna odgovornost, jer se, kako je dodao Medojević, Bajčetić nije zaustavio na znak stop.

„Sud je ignorisao sve materijalne dokaze – snimak koji je očigledno pokazao da policijaci nijesu govorili istinu, a ignorisan je i predlog odbrane da se saslušaju svi svjedoci koje je odbrana predložila, a koji su bili na skupu“, kazao je Medojević.

On je pojasnio da je asistencija komunalne policije formalno počela u šest sati i 30 minuta, a događaj se, kako je rekao Medojević, desio u šest sati.

„Znači ona formalno nije ni počela, a, s druge strane, policajci koji su bili svjedoci su istakli da je sve bilo završeno već u šest sati, tako da u faktičkom smislu nije bila elemenata ovog djela i nije se moglo spriječiti nešto što je bilo već završeno. A formalno nije ni započeto, jer je trebalo da krene u šest sati“, naveo je Medojević.

On je kazao da sud nije dokazao namjeru Bajčetića. „On nije ni imao namjeru, niti je mogao da spriječi toliku grupu policajaca u vršenju te nazovi službene radnje“.

„Presuda je toliko skandalozna i iznenađujuća da je Bajčetić, pored toga što je došao na skup koji u tom trenutku nije bio zabranjen, dobio batine, auto mu je uništeno i na kraju je dobio zatvor, a policajci koji su ga prebili i uništili auto nijesu još procesuirani i identifikovani i mislim da neće nikada ni biti“, rekao je Medojević, ocjenivši da to predstavlja selektivan pristup pravdi.

On smatra da je to „par ekselans“ presuda pod uticajem izvršne vlasti.

„Ova presuda pokazuje se da su sve institucije u državi razorene i da postupaju po nalogu centara moći“, poručio je Medojević.

Upitan šta stoji u obrazloženju presude, on je kazao da su obrazloženje dobili usmeno. „Tek ćemo da dobijemo pismenu presudu na koju ćemo se žaliti u roku od osam dana“.

Prema riječima Medojevića, sudija im je u usmenom obrazloženju rekla da je utvrdila elemente krivičnog djela Bajčetića i da su svjedoci govorili istinu.

„Njihove iskaze potvrđuje snimak, a to se nigdje ne vidi. Njihov iskaz je kontra onome što je utvrđeno na snimku“, naveo je Medojević.

Bajčetić je rekao da presuda, izgleda, predstavlja cijenu koju moraju da plate u njihovoj borbi za slobodne i fer izbore.

„Neće me zastrašiti, kao ni moje saborce i prijatelje“, poručio je Bajčetić.

Slaven Radunović iz DF-a naveo je da se nada da je svima jasno da danas nije suđeno Bajčetiću.

„Danas je suđeno slobodi, pravu na bunt, mladosti i hrabrosti. Ovo je pokušaj da se zaplaše svi ljudi koji pokušavaju da na jedini mogući način svgrnu s vlasti režim Mila Đukanovića. Oni su danas preko svojih pravosudnih organa sudili svom strahu“, saopštio je Radunović.

Prema njegovim riječima, jutros je svaki građanin koji je ijednom zagazio na slobodnu teritoriju osuđen na tri mjeseca.

„To neka znaju i oni koji se nijesu solidarisali i trče za ministarskim foteljama koje im je, između ostalih, obezbijedio Bajčetić“, poručio je Radunović.

Nebojša Medojević iz DF-a rekao je da je tužan jer je, kako je naveo, danas prisustvovao sahrani važnog dijela Crne Gore.

„Danas smo vidjeli u kakve je ruševine i ostatke ovaj režim napravio državu - jedan sudija je morao da sudi po ličnom diktatu Đukanovića i Markovića“, naveo je Medojević.

On je ocijenio da crnogorske institucije ne postoje.

Medojević je dodao da je sudija koji je donio današnju presudu ušao u „sramne anale crnogorskog pravosuđa i donijela je presudu po diktatu političkih moćnika“.

„Presuda kod nas izaziva samo inat, podiže tenziju u Crnoj Gori i ohrabruje nas u namjeri da se, milom ili silom, borimo za fer i slobodne izbore u kojoj će se u pravosuđu suditi po dokazima, a ne po babu i stričevima", poručio je Medojević.

Upitan kada će nastaviti sa protestima, on je rekao da protesti neće prestajati.

Galerija

Bonus video: