Jokić testira Pribilovićevu

Tražio da ispita zakonitost odluka gradonačelnika više opština i nepravilnosti u donošenju izmjena Detaljnog urbanističkog plana Kostanjice
1177 pregleda 1 komentar(a)
Sjednica SO Kotor (Arhiva), Foto: Bokanews
Sjednica SO Kotor (Arhiva), Foto: Bokanews
Ažurirano: 28.12.2018. 08:43h

Predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić podnio je inicijativu ministarki javne uprave Suzani Pribilović od koje traži da ispita zakonitost odluka gradonačelnika više opština i nepravilnosti u donošenju izmjena Detaljnog urbanističkog plana Kostanjice.

On je to učinio nakon što je Ministarstvo, odlučujući po inicijativi kotorskog DPS-a, utvrdilo da je Jokić nezakonito donosio pojedine odluke koje navodno nijesu bile hitne, odnosno njihovo nedonošenje ne bi uticalo na građane. U pitanju su inače odluke koje se u nadležnosti lokalnog parlamenta.

Jokić se u inicijativi pozvao na Zakon o lokalnoj samoupravi, na isti na osnovu koga je ministarka utvrdila da je on postupao nezakonto.

Skupština opštine Kotor danas bi trebalo da raspravlja o osporenim odlukama gradonačelnika, kao i da donese privremenu odluku o budžetu za 2019. godinu. Ukoliko sjednica ne bude održana i ne bude plana finansiranja za 2019., Vlada ima ovlašćenje da opomene lokalnu vlast, a potom i da uvede privremenu upravu.

Lokalni parlament nije zasjedao skoro pola godine, nakon što se stranke lokalne vladajuće koalicije nijesu usaglasile oko pojedinih pitanja.

U jučerašnjoj inicijativi Pribilovićevoj, gradonačelnik Kotora je izrazio sumnju da je ispoštovana procedura prije pet godina kada je kotorska Skupština produžila Izmjene DUP-a Kostajnjica. Tada je lokalnu vlast kontrolisao DPS. Jokić je nedavno optužio ministarku da je postupila po diktatu te partije kada tvrdi da je on pojedine odluke donosio nezakonito. Gradonačelnik Kotora je tražio od ministarke Pribilović da ispita i odluke opština o imenovanju odbora direktora DOO “Komunalne djelatnosti” Gusinje, odluke o odlaganju komunalnog otpada Opštine Žabljak, Odluku za opremanje građevinskog zemljišta za besparvne objekte u Rožajama...

Pozvao Pribilovićevu da ruši DUP

“Pozivam vas da preduzmete mjere iz vaše nadležnosti, da ocijenite da li je odluka u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi... da se pridružite mom predlogu o ocijeni ustavnosti izmjenama DUP-a Kostanjica”, naveo je Jokić u pismu Suzani Pribilović, koje je dostavio i premijeru.

Bonus video: