Vlahović sa Peškom i Hrebičkovom: Crnoj Gori nije potreban "makedonski scenario"

Vlahović je prenio ambasadoru Pešku stavove i pozicije Cdu u vezi političke situacije u Crnoj Gori
72 pregleda 13 komentar(a)
Miodrag Vlahović, Foto: CDU
Miodrag Vlahović, Foto: CDU
Ažurirano: 08.04.2016. 09:56h

Predsjednik Crnogorske demokratska unije, Miodrag Vlahović, sreo se danas sa ambasadorom Marselom Peškom, direktorom Centra za prevenciju konflikata i zamjenikom šefa Sekretarijata OEBS i ambasadorkom Janinom Hrebičkovom, šeficom Misije OEBS u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju Cdu.

Vlahović je prenio ambasadoru Pešku stavove i pozicije Cdu u vezi političke situacije u Crnoj Gori.

"Cdu pozdravlja najavljeno postizanje dogovora između Vlade i dijela opozicije u našoj zemlji, ali ima ozbiljne primjedbe na projektovanu ulogu i ingerencije "ad hoc" kvazi-parlamentarnog tijela kojem sporazum daje vanistitucionalna, nezakonita i neustavna ovlaštenja", kazali su iz Cdu.

"Vlahović je izrazio zabrinutost da ovakav sadržaj sporazuma znači marginalizaciju institucija sistema, prije svega Skupštine Crne Gore, koja je već dovedena u apsurdnu poziciju da njeno funkcionisanje zavisi od samovolje aktuelnog predsjednika. Kada se tome dodaju projektovane ingerencije šestomjesečnog para-političkog tijela koje može i želi da upravlja tužilaštvom, javnim servisom, medijima i drugim segmentima javnog i političkog života, ispada da se sve to čini zbog političke promocije učesnika "dijaloga", a ne zbog Crne Gore i njenog demokratskog razvoja. Ne gradi se demokratija marginalizovanjem demokratskih institucija", navodi se u daljem saopštenju.

Vlahović je naglasio da Crnoj Gori nije potreban "makedonski scenario", a sada je "jasno da mnogi učesnici dijaloga, naročito oni koji se pretvaraju da su "parlamentarni" žele upravo to".

Vlahović je zahvalio ambasadoru Pešku i ambasadorki Hrebičkovoj na kontinuiranoj podršci i pomoći koju OEBS pruža našoj zemlji i izrazio nadu da će se ta korisna saradnja nastaviti i u budućnosti.

Bonus video: