Radunović: Fer izbori mogući da dio opozicije gleda opšte a ne uskostranačke interese

Radunoviću je potpuno jasan interes tih zemalja da se "Đukanoviću nađu adekvatni partneri za očuvanje vlade koja bi uvela Crnu Goru u NATO", izbjegavajući referendumsko izjašnjavanje, od čijeg rezultata "strahuju"
62 komentar(a)
Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.04.2016. 12:47h

Da su pregovarači iz dijela opozicionih stranaka pokazali rezistentnost na pritiske sa strane, a u fokus pažnje stavili opšti, a ne uskostranački interes, postojao je mnogo efikasniji način da se dođe do uslova za poštenije izbore, izjavio je potpredsjednik Nove srpske demokratije, Slaven Radunović.

Radunović smatra da je cio DPS "strahovao" od scenarija u kojem se ostale opozicione stranke pridružuju DF i građanima na protestima i u bojkotu Skupštine.

"Neka građani Crne Gore zamisle šta se sve na taj način moglo postići, kada je samo DF-ovim bojkotom Skupštine i protestima koje smo organizovali sa nestranačkim organizacijama i građanima režim ovako uzdrman. Međutim, dijelu kolega je, navodno, zasmetao neprikladan način pozivanja na zajedničku borbu, od strane funkcionera DF-a, pa su odlučili da s Đukanovićem na čelu krenu u zaštitu državnih resursa i stvaranje uslova za slobodne izbore"m kazao je Radunović.

On je dodao i da dogovoru, na osnovu kojeg će neke dosad opozicione stranke ući u aktuelnu vladu, definitivno nije prioritet da obezbijedi poštene i fer izbore.

"Prije bih rekao, koristeći matemački rečnik, da je on najmanji zajednički sadržalac kojim bi Milo Đukanović trebalo da konsoliduje svoju uzdrmanu poziciju, Ranko Krivokapić da spasi što spasti može od stranke, a da opozicione partije koje su mjesecima tavorile u brlogu bezidejnosti i neodlučnosti, a uz to nemaju ni izborni legitimitet, dobiju na bilo kakvom značaju, osim onog virtuelnog koji im je režim obezbjeđivao u vidu anketa", kazao je Radunović.

Potpredsjednik Nove, se nadovezao i na jučerašnju izjavu Jensa Stoltenberga, generalnog sekretara NATO-a, da će Crna Gora možda već u julu biti primljena u vojnu alijansu, i to prema njegovom mišljenju, "do kraja i bez rezerve objašnjava diplomatski nepristojno insistiranje ambasada nekih zapadnih država na ovom dogovoru".

Radunoviću je potpuno jasan interes tih zemalja da se "Đukanoviću nađu adekvatni partneri za očuvanje vlade koja bi uvela Crnu Goru u NATO", izbjegavajući referendumsko izjašnjavanje, od čijeg rezultata "strahuju".

"Ne čudi nas što se svakodnevno pojedini analitičari i nevladine organizacije, koje su dominantno finansirane od grantova sa Zapada, trude da aktivnosti ambasada predstave kao pritisak na Đukanovića da „popusti“, ali nas čudi da to rade neki mediji i pojedinci koji su godinama bili poznati kao stubovi otpora Đukanoviću, inventoru „Snimka“, inspiratoru nasilja nad medijima, alfi i omegi svih izbornih prevara i glavnom uzročniku društvenog, ekonomskog i moralnog posrnuća Crne Gore", kazao je Radunović.

Bonus video: