SAD pitaju šta je sa Sporazumom o organizovanju slobodnih izbora

Marković tvrdi da DPS neće biti partija koja će ugroziti dogovor
69 pregleda 72 komentar(a)
Duško Marković, Margaret en Uehara, Foto: Luka Zeković
Duško Marković, Margaret en Uehara, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.04.2016. 05:24h

Ambasada SAD interesuje se zbog čega još nije potpisan Sporazum o organizovanju slobodnih izbora, usaglašen još početkom marta, saznaju “Vijesti”.

Američke diplomate, kao i njihove kolege iz njemačke ambasade, ranije su posredovale između DPS-a i opozicije, kako bi se nastavio dijalog koji bi omogućio da opozicija kontroliše resore koji su se pokazali kao ključni za nezakonito obezbjeđivanje glasova vladajućoj partiji.

Ambasadorka Margaret En Uehara odgovor na pitanje zbog čega dokument još nije potpisan očekuje od zamjenika predsjednika DPS-a Duška Markovića, koji je ispred te stranke sa URA, Demosom i SDP-om usaglasio dokument.

Svi zahtjevi opozicije, izuzev odlaganja izbora u Tivtu su ispunjeni, ali sporazum nije potpisan jer direktorica TVCG Radojka Rutović nije podnijela ostavku što je uslov za njegovo formalizovanje.

Marković je sinoć rekao da njegova partija neće “biti ta koja će ugroziti politički kapital ostvaren u dosadašnjem pregovorima vlasti i opozicije”. On je pozvao “partnere u dijalogu da pokažu strpljenje i odgovornost i ne dozvole da pojedinačni interesi ugroze interes građana i države,” objavio je CDM.

Marković, međutim, nije odgovorio na pitanja "Vijesti" zbog čega još nema sporazuma i šta je sa ostavkom Rutović, koju je obećao opoziciji i diplomatama najkasnije do 10. aprila.

Američka ambasadorka je juče razgovarala sa liderom URA Žarkom Rakčevićem i predsjednikom SDP-a Rankom Krivokapićem, kod kojih se takođe interesovala kada se može očekivati potpisivanje sporazuma, potvrdio je “Vijestima” lider URA.

Rakčević je agenciji MINA saopštio da bi dogovor mogao propasti zbog izostanka promjena u Javnom servisu, što bi, kako je naveo, Crnu Goru uvelo u novi krug nestabilnosti.

On je rekao da je URA učinila sve da dijalog uspije i da ne želi da učestvuje u farsi, "u šta, očigledno, određeni krugovi moći žele da pretvore dijalog".

"Oni na taj način ignorišu želju svih dobronamjernih političkih aktera, građana i naših međunarodnih partnera”, rekao je Rakčević.

Iz SDP-a su ipak juče naveli da očekuju da Sporazum bude potpisan. Funkciner te partije Ivan Vujović je na sastanku sa funkcionerkom britanskog ministarstva spoljnih poslova rekao da DPS-a nastoji kupiti još malo vremena i u završnoj fazi pokušava još jedna opstrukcija dogovora o fer izborima.

"Vujović je na kraju iznio očekivanje da će i pored svih iskušenja Sporazum na kraju biti potpisan", saopštili su iz SDP-a.

DF: Đukanović dobija na vremenu, dok pregovarači ćute

Demokratski front podsjetio je lidere SDP-a, Demosa i URA da je u petak istekao šesti posljednji rok koji su dali luideru DPS-a i Vlade Milu Đukanoviću.

"Imajući u vidu da se još niko od pregovarača, nakon 48 sati od isteka roka, nije obratio javnosti, Predsjedništvo DF-a očekuje da će lideri Demosa, URA i SDP, u skladu sa njihovim ozbiljnim bavljenjem politikom, preuzeti javnu odgovornost i konačno saopštiti stav da li prihvataju ono što im je Đukanović odredio kao uslove kao mjeru koja je za DPS dobra i prihvatljiva”, saopšeno je nakon sjednice Predsjedništva DF-a.

Iz DF-a su dodali da je Đukanović ovakvim pregovaračkim procesom samo dobio na vremenu i da će u slučaju da neko iz opozicije potpiše sporazum “odmah pokrenuti plan kontinuiranih protestnih akcija”.

Bonus video: