Kotorska vlast preživjela, pa se raspala?

"Zaštitnici grada iz SDP-a neka se prihvate posla u lokalnoj vlasti, prestanu da izigravaju unutrašnju opoziciju ili ako neće, neka onda politički poentiraju na novim izborima", poručio je Jokić na što su odbornici vladajuće koalicije konstatovali "da ona više ne postoji" i da je "SDP sam sebe iz nje isključio"
7125 pregleda 15 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Siniša Luković
Sa sjednice, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 28.12.2018. 11:12h

Lokalna vlast u Kotoru koju čine Demokrate, URA, SDP i DF uz parlamentarnu podršku SNP, „preživjela“ je danas „Dan D“ kada je po zakonu, morala početi sjednicu lokalnog parlamenta što se nije sastajao skoro šest mjeseci. SO Kotor je uspjela započeti 17. sjednicu i time makar ponovno za šest mjeseci, odložiti uvođenje privremenih mjera od strane Vlade, zbog nefunkcionisanja lokalne uprave, kao uvod u vanredne lokalne izbore.

Ipak, imajući u vidu ono što se desilo nakon što je parlament većinom glasova prisutnih odbornika vlasti, usvojio odluke koje je u međuvremenu za nesmetano funkcionisanje grada, donio gradonačelnik Vladimir Jokić (Demokrate), neizvjesno je hoće li kotorska vlast uopšte potrajati i toliko ili će do vanrednih izbora doći mnogo ranije.

Naime, SDP je danas prvo glasao protiv potvrđivanja svih Jokičevih odluka, ali su one ipak prošle zahvaljujući 14 glasova ostalih odbornika vladajuće koalicije, što je bilo dovoljno za prostu većinu, jer se na sjednici nisu pojavili odbornici opozicionih DPS i HGI. Predsjednik kluba odbornika DPS Željko Avramović prethodno je tražio odlaganje sjednice zbog navodne spriječenosti jednog broja odbornika te partije da joj prisustvuju, što je, kako je rekao, "bila dobra praksa ranije kada su to tražile članice vladajuće koalicije“, ali je predsjednica SO Dragica Perović (DSS) takav zahtjev odbila, obrazlažući da se sjednica mora održati jer ističe rok od šest mjeseci u kojem parlament nije radio, zbog čega bi Vlada mogla uvesti privremene mjere.

"Mi ne možemo i nećemo glasati za ove odluke jer je šest mjeseci uzurpirano pravo odbornika da odlučuju“, kazala je Bruna Lončarević (SDP) koja juče nije dovodila u pitanje legalitet Jokićevih odluka, kao što je to u ime SDP-a javno činila u prethodnom periodu nazivajući ovakve postupke gradonačelnika nezakonitim.

Ona je poručila da se "nikad više ne smije ponoviti da se uzurupiraju prava odbornika jer nam se ne dozvoljava da mislimo svojom glavom i odlučujemo". Jokić je kazao da zakonitost odluka ne može cijeniti ministarka javne uprave Suzana Pribilović (DPS) koja je to pokušala da uradi na zahtjev svoje partije, već samo ustavni sud i da Pribilovićkino ministarstvo i Vlada nisu preduzeli mjere koje im stoje na raposlaganju po zakonu, ako su smatrali da je on donio nelegitimne odluke u situaciji kada se kotorski parlament nije mogao sastati, "jer su i oni svjesni da su sve te odluke validne i zakonite".

Čim je usvojena prva od 14 Jokićevih odluka, SDP je zatražio i dobio desetominutnu pauzu tokom koje su Vido Drašković (LP) i Avramović napustili sjednicu. U nastavku zasijedanja usvojen je i ostatak Jokićevih odluka uprkos uporom glsanju protiv odbornika SDP, nakon čega je njihova odbornica Tena Božović zatražila novu pauzu "da se utvrdi ko ovdje čini većinu“.

“SDP je uspio da se poslije šest mjeseci održi sjednica SO i spriječio je uvođenje prinudne uprave u Opštinu Kotor“, kazala je Božović prebacujući koalicionim partnerima da je "indikativno" kako DPS u trenucima kada to treba gradonačelniku, navodno politički postupa onako kako kako to Jokiću najviše odgovara.

Lončarević je dodala da je SDP protiv odluke o kupovini zemljišta Jugopetrola u Škaljarima i Industrijskoj zoni o čemu je tada počela rasprava "jer to nije kvalitetna odluka, pa će SDP napustiti ovo zasijedanje i nada se da ćemo se ubrzo sastati sa partnerima da razmijenimo mišljenja kako i što dalje“.

"Koalicija mora da radi sa svim članovima i ne treba da nekome bude majka a nekome maćeha. Ne želimo prinudnu upravu, ali nam ponešto smeta i to je trebalo i ranije raspraviti", kazala je Lončarević, nakon čega su SDP-ovci izašli iz sale i kolege iz kotosrke vlasti ostavili bez kvoruma. Jokić im je prije toga, kazao da i njega interesuje da li je SDP u kotorskoj vlasti ili ne, te da za njega mimo aktuelne većine od 17 odbornika Demokrata, URA, SDP, DF i SNP, "ne može biti nikakve druge većine".

"Ako ste vi u višedecenijskom stažu na vlasti da DPS navikli da budete opozicija u vlasti, to ovdje ne možete da radite. Glasajte kako hoćete, ali za mene mimo ovih 17 odbornika, nema druge većine. Ukoliko je nema, mi nećemo praviti novu većinu sa bilo kime, ali nećemo ni prihvatati bilo čije ucjene, već će biti izbori", kazao je Jokić dodajući da je čudno zašto SDP ovako postupa u trenutku kada je lokalna vlast Kotora riješila glavne probleme grada, dobila koncesiju za luku Kotor, sačuvala prostor Kostanjice od devastacije i spasila status Kotora u UNESCO. Nakon što su pdnornici SDP izašli, on je kazao da se "vidi ko neće dogovor" i da „insinuacije SDP o šurovanju Demomkrata sa DPS-om u Kotoru ne zaslučuju odgovor, već prezir“. Ponovio je da su odluke o kupovini nepokretnosti Jugopetrola donešene konsenzusom i da su ih vodili i pripremali upravo kadrovi SDP i da mu je čak i predsjednik te partuje Ranko Krivokapić "u jednoj posjeti rekao da je to dobar posao". Odbacio je ranije tvrdnje iz SDP-a da u poslu sa Jugopetrolom ima korupcije i kazao da "neće dozvoliti da se bagateliše i pokušp/avaju kompormitovati rad bilo koga od mojih saradnika“.

"Zaštitnici grada iz SDP-a neka se prihvate posla u lokalnoj vlasti, prestanu da izigravaju unutrašnju opoziciju ili ako neće, neka onda „politički poentiraju“ na novim izborima.“- poručio je Jokić na što su odbornici vladajuće koalicije konstatovali „da ona više ne postoji“ i da je „SDP sam sebe iz nje isključio“. Pozvali su sve lokalne funkcionere SDP-a da podnesu ostavke i napuste izvršnu vlast dodajući da je ta partija sabotira već mjesecima.

"SDP je danas pokazao svoje pravo lice. Budućnost će pokazati što se iza brda valja – vidjećemo u čijim će rukama završiti nekrtenine Jugopetrola i vidjeće se za koga je SDP danas sve minirao. Svoju prljavu igru oni će imati prilike da objašnjavaju Kotoranima na izborima", kazala je potpredsjednica Opštine Ljiljana Popović-Moškov (URA), nakon čega je sjednica SO prekinuta zbog nedostatka kvoruma.

Bonus video: