TAA: Gradili su koliko su htjeli, bogatili se i urbanistički uništavali Tivat

Prema riječima Mirka Kovačevića iz TAA, na katastarskoj parceli 4789/1 u Bonićima preduzeće „Samcommerc“ u kome je nekada radio i bivši gradonačelnik Dragan Kankaraš (DPS) „i koje je bilo izvođač izuzetno velikog broja infrastrukturnih radova u Opštini Tivat u mandatu Kankaraša“, je prilikom izgradnje stambene zgrade za kolektivno stanovanje, prekoračilo građevinsku dozvolu za preko 1.000 kvadrata
544 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2016. 13:03h

NVO „Tivatska antikorupcijska akcija“ (TAA) optužila je lokalnu vlast da je u proteklih 10 godina dozvoljavala i tolerisala nelegalnu gradnju zgrada sa stanovima za prodaju na tržištu ili iznajmljivanje turistima i pritom omogućavala „licima povezanim s vrhom lokalnog DPS-a da se enormno bogate kršenjem zakona i urbanistički uništavaju Tivat.“

Prema riječima Mirka Kovačevića iz TAA, na katastarskoj parceli 4789/1 u Bonićima preduzeće „Samcommerc“ u kome je nekada radio i bivši gradonačelnik Dragan Kankaraš (DPS) „i koje je bilo izvođač izuzetno velikog broja infrastrukturnih radova u Opštini Tivat u mandatu Kankaraša“, je prilikom izgradnje stambene zgrade za kolektivno stanovanje, prekoračilo građevinsku dozvolu za preko 1.000 kvadrata.

„Napravili su čitave dvije etaže preko dozvole ukupne neto površine od 703 m2 , a horizontalni gabarit zgrade, koji je po dozvoli iznosio 276 m2, narastao je na čitavih 459 m2 . Za sve ovo vrijeme nadležni opštinski funkcioneri ništa ne preduzimaju. Punih osam godina Kankaraš, direktor Direkcije za investicije i razvoj Peđa Obradović, sekretarka za urbanizam Tatjana Jelić i aktuelni gradonačelnik Ivan Novosel (DPS) ni prstom nisu mrdnuli da pokrenu naplatu naknade za komunalije i kazne za ovih preko 1.000 m2 nelegalno sagrađenog prostora. A „Samcommerc“ je za to vrijeme mirno prodavao stanove", kazao je Kovačević na konferenciji za štampu.

Njegov kolega Miomir Abović istakao je da je sličan slučaj i na katastarskim parcelama 111 i 112 na obali Bogišića gdje je na pjeni od mora, 2003. godine preduzeće „YU Briv“ iz Kotora počelo izgradnju apartmanskog objekta dozvoljene spratnosti Su+P+Pk.

„Kad je završena izgradnja, ovaj objekat je narastao za čitave dvije etaže više. Na ovim etažama nelegalno je izgrađeno oko 550m2 poslovnog prostora. Niko iz Opštine nije intervenisao zbog drastičnog prekoračenja dozvole tokom izgradnje , a kamoli nakon nje. Čitavih 12 godina, ovaj objekat koji je teško narušio izgled krtoljske obale, sagrađen protivno urbanističkom planu i građevinskoj dozvoli, mirno donosi profit firmi „YU Briv“, a Opština ne preduzima ništa da se nelegalno izgrađene etaže sruše, i da se investitor kazni. Ili, da se makar naplate komunalije i kazna za nelegalno sagrađen prostor", kazao je Abović dodajući da sličnih primjera u Tivtu ima na desetine „jer je to bio jedan od brojnih omiljenih „sportova“ organizovane kriminalne grupe na čelu sa Draganom Kankarašem.“

Kovačeviće je dodao da će se tek utvrđivati kolika je ukupna šteta na taj način nanesena opštinksom budžetu kroz nenaplaćene komunalije za nelegalno sagrađeni stambeni i poslovni prostor.

„Samo iz slučajeva koje je TAA do sada utvrdila, šteta po Opštinu doseže iznos od blizu 2 miliona eura, a dodatni profit koji su opštinski funkcioneri omogućili investitorima tolerisanjem nelegalne gradnje makar je pet puta veći. Posebno će u ovome Specijalnom državnom tužilaštvu biti zanimljiva činjenica da u drugim zgradama koje je firma „Samcommerc gradila protivno građevinskim dozvolama, i sa velikim prekoračenjima istih, nekoliko visokih opštinskih funkcionera DPS-a, među kojima i sam Kankaraš, posjeduju stanove, iako neke od tih zgrada čak uopšte ne „postoje“ u katastru",- naglasio je Kovačević dodajući da očekuje od Milivoja Katnića da se pozabavi ovim slučajevima.

Galerija

Bonus video: